Σε 3 δόσεις και φέτος ο φόρος εισοδήματος

■ Δεν θα υπάρχουν οι ευκολίες που διαφήμιζε ο Αλεξιάδης.  Απαγορευτικό από την τρόικα
■ Κυβερνητική Βαβέλ! Ποιος είπε ότι «το ΔΝΤ πιέζει για καθυστέρηση των συντάξεων»
■ Πότε θα ανοίξει το TAXIS 

 Υπουργοί «βασανίζουν» τον κόσμο με εξαγγελίες (προθέσεων) που απορρίπτονται από τους δανειστές

(Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το άρθρο)

Η Θέση μας: Νοσηρή ασάφεια στη δημόσια υγεία

Διαβάστε online την «δημοκρατία»,  εδώ

Διαβάστε επίσης:

►Αρχισε η πείνα στην Ειδομένη!- Ανεξέλεγκτες καταστάσεις
Αγριες συμπλοκές μεταξύ προσφύγων για λίγο ψωμί- Πώς να χορτάσει ένας καταυλισμός με πληθυσμό σαν της Καστοριάς

►Το βατερλό των Βέλγων
«Δεν ξέρετε τι σας περιμένει» απειλέι το χαλιφάτο
Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι τους παρέδωσαν τον μακελάρη και αυτοί «κοιμήθηκαν»
Το ύποπτο εξώφυλλο από εφημερίδα που στηρίζει τον Ερντογάν

►Παρελάσεις για την 25 Μαρτίου με καταιγίδες
Το πρόγραμμα σήμερα, αύριο

►Πλαστά απολυτήρια από ιδιωτικό σχολείο

►«Λίστα Μπόργιανς»
Εμπλεκόμενοι μεγαλοκαταθέτες «παραδίνονται» για να γλιτώσουν
Με ταχύτατους ρυθμούς προχωράει η ταυτοποίηση από τους οικονομικούς εισαγγελείς. Τριάντα άτομα ήδη έχουν εμφανιστεί αυτοβούλως

►Ελλείψει εμβολίων! 45.000 παιδιά στη Μακεδονία απροστάτευτα από τη φυματίωση


«Καπνός» έγιναν οι ευκολίες που διαφήμιζε ο Αλεξιάδης μετά το «όχι» της τρόικας. Πότε ανοίγει το TAXIS

Ρεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

«Λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο» ο αναπληρωτής υπουργός Τρύφωνας Αλεξιάδης, όταν υποσχόταν σε 6.000.000 φορολογουμένους ότι φέτος ο φόρος εισοδήματος θα καταβληθεί με μεγαλύτερη άνεση, σε 7-10 μηνιαίες δόσεις (αντί για τρεις διμηνιαίες). Η υπόσχεση αυτή φαίνεται πως τελικά ήταν παραμύθι! Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές έβαλαν φρένο στα φιλόδοξα σχέδια του κ. Αλεξιαδη (που φρόντιζε επιμελώς να τα διαφημίζει στις τηλεοπτικές εμφανίσεις του) και, αν δεν υπάρξει κάποια απίθανη ανατροπή της τελευταίας στιγμής στις διαπραγματεύσεις, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν τον φόρο εισοδήματος σε τρεις διμηνιαίες δόσεις. Την πρώτη δόση έως 29 Ιουλίου, τη δεύτερη δόση στις 30 Σεπτεμβρίου και την τρίτη δόση στις 30 Νοεμβρίου.

Διαπραγματεύσεις

Στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι το θέμα των δόσεων του φόρου εισοδήματος παραμένει ανοιχτό, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο των δανειστών για τη φορολογική μεταρρύθμιση. Το πιθανότερο όμως είναι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν και φέτος τον φόρο σε τρεις διμηνιαίες δόσεις.
Το υπουργείο Οικονομικών υπολόγιζε ότι φέτος η ηλεκτρονική πύλη του TAXISnet θα ανοίξει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και συγκεκριμένα στις αρχές Φεβρουαρίου. Τελικά, ο δρόμος για την υποβολή των φετινών δηλώσεων θα ανοίξει μέσα στις επόμενες ημέρες, δηλαδή με δύο μήνες καθυστέρηση.

Παράταση

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων λήγει κανονικά στις 30 Απριλίου, αλλά όλα δείχνουν ότι θα παραταθεί μέχρι τα τέλη Μαΐου, αφού τεχνικά θεωρείται αδύνατον να υποβληθούν 6.000.000 φορολογικές δηλώσεις μέσα σε διάστημα περίπου ενός μηνός. Οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των νομικών προσώπων θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 30 Ιουνίου 2016 και ο χρόνος θεωρείται επαρκής.

Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονικά το βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης. Οσοι κατέχουν ακίνητα από τα οποία προκύπτουν εισοδήματα θα πρέπει πρώτα να συμπληρώσουν το έντυπο Ε2 (αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας), ενώ όσοι ασκούν ατομικώς επιχειρηματικές δραστηριότητες ή ελευθέρια επαγγέλματα οφείλουν να συμπληρώσουν πρώτα το Ε3 (κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα).
Υπενθυμίζεται ότι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος πρέπει να υποβάλουν φέτος υποχρεωτικά όλοι όσοι έχουν κλείσει μέχρι και τις 31-12-2015 το 18ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον έχουν να δηλώσουν οποιουδήποτε ύψους πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Διαψεύδει ότι υπάρχει θέμα «κουρέματος» καταθέσεων!

Απέρριψε χθες το ενδεχόμενο «κουρέματος» καταθέσεων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης (πάντως περιέργως άνοιξε και πάλι τέτοιο θέμα), ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η φορολογία στα Ι.Χ. αυτοκίνητα δεν θα αυξηθεί. Μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας με κοινοτικές οδηγίες που αφορούν τη φορολογία σημείωσε: «Δεν υπάρχει ούτε στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης αλλά ούτε και στις διαπραγματεύσεις που γίνονται σκέψη για “κούρεμα” των καταθέσεων. Οποιος τα λέει αυτά κινδυνολογεί πολιτικά».
Την ίδια ώρα ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει φοροκαταιγίδα σχετικά με αυτοκίνητα, απλώς, όπως είπε, «η ομάδα εργασίας θα εξετάσει τα πάντα γύρω από το αυτοκίνητο. Τα τέλη κυκλοφορίας, τι γίνεται με το ΚΤΕΟ, την ασφάλεια, τα τεκμήρια και τη φορολογία των Ι.Χ., που ήταν έξω από έναν κεντρικό σχεδιασμό, και το ποιος μηχανισμός θα τα ελέγχει. Θα πάμε σε λύσεις ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες και θα κάνουμε την επιβάρυνση πιο δίκαιη και αναλογική».

Κυβερνητική βαβέλ!Ποιος είπε οτι «οι πιστωτές τρομοκρατούν τους πολίτες»

Την ώρα που οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος και Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στέλνουν τις τελευταίες ημέρες το μήνυμα ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία με το κουαρτέτο των δανειστών μας έως το τέλος Απριλίου, ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής (ΓΓΔΠ) Φραγκίσκος Κουτεντάκης (φωτό) εμφανίστηκε χθες από το… πουθενά και τορπίλισε το κλίμα αισιοδοξίας.

Ο κ. Κουτεντάκης -που μέχρι τώρα σπανιότατα μιλούσε, παρότι βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα- προσκάλεσε χθες επιλεκτικά στο γραφείο του μικρή ομάδα δημοσιογράφων και «απασφάλισε» κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και των Ευρωπαίων πιστωτών μας. Κατηγόρησε τους δανειστές ότι ζητούν να μην πληρωθούν συντάξεις, σε περίπτωση που «στεγνώσουν» τα κρατικά ταμεία, όπως το περασμένο καλοκαίρι, και επέρριψε σε αυτούς την ευθύνη για την αδυναμία καταβολής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου. «Θέλουν να μας φέρουν στο χείλος του γκρεμού» σχολίασε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι «ενώ τους λέμε πως η αβεβαιότητα βλάπτει την οικονομία, κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν και μας κάνουν συστάσεις για το ποιες δαπάνες πρέπει να κόψουμε».

Εστιάζοντας στον ρόλο του ΔΝΤ, υποστήριξε πως «κανείς δεν έχει καταλάβει τι θέλει να κάνει το Ταμείο – αν θέλει να μείνει ή να φύγει» και επέκρινε τους δανειστές ότι αμφισβητούν τα στοιχεία της ελληνικής πλευράς, χωρίς να εξηγούν πώς υπολογίζουν τα δικά τους. Οπως σημείωσε, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εκτίμηση του ΔΝΤ περί πρωτογενούς ελλείμματος 0,6% του ΑΕΠ το 2015, ενώ τα στοιχεία της κυβέρνησης δείχνουν πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 0,2%. Πάντως, ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε χθες ότι είναι ζήτημα του ΔΝΤ να αποφασίσει αν θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτεντάκη, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ακόμα και τώρα τίθεται ενδεχόμενο καθυστέρησης στην καταβολή των συντάξεων, εάν «στεγνώσουν» τα δημόσια ταμεία. Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος ταμειακής ρευστότητας και πως η κυβέρνηση δεν θα εφήρμοζε ποτέ αυτή την πρακτική, αλλά πρόσθεσε ότι η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ αόριστον. Επιβεβαίωσε δε την πιθανότητα τεμαχισμού της δόσης, μιλώντας για «τακτική Σάιλοκ».

Τις δηλώσεις Κουτεντάκη επέκρινε έντονα η Ν.Δ., τονίζοντας ότι μας «γυρίζουν στην περίοδο Βαρουφάκη» και καταλήγοντας: «Δεν υπάρχει ελπίδα με την Αριστερά. Μόνο χειρότερα».

ΙΚΑ: Παίρνει δάνειο 100.000.000 € για τις συντάξεις Απριλίου

Επί θύραις φαίνεται ότι είναι οι περικοπές στις συντάξεις, αφού το ΙΚΑ, κυρίως λόγω μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης αλλά και της υψηλής εισφοροδιαφυγής, εκτιμάται ότι φέτος θα καταγράψει έλλειμμα ύψους ύψους 2,16 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 217% σε σχέση με τα 682.000.000 ευρώ που είχαν καταγραφεί το 2015. Η κατάσταση στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας παραμένει οριακή και γι’ αυτό, για άλλον έναν μήνα, επιλέχθηκε η λύση της χορήγησης ολιγοήμερου έντοκου δανείου υπό μορφή ταμειακής διευκόλυνσης, ύψους 100.000.000 ευρώ, από το ΤΑΠ – ΔΕΗ, για να καταστεί εφικτό να καταβληθούν κανονικά οι συντάξεις Απριλίου στο τέλος Μαρτίου. Σαν να μην έφτανε η προβληματική πορεία του Ταμείου, το ΙΚΑ σπεύδει με τη σειρά του να δανείσει άλλα Ταμεία, όπως έγινε πριν από έναν μήνα με το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (16.000.000 ευρώ), γεγονός που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Η πορεία του ΙΚΑ μοιάζει προδιαγεγραμμένη για το 2016, αφού τα συνολικά έσοδα του κλάδου σύνταξης δεν προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 10,1 δισ. ευρώ, ενώ τα έξοδα θα είναι 12,26 δισ. ευρώ, αφήνοντας τρύπα 2,16 δισ. ευρώ. Βασική αιτία γι’ αυτή τη διόγκωση του ελλείμματος είναι η μειωμένη κρατική επιχορήγηση, που συνολικά φέτος ήταν 3,18 δισ. ευρώ (-28%), έναντι 4,28 δισ. ευρώ πέρσι. Παρ’ όλα αυτά, η δαπάνη για τις πληρωμές συντάξεων σε 1.198.500 συνταξιούχους θα φτάσει τα 12 δισ. ευρώ το 2016, από 11,74 δισ. ευρώ το 2015, μια αύξηση που οφείλεται στην καταβολή μέρους των εκκρεμών αιτήσεων.

Η κατάσταση στο ΙΚΑ, με βάση τα επίσημα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη, επιδεινώθηκε το 2015, αφού σε σύνολο 1.809.552 προσλήψεων οι 1.004.488 (ποσοστό 55,51%) έγιναν με καθεστώς μερικής απασχόλησης (677.521) και εκ περιτροπής εργασία (326.967). Οι εισφορές των εργοδοτών και των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν στα χρόνια της κρίσης κατά 5 δισ. ευρώ (34,34%) στα 9,47 δισ. ευρώ το 2015, από 14,43 δισ. ευρώ το 2009. Ετσι πρακτικά είναι αδύνατο να καλυφθεί η μείωση της κρατικής δαπάνης από αύξηση των εσόδων, με συνέπεια να καταγράφεται τόσο μεγάλη αύξηση του ελλείμματος στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Υπόθεση Τεμπών: Απορρίφθηκε το αίτημα να πάνε σε εργαστήρια του εξωτερικού δείγματα θυμάτων

Υπέρ της εισαγγελέως Πρωτοδικών Λάρισας αίρεται η διαφωνία που ανέκυψε μεταξύ της Εισαγγελίας και δύο συγγενών θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών. Το Συμβούλιο...

Τέλος εποχής για τις πολεοδομίες: Οι άδειες δόμησης περνούν στο Κτηματολόγιο – Πώς...

Προ των πυλών βρίσκεται η εκτεταμένη θεσμική αναδιάρθρωση στον χώρο της πολεοδομίας, σηματοδοτώντας το τέλος ενός μοντέλου που επί δεκαετίες βασίστηκε στη διοικητική αποκέντρωση. Το...

Φρεγάτα “Κίμων”: Ποιος είναι ο αξιωματικός που θα κρατά το τιμόνι της

Ο κυβερνήτης της πρώτης φρεγάτας τύπου FDI HN Belharra που εντάσσεται στο Πολεμικό Ναυτικό, είναι ο αντιπλοίαρχος Ιωάννης Κιζάνης, στέλεχος εμπειρία και πολυδιάστατη διαδρομή...

Εμπαιγμός! Τα μεγάλα ψέματα του Κυρανάκη για τα ηλεκτροκίνητα ταξί – Σε απόγνωση...

Η υποχρεωτική μετάβαση από την 1η Ιανουαρίου 2026 έχει ξεσηκώσει τον κλάδο, ο οποίος καταγγέλλει βίαιο σχεδιασμό, χωρίς διάλογο και τις αναγκαίες υποδομές, ενώ...

Ακραία πρόκληση από στενό συνεργάτη του Ερντογάν: Η Τουρκία σχεδιάζει κατάληψη νησιών

Θρασύτατη πρόκληση αρθρογράφου φιλοκυβερνητικής εφημερίδας και στενού συμβούλου του «σουλτάνου»«Μετά τη Συρία η Ελλάδα». «Οι Ελληνες και οι Ελληνοκύπριοι θα θαφτούν κάτω από τα...

Έπιασαν στο στόμα τους και τη Δελιβάνη

Πρέπει να είσαι στ' αλήθεια πολύ ξετσίπωτος όταν στην προσπάθειά σου να πλήξεις τη Μαρία Καρυστιανού φτάνεις να ειρωνεύεσαι και να υποτιμάς μια άλλη...

Οι στρατιές των μετακλητών της ΝΔ από τη «Δημοκρατία» στους «Ράδιο Αρβύλα» (vid)

Το σχόλιο των «Ράδιο Αρβύλα» για το πρωτοσέλιδο της «Δημοκρατίας»Το πρωτοσέλιδο της «Δημοκρατίας», που διαβάστηκε από την πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού «OPEN» σχολιάστηκε...

Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις για το φονικό στο Αγρίνιο: «Είχα σχέση με το δράστη»,...

Μία ημέρα πριν οδηγηθεί ενώπιον του ανακριτή ο 44χρονος καθ’ ομολογίαν δράστης της δολοφονίας στο Αγρίνιο, η σύζυγος του 50χρονου θύματος αποφασίζει να «σπάσει»...

Πότε ολοκληρώνεται η διαδικασία αντικατάστασης των παλιαιών ταυτοτήτων

Συνεχίζεται χωρίς σταματημό για την αντικατάστασης των παλιών δελτίων ταυτότητας Μια νέα περίοδος ξεκινά για τους πολίτες, καθώς έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή η διαδικασία...

Νέα απάτη σε βάρος φορολογουμένων

Οι οδηγίες της Εθνικής Αρχής ΚυβερνοασφάλειαςΔεν έχουν τέλος τα περιστατικά κυβερνοαπάτης (phising) σε βάρος πολιτών, από επιτήδειους οι οποίοι επιχειρούν να τους αποσπάσουν ευαίσθητα...


Advertisement 2
spot_img

Ροή ειδήσεων

spot_img

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ