Γκάφα (ή μάλλον μπλόφα) του υπουργείου Εργασίας θέτει σε κίνδυνο το «ξεπάγωμα» των εφάπαξ από τον Ιούλιο και μετά, και προκαλεί ταλαιπωρία και μεγάλες καθυστερήσεις απονομής του βοηθήματος σε περίπου 40.000 δικαιούχους. Ειδικότερα, σε τροπολογία που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών ορίζεται ότι για τον επανυπολογισμό των εφάπαξ θα αξιοποιείται στο εξής η τελευταία πενταετία έως το 2013.
Ομως ήδη για αιτήσεις που υποβλήθηκαν το 2014 και το 2015 έχει γίνει υπολογισμός των εφάπαξ και έχουν κατατεθεί τα σχετικά δικαιολογητικά για την τελευταία καλύτερη πενταετία, πριν από το έτος υποβολής της αίτησης. Εάν δεν τροποποιηθεί η σχετική διάταξη, τότε για χιλιάδες αιτήσεις εφάπαξ θα πρέπει να κατατεθούν εκ νέου τα δικαιολογητικά που χρειάζονται, γεγονός που σημαίνει νέα καθυστέρηση στην καταβολή του βοηθήματος. Πάντως, η επανέναρξη καταβολής αναμένεται να γίνει με τα εφάπαξ για τα οποία έχουν υποβληθεί αιτήσεις από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2013.
Ολα αυτά την ώρα που ειδικά για τα 34.000 εφάπαξ του Δημοσίου (επί συνόλου 65.000) που βρίσκονται εν αναμονή έχει καθοριστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες ο προγραμματισμός αξιοποίησης, σε μηνιαία βάση, του ποσού ύψους 663.000.000 ευρώ, που θα χορηγηθεί από το δάνειο που αναμένεται να λάβει η χώρα.
Χρονοδιάγραμμα
Οπως γίνεται αντιληπτό στον πίνακα που ακολουθεί, ο προγραμματισμός των αρμόδιων υπηρεσιών προβλέπει την καταβολή 2.300 εφάπαξ για κάθε έναν από τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, 3.300 εφάπαξ για Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, και 2.950 εφάπαξ για τους τρεις πρώτους μήνες του 2017 (Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο). Εάν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, τότε θα καλυφθεί το σύνολο των 663.000.000, με τη χορήγηση 25.650 εφάπαξ μέσα στους επόμενους εννέα μήνες. Τα υπόλοιπα 8.350 εφάπαξ του Δημοσίου που θα απομένουν θα χορηγηθούν αξιοποιώντας οι αρμόδιες υπηρεσίες τα 213.000.000 ευρώ, από τα 430.000.000 ευρώ που εκτιμάται ότι θα είναι τα έσοδα που θα προκύψουν κατά το επόμενο εννιάμηνο, από τις μηνιαίες εισφορές στο Δημόσιο.