Η Lehman Brothers της Ελλάδας. Σοκ για περισσότερους από 2.000 προμηθευτές για τα εκατομμύρια που ενδέχεται να χάσουν
Τρόμο στην αγορά προκαλούν οι καταιγιστικές εξελίξεις με την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος. Χθες η εταιρία υπέβαλε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, προκειμένου να εξασφαλίσει προσωρινή προστασία έναντι των πιστωτών της, όμως, ανεξάρτητα από την τύχη της αίτησης, που θα κριθεί μεθαύριο Παρασκευή, πολλοί φοβούνται ντόμινο με καταστροφικές συνέπειες, κάνοντας μάλιστα λόγο για Lehman Brothers της Ελλάδας.
Οι συνολικές οφειλές της αλυσίδας στους πάνω από 2.000 προμηθευτές της και στο Δημόσιο ξεπερνούν το 1,3 δισ. ευρώ και οι προμηθευτές θεωρείται πλέον βέβαιο πως, ό,τι κι αν γίνει από δω και μπρος, θα υποστούν πολύ μεγάλες απώλειες.
Συνέπειες
Ενδεχόμενη κατάρρευση του Μαρινόπουλου θα αποτελούσε το τελειωτικό χτύπημα για πολλούς από τους προμηθευτές, ενώ θα συμπαρέσυρε περίπου 12.500 εργαζομένους.
Με τον κλοιό να σφίγγει ασφυκτικά, τις διαταγές πληρωμών και τις αναγκαστικές εκτελέσεις να πέφτουν βροχή τις τελευταίες ημέρες, η Μαρινόπουλος κατέθεσε χθες στο Πρωτοδικείο Αθηνών αίτημα για την υπαγωγή της σε διαδικασία εξυγίανσης του πτωχευτικού κώδικα. Το αίτημα θα εκδικαστεί το πρωί της Παρασκευής 1 Ιουλίου. Στην αίτηση η εταιρία υποστηρίζει ότι σε περίπτωση που δεν προστατευθεί και ξεκινήσει η βίαιη εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της τότε οι πιστωτές θα χάσουν το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που έχουν λαμβάνειν, καθώς θα πληρωθεί μόνο το 21% των οφειλών της επιχείρησης.
Το συνολικό άνοιγμα του Μαρινόπουλου (ως τις 31/12/2015) είναι 1,324 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 722.000.000 αποτελούν χρέη προς προμηθευτές, τα 337.000.000 οφειλές σε δάνεια, τα 159.000.000 για leasing, τα 51.700.000 οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία, τα 49.000.000 υποχρεώσεις προς την Εφορία και τα 4.200.000 τη μισθοδοσία των εργαζομένων.
«Στην παρούσα φάση η ένταξη της εταιρίας σε διαδικασία εξυγίανσης είναι μονόδρομος, καθώς αποτελεί τη μόνη επιλογή για τη διασφάλιση της λειτουργίας της ως μιας βιώσιμης οικονομικής μονάδας με βασικά οφέλη τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, και τη διασφάλιση των οφειλών προς τους προμηθευτές, που αποτελούν βασικές προτεραιότητες της διοίκησης» αναφέρει η ανακοίνωση της Μαρινόπουλος, σημειώνοντας ότι είναι συνεχείς οι συζητήσεις με τις τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επαφές μεταξύ Μαρινόπουλου, Σκλαβενίτη και τραπεζών είναι πυρετώδεις, προκειμένου να διασωθεί η εταιρία. Τις εξελίξεις παρακολουθούν με ανησυχία οι εργαζόμενοι, πολλοί εκ των οποίων συγκεντρώθηκαν χθες τόσο έξω από τα γραφεία της εταιρίας στον Αλιμο όσο και στο κατάστημα της οδού Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη. Οι περίπου 12.500 εργαζόμενοι έχουν εξοφληθεί και τον Μάιο, θέτοντας ως κύριο αίτημα να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με καταγγελίες σε κάποια καταστήματα πιστωτές κατέσχεσαν με ένδικα μέσα χρήματα και προϊόντα χθες το πρωί, λίγο πριν κατατεθεί το αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 99.
Το υπουργείο για τις θέσεις εργασίας!
Τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας για τους εργαζομένους της εταιρίας Μαρινόπουλος, αλλά και την οικονομική και εργασιακή ισορροπία στην εφοδιαστική αλυσίδα που εξαρτάται από αυτήν, επιδιώκει να εξασφαλίσει το υπουργείο Εργασίας. Με αφορμή την αίτηση υπαγωγής της εταιρίας στο άρθρο 99, το υπουργείο τονίζει ότι παρακολουθεί από καιρό «στενά τις διεργασίες στον κλάδο του λιανικού εμπορίου και ιδιαίτερα στην εταιρία Μαρινόπουλος Α.Ε. για την εξεύρεση της προσφορότερης λύσης που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά της.
Από την πλευρά της η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος ζητάει να μη μετατραπούν οι εργαζόμενοι της εταιρίας Μαρινόπουλος στα «εύκολα θύματα» των επιχειρηματικών παιχνιδιών, που κατ’ επανάληψη παίζονται με τις διαδικασίες του Πτωχευτικού Δικαίου.


