Περισσότερα από 10.000 άτομα εργάζονται για να προετοιμαστεί, να στηθεί και να λειτουργήσει η 81η ΔΕΘ, κάνοντάς την κυριολεκτικά το δεύτερο σπίτι τους. Εκθέτες και εργαζόμενοι στα περίπτερα, τεχνικοί, μεταφορείς, ελαιοχρωματιστές, οδηγοί κλαρκ και χειριστές γερανών, συνεργεία καθαρισμού, υπάλληλοι security, ταμίες κυλικείων, promoters και πολλοί ακόμη συνθέτουν την ανθρωπογεωγραφία της διοργάνωσης. Για να διανύσει κανείς απ’ άκρη σ’ άκρη το εκθεσιακό κέντρο αυτές τις ημέρες πρέπει να είναι ευέλικτος, αφού φορτηγά, βαν και κλαρκ, πάνελ γυψοσανίδων, φυσικά και τεχνητά φυτά, βουνά από ρολά μοκέτας, κατασκευές αλουμινίου, προβολείς και φωτιστικά σώματα, τέντες και υπόστεγα κάνουν αναγκαίες τις παρακάμψεις.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η εικόνα αυτών των ημερών είναι το επιστέγασμα μιας προσπάθειας που έχει αρχίσει σχεδόν δύο χρόνια πριν, αφού η διαδικασία για την άρτια οργάνωση της εκάστοτε Διεθνούς Εκθεσης του Σεπτεμβρίου αρχίζει πριν καν λειτουργήσει η προηγούμενη. Κάποιες πάντως από τις προετοιμασίες γίνονται αναγκαστικά στο παρά πέντε. Η μοκέτα, για παράδειγμα, που καλύπτει πάνω από 40.000 τετραγωνικά μέτρα εκθεσιακού χώρου, στρώνεται σε μία νύχτα, την παραμονή των εγκαινίων, αφού, αν τοποθετηθεί νωρίτερα και όσο οι κατασκευές είναι σε εξέλιξη, θα λερωθεί ή θα σκιστεί.
Διαβάστε παρακάτω τη συνέχεια:
Κραυγή αγωνίας από 17.000 μηχανικούς της Κεντρ. Μακεδονίας
Κραυγή αγωνίας αρθρώνουν οι 17.000 εναπομείναντες μηχανικοί της Κεντρικής Μακεδονίας, που ζητούν μέσω του ΤΕΕ-ΤΚΜ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος – Τμήμα Κ. Μακεδονίας) από τον πρωθυπουργό την εφαρμογή ενός αναπτυξιακού σχεδίου για την Ελλάδα με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.
«Η συγκυρία για την Ελλάδα, που βρίσκεται όχι στο πρώτο ούτε στο δεύτερο αλλά στο τρίτο κατά σειρά Μνημόνιο, παραμένει κρίσιμη, καθώς η χώρα διαθέτει ψηφισμένο αναπτυξιακό νόμο, χωρίς όμως αναπτυξιακό σχέδιο, αλλά και ψηφισμένο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο, που, αντί να δίνει λύσεις, ωθεί κατά χιλιάδες προς την έξοδο από τη χώρα άριστους επιστήμονες και επαγγελματίες» αναφέρει σε οκτασέλιδο ψήφισμα που έστειλε στον Αλέξη Τσίπρα η διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ-ΤΚΜ.
Οπως σημειώνει στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος του ΤΕΕ-ΤΚΜ Πάρις Μπίλλιας, πολλοί από τους 17.000 αυτούς μηχανικούς είναι πια «τύποις» μηχανικοί, αφού δεν έχουν αντικείμενο εργασίας, ενώ την τελευταία διετία έχουν διαγραφεί περί τα 2.000 από τα μητρώα. Την ίδια στιγμή, άλλοι 2.000 που αποφοίτησαν από το πανεπιστήμιο δεν μπήκαν καν στον κόπο να εγγραφούν, επιλέγοντας τον δρόμο του εξωτερικού.
«Η συγκράτηση του υψηλής ποιότητας στελεχιακού δυναμικού, με τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε πραγματικά αναπτυξιακούς τομείς, αντάξιους των προσόντων άξιων στελεχών, είναι ένας στόχος βασικός για εμάς τους μηχανικούς και ιδιαίτερα της περιφέρειας.
Μαρία Μαθιοπούλου
____
Στόχος βανδάλων το βαγόνι του μετρό
Στο στόχαστρο βανδάλων βρέθηκε το βαγόνι του μετρό που μεταφέρθηκε από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη για να εκτεθεί στο πλαίσιο της 81ης ΔΕΘ. Παρά το γεγονός ότι τα μέτρα ασφαλείας στις εγκαταστάσεις του εκθεσιακού χώρου είναι ιδιαίτερα αυξημένα, επιτήδειοι κατάφεραν να «τρυπώσουν» στην έκθεση και να κάνουν γκράφιτι στο εκθεσιακό βαγόνι του μετρό.
«Ο βανδαλισμός έγινε έπειτα από πάρτι αναρχικών στο ΑΠΘ. Ορισμένοι εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός και μπόρεσαν να μπουν στον χώρο της έκθεσης και να βάψουν το βαγόνι» εξηγεί στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε. Γιάννης Μυλόπουλος. «Πρόκειται για ατυχές περιστατικό. Η διοίκηση της ΔΕΘ μάς ενημέρωσε ότι προχώρησε στην περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων φύλαξης» πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε. συμπλήρωσε πως ήδη κινήθηκαν οι διαδικασίες για τον καθαρισμό του βαγονιού, προτού η ΔΕΘ ανοίξει τις πύλες της για το κοινό. Ο κ. Μυλόπουλος αποκάλυψε ακόμη πως το συγκεκριμένο βαγόνι θα παραμείνει μόνιμα στη ΔΕΘ και θα υποδέχεται μαθητές σχολείων, καθώς θα πραγματοποιούνται ποικίλες εκπαιδευτικές δράσεις και ενημερώσεις γύρω από τη λειτουργία του μετρό Θεσσαλονίκης.
____
Κριτική στο παρελθόν από τη νέα πρόεδρο της «γαλάζιας» Διοικούσας
Με κριτική στα πεπραγμένα του παρελθόντος άρχισε χθες η Βίκυ Ευταξά τη νέα θητεία της στην προεδρία της Διοικούσας της Ν.Δ. Θεσσαλονίκης. «Εχουμε θέσεις, αλλά δεν τις επικοινωνούμε, χρειαζόμαστε πολλαπλασιαστές των απόψεών μας, τα στελέχη μας είναι σαν να έχουν μειωμένη αυτοπεποίθηση, αλλά και αρχαία σκουριά επάνω τους» σημείωσε στην πρώτη συνάντησή της με τους δημοσιογράφους της Θεσσαλονίκης, που έγινε στα καινούργια γραφεία του κόμματος.
Η κυρία Ευταξά, η οποία είχε στηρίξει από την αρχή τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη μάχη των εσωκομματικών εκλογών, επισήμανε ότι ο λόγος της Ν.Δ. έχει αλλάξει σημαντικά, ενώ, μιλώντας για τον νέο πρόεδρο της Ν.Δ. (τον οποία συχνά αποκαλούσε με το μικρό του όνομα), τον χαρακτήρισε «φρέσκο, μεταρρυθμιστή, σκληρό διαπραγματευτή, πολιτικό με ρεαλιστικό όραμα αλλά και καραμανλικά χαρακτηριστικά». «Λέει, όπως και ο Εθνάρχης, την αλήθεια και δεν χαϊδεύει αυτιά» σημείωσε η νέα πρόεδρος της Διοικούσας σε μια συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και μίλησε και ο γραμματέας Επιστημονικών Φορέων Νίκος Κωστόπουλος. Μάλιστα, η νέα πρόεδρος της Διοικούσας υποστήριξε ότι έχει αλλάξει η σύνθεση του κομματικού μηχανισμού κατά 60% και ότι πλέον έχουν μπει πολλοί νέοι άνθρωποι στη Ν.Δ. Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα της επίσκεψης του προέδρου της Ν.Δ. στη ΔΕΘ, η κυρία Ευταξά τόνισε ότι ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί.
Νίκος Οικονόμου
____
«Κι όμως, η περιπέτεια των ομολογιούχων ακόμη συνεχίζεται!»
«Οταν τον Μάρτιο του 2012 οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων- φυσικά πρόσωπα είδαν τις οικονομίες μιας ζωής να εξαφανίζονται σε μία νύχτα, ποτέ δεν περίμεναν ότι την αποκατάσταση αυτής της αδικίας θα την είχε επιφορτιστεί μια κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., παρότι την ευθύνη για αυτή την περιπέτεια την έχει η κυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, που ενέπλεξε τα φυσικά πρόσωπα στο PSI+.
Ο καιρός, όμως, πέρασε και η κυβέρνηση αποφεύγει συστηματικά να δεχτεί τους εκπροσώπους του συλλόγου παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας.
Στην περσινή ΔΕΘ ο κ. Τσακαλώτος είχε υποσχεθεί ότι είναι μέσα στις προθέσεις του, εάν αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, να αρχίσει διάλογος με σκοπό την επίλυση του ζητήματος των ομολογιούχων. Τι άλλαξε από τότε;
Μήπως η κοινωνική ευαισθησία της κυβέρνησης εξαντλήθηκε στην τροπολογία που είχε καταθέσει για τους ομολογιούχους μόλις δύο μήνες πριν από τις πρώτες εκλογές και μετά την “ξέχασε στο συρτάρι”; Είναι ντροπή για ένα κράτος, που γέννησε τη δημοκρατία, να μην προστατεύει και μετά να κοροϊδεύει τους εξαπατημένους ανθρώπους που εμπιστεύτηκαν τις οικονομίες και τους κόπους μιας ζωής στην πατρίδα. Αραγε θα ιδρώσει το αυτί κανενός όταν θα διαβάσει αυτές τις γραμμές ή τον μόνο ιδρώτα που γνωρίζουν είναι αυτόν που τους συνοδεύει λίγο πριν από την ετυμηγορία του Ελληνα πολίτη στις κάλπες;»
Περιμένοντας μια απάντηση,
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΟΛΙΑΣ,
πρόεδρος πανελλαδικού συλλόγου φυσικών
προσώπων ομολογιούχων