Ο εκδότης είπε ότι ο πρώην πρωθυπουργός έπρεπε να σταλεί στη Δικαιοσύνη για τη λεηλασία της Ελλάδας
«Περιβόλι» ήταν η κατάθεση του εκδότη Γιώργου Κουρή στην Εξεταστική που διερευνά τα δάνεια των ΜΜΕ. Με γλαφυρό τρόπο μίλησε για όλους και για όλα, προχωρώντας σε αποκαλύψεις από την πλούσια εμπειρία που έχει στα πολιτικά πράγματα για τη συστηματική διαπλοκή οικονομικής και πολιτικής εξουσίας την τελευταία 35ετία, ειδικά την περίοδο Κώστα Σημίτη, για τον οποίο είπε ότι κανονικά θα έπρεπε να είχε έρθει αντιμέτωπος με την ποινική Δικαιοσύνη για όσα έχει κάνει. «Επί Σημίτη λεηλατήθηκε ο τόπος. Λαδωμένοι δικαστικοί και ελεγκτές του ΣΔΟΕ το 2003 είχαν σταλεί από τον Σημίτη να με κλείσουν» είπε.
Ο κ. Κουρής κυριολεκτικά δεν άφησε τίποτε όρθιο στην Επιτροπή. Αθυρόστομος ενώπιον των βουλευτών ως κλασικός Κεφαλλονίτης, εξιστόρησε πώς από… αγρότης έγινε δημοσιογράφος, «εξαιτίας του κράτους της Δεξιάς» (όπως είπε), και μετά εκδότης, κάνοντας συχνές αναφορές στη μοναδικότητα του γλυκού περγαμόντου που παράγει.
Σχετικά με τα δάνεια που δόθηκαν από τράπεζες σε ΜΜΕ τα προηγούμενα χρόνια, υπογράμμισε ότι όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί γνώριζαν για το σκοτεινό τοπίο και τον πακτωλό χρημάτων που πήγαιναν σε εκδοτικά και τηλεοπτικά συγκροτήματα.
Οι τράπεζες
«Τα δάνεια στα ΜΜΕ τα έδιναν οι τράπεζες με υποδείξεις όλων των κυβερνήσεων. Τρία, τέσσερα συγκροτήματα στην Ελλάδα ανεβοκατέβαζαν κυβερνήσεις. Αυτό που έκανε ο Τσίπρας, που εξευτέλισε το σύστημα, με ικανοποιεί ακόμα και αν με αφορά και εμένα. Εχουν γίνει πιο καθαρά τα πράγματα» τόνισε. Στην ερώτηση για το πώς θα αντιδράσει αν ο νυν πρωθυπουργός τον απογοητεύσει, καθώς εμφανίστηκε πολύ φιλοκυβερνητικός στη Βουλή, απάντησε. «Αν συμβεί αυτό, θα τον σκίσω τον Τσίπρα».
Για την υπόθεση του Alter, παραδέχτηκε ότι μαζί με τον γιο του, Ανδρέα, κατείχαν το 25% του σταθμού, αλλά επέρριψε όλες τις ευθύνες για το κλείσιμο του καναλιού στους πρώην μετόχους Κώστα Γιαννίκο, Θανάση Αθανασούλη και Γιώργο Βαλσαμίδη, τους οποίους χαρακτήρισε απατεώνες. «Αυτοί έκαναν κουμάντο. Αυτοί υπέγραφαν δανειακές συμβάσεις» προσθέτοντας ότι πήραν «20 δισ. δραχμές από το Χρηματιστήριο και τα φάγανε». Ομολόγησε, όμως, ότι «ο Γιαννίκος ξέρει από τηλεόραση, μπορεί να κλέβει, αλλά ξέρει από τηλεόραση». Υποστήριξε, ακόμη (εν μέσω μειδιαμάτων), ότι είναι ο μόνος εκδότης τον οποίο έχει ληστέψει το κράτος.
Εως τα τέλη Σεπτεμβρίου η κατάθεση του Θέμου
Ως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα καταθέσει τελικά ως μάρτυρας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ ο εκδότης του «Πρώτου Θέματος» Θέμος Αναστασιάδης. Με επιστολή του ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής ότι μπορεί να καταθέσει για να δώσει τις εξηγήσεις που θα του ζητηθούν. Να σημειωθεί ότι αρχικά είχε αρνηθεί να καταθέσει ο ίδιος, αλλά υπό τον φόβο της βίαιης προσαγωγής φαίνεται ότι άλλαξε απόφαση.
Ενταση (χθες) για τα «πόθεν έσχες» των καναλαρχών
Ενταση επικράτησε χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όταν η Ν.Δ. ζήτησε να κληθούν οι τέσσερις νέοι καναλάρχες, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και όλοι οι υπεύθυνοι του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, με την πρόεδρο της επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου να απορρίπτει το αίτημα. Τελικά, αποφασίστηκε να συζητηθεί το θέμα την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου.
Συγκεκριμένα η πρόεδρος της επιτροπής αρνήθηκε να μπει στην ουσία του αιτήματος και ζήτησε να αποσύρει η αξιωματική αντιπολίτευση την πρότασή της (έχει διατυπωθεί επισήμως το αίτημα), επικαλούμενη τις εκκρεμότητες στη Δικαιοσύνη επί του διαγωνισμού και υποστηρίζοντας ότι η επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα για τα «πόθεν έσχες» των ιδιοκτητών καναλιών. «Δεν θα ασχολείται η επιτροπή με τον αφρό της επικαιρότητας. Μην τη φορτώνουμε και μην την απαξιώνουμε» είπε η Τασία Χριστοδουλοπούλου και πρόσθεσε ότι η επιτροπή δεν έχει ορκωτούς λογιστές για να ελέγξει «πόθεν έσχες».
«Είστε με τα καλά σας;» ήταν η αντίδραση του Μάκη Βορίδη, ο οποίος συνέχισε: «Δεν λέμε να ελέγξουμε εμείς το “πόθεν έσχες”, αλλά τον τρόπο που οδηγηθήκαμε σε δύο ημέρες έλεγχο. Η αρμόδια επιτροπή δεν έχει επιληφθεί και παράγοντες της κυβέρνησης λένε για μαύρο χρήμα, λένε ότι ως “πόθεν έσχες” θεωρείται περιουσία τρίτου. Αυτή η επιτροπή που συγκροτήθηκε τι έλεγχο έκανε;» Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ερωτηθείς σχετικά, έκανε λόγο για «ένοχη σιωπή» εκ μέρους της κυβέρνησης.



