Φόβοι για κύμα τζιχαντιστών που θα έρθουν στην Ευρώπη

Η Ε.Ε. φοβάται ότι η ανακατάληψη της Μοσούλης θα προκαλέσει νέο προσφυγικό ρεύμα, στο οποίο θα παρεισφρήσουν μαχητές της οργάνωσης

«Δεν θα είναι ένας πόλεμος-αστραπή. (…) Είναι μια υπόθεση μακράς διάρκειας, πολλών εβδομάδων, ίσως και μηνών». Ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν ήταν σαφής. Η μάχη που δίνει από τη Δευτέρα ο διεθνής συνασπισμός δυνάμεων για την ανακατάληψη της Μοσούλης «μόνο εύκολη υπόθεση δεν θα είναι», όπως διαπιστώνουν -εκτός από τον Γάλλο υπουργό Αμυνας- και πολλοί αναλυτές, οι οποίοι όμως δεν στέκονται μόνο στο στρατιωτικό κομμάτι της υπόθεσης. Κι αυτό γιατί φωτίζουν και τις συνέπειες της επιχείρησης για την ήδη δοκιμαζόμενη από την προσφυγική κρίση Ευρώπη.

Ενώ, λοιπόν, η μάχη προδιαγράφεται μακρά και δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες τόσο για την ανθρωπιστική καταστροφή που απειλεί να πλήξει τους περίπου 1.500.000 ανθρώπους που συνεχίζουν να ζουν στην περιοχή της Μοσούλης όσο και για τα νέα προσφυγικά ρεύματα που είναι πιθανόν να δημιουργηθούν, χθες ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Ασφάλειας, προειδοποιούσε για ακόμη μία πτυχή. Μέσω συνέντευξής του στην «Die Welt», ο Τζούλιαν Κινγκ υπογράμμιζε ότι η ανακατάληψη του προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ είναι πιθανόν να οδηγήσει τους μαχητές της οργάνωσης, που είναι έτοιμοι για δράση, να επιστρέψουν στην Ευρώπη».

Σε ζωντανή μετάδοση

Αν, πάντως, η πρώτη αμερικανική εισβολή στο Ιράκ πέρασε -εκτός των άλλων- στην Ιστορία και ως η πρώτη στρατιωτική επιχείρηση που διεξήχθη σε «ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση», τότε κάλλιστα η στρατιωτική επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης θα καταγραφεί ως η πρώτη μάχη που μεταδίδεται σε live streaming, μέσω του facebook! Για αρκετές ώρες χθες, το Russia Today μετέδιδε μέσω διαδικτύου όσα συνέβαιναν στο βόρειο Ιράκ. Αν και κάποια στιγμή η μετάδοση διακόπηκε, αξίζει να σημειωθεί ότι το streaming του ρωσικού δικτύου είχε συγκεντρώσει τουλάχιστον 12.000 likes, περισσότερες από 1.700 κοινοποιήσεις και πάνω από 10.000 σχόλια χρηστών του διαδικτύου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα