■ Θολούρα για το χρέος και τα πλεονάσματα! Bloomberg: Σβήνουν οι ελπίδες του Τσίπρα
■ Η πληγωμένη Ελλάδα θα πληρώσει και πάλι με το αίμα της τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα
■ Προβόπουλος: Θα υπάρξουν δύσκολα μέτρα και επώδυνες δεσμεύσεις
■ Σκουρλέτης: Οι επιλογές της κυβέρνησης διώχνουν ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ
Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το άρθρο
Η Θέση μας: Βασιλικά κτήματα και αμνημοσύνη
Διαβάστε online την «δημοκρατία» ,εδώ
Διαβάστε επίσης:
►Σε… ρόλο ιππότη ο Γ. Κατρούγκαλος για τις επιθέσεις κατά της Αχτσιόγλου
►Προφυλακιστέος ο Αγγλούπας!
►«Επί τάπητος» από σήμερα το εδαφικό για την Κύπρο
►Οργή δικαστών για διασπαστική ένωση
►Σχέση πάθους του Ζουράρι με τον Λιάκο
►Νήπιο ακρωτηριάστηκε από μηνιγγίτιδα!
►Ταμείο Παρακαταθηκών: Διευκολύνσεις στα στεγαστικά
►Βγάζουν «λάδι» τον Λαυρεντιάδη για τη γλάστρα-βόμβα
►Μηνύματα για τις θυσίες του έθνους!
►Προσοχή στα «γλυκά των διαβητικών»
►Αρκουδάκια βγήκαν βόλτα στο κέντρο της Καστοριάς!
Θολούρα για τη ρύθμιση του χρέους και τα πλεονάσματα! Πιέσεις των θεσμών για τη δεύτερη αξιολόγηση
Ο λοταχώς προς νέο Μνημόνιο (το 4ο κατά σειρά) φαίνεται ότι οδεύουν κυβέρνηση και δανειστές. Αυτό προκύπτει από τρεις βασικές παραμέτρους: (α) το θολό τοπίο που διέπει το πότε θα ληφθούν τα μακροπρόθεσμα και ουσιαστικά μέτρα για το χρέος και οι χαμηλότεροι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα, (β) το κάλεσμα του προχθεσινού Eurogroup προς την Ελλάδα να λάβει όλα τα σκληρά μέτρα στα εργασιακά, στο Ασφαλιστικό και στα δημοσιονομικά, ώστε να ικανοποιηθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και να ενταχθεί πλήρως στο ελληνικό πρόγραμμα, και (γ) τις νεότερες εκτιμήσεις, εντός και εκτός κυβέρνησης, ότι οι αποφάσεις για τα δύσκολα μέτρα θα ληφθούν εντός του 2017, δηλαδή έναν χρόνο προτού λήξει το υφιστάμενο πρόγραμμα.
Το Eurogroup
Σε αυτά έρχονται να προστεθούν οι έξωθεν πιέσεις για να κλείσει άρον άρον η δεύτερη αξιολόγηση του 3ου Μνημονίου και στο επόμενο Eurogroup, στις 5 Δεκεμβρίου, να «κλειδώσουν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Πηγή του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε χθες στις Βρυξέλλες ότι στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας για την αξιολόγηση έως τις 28 Νοεμβρίου, οπότε συνεδριάζουν οι τεχνοκράτες της ευρωζώνης (Euro Working Group). Η ίδια πηγή υποστήριξε ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα είναι «πιο φιλόδοξα» απ’ ό,τι αναμενόταν.
Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης σχεδιάζεται να τεθούν σε εφαρμογή στις αρχές του 2017.
Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση από τους δανειστές, συμπεριλαμβανομένων και των προαπαιτούμενων μέτρων, που πιθανώς να αποφασιστούν τώρα αλλά να εφαρμοστούν σταδιακά στο πρώτο δίμηνο του νέους έτους.
Θα ακολουθήσει η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία θεωρείται ότι θα μπορέσει να ανοίξει την πόρτα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης για τη χώρα μας.
Bloomberg: Σβήνουν οι ελπίδες του Τσίπρα!
Το Eurogroup έκοψε τις ελπίδες για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, κάτι που, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, αποτελεί πλήγμα για την πολιτική του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Το διεθνές πρακτορείο κάνει αναφορά στη νέα «ψυχρολουσία» από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε και σημειώνει πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έστειλαν το μήνυμα ότι δεν θα πάρει δέσμευση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους -όπως υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους του- ούτε αυτόν τον χρόνο, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «κατέπνιξε τις ελληνικές ελπίδες για μια υπόσχεση όσον αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αυτό το έτος».
Οπως αναφέρει το Bloomberg, στη συνάντηση του Eurogroup στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών «πάγωσαν» τις όποιες ελπίδες ελάφρυνσης φέτος. Με τις κυβερνήσεις των εταίρων να είναι αποφασισμένες να μην αφήσουν την Ελλάδα να γίνει θέμα κατά τη διάρκεια των προεκλογικών εκστρατειών στη Γαλλία, στη Γερμανία και την Ολλανδία του χρόνου, η στάση τους δείχνει πως δεν πρόκειται να μιλήσουν για το θέμα του χρέους τουλάχιστον έως τον Οκτώβριο του 2017.
Η συμμετοχή του ΔΝΤ θα πληρωθεί πάλι με αίμα!
Το «παράθυρο» που άνοιξε χθες στο Eurogroup, ώστε να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, σε συνδυασμό με μια καταρχήν συμφωνία να προκαθοριστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, χωρίς όμως να ανακοινωθούν, είναι τα «κλειδιά» που φέρνουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πιο κοντά στην πλήρη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τις έως τώρα παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, το ΔΝΤ προτίθεται να διαθέσει περί τα 6 δισ. ευρώ ίσα ίσα για να αναχρηματοδοτήσει την εξόφληση του δεύτερου δανείου, που χορήγησε στην Ελλάδα στο πλαίσιο του 2ου Μνημονίου. Η χώρα μας απομένει να καταβάλει στο Ταμείο περίπου 13 δισ. ευρώ αυτή τη στιγμή και, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να προεξοφληθεί τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος του ποσού αυτού με χρήματα από τον ESM.
Οφειλές στον ESM
Ετσι, η Ελλάδα θα οφείλει πλέον στον ESM και θα επωφεληθεί από το πολύ χαμηλότερο, έναντι του ΔΝΤ, επιτόκιο του Μηχανισμού, ενώ θα καμφθούν οι αντιστάσεις μελών του Δ.Σ. του Ταμείου για την ένταξή του στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. Στο τραπέζι των συζητήσεων σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος έχουν πέσει οι επιστροφές κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης και η μακροπρόθεσμη επέκταση των λήξεων του χρέους, σε συνδυασμό με τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Χθες το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο επισήμανε στην πρώτη εξαμηνιαία έκθεσή του ότι «η διατήρηση πολύ υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων αφαιρεί δημοσιονομικό χώρο, που μπορεί να λειτουργήσει υποβοηθητικά στην επιδίωξη της διατηρήσιμης μεγέθυνσης».
Μ. Ροζάκος
Προβόπουλος: Θα υπάρξουν ακόμα δυσκολότερα μέτρα
Την εκτίμηση ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρξει τέταρτο Μνημόνιο, που θα συνδεθεί με το χρέος, διατύπωσε ο τέως διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος σε χθεσινές δηλώσεις του στην ιστοσελίδα bankingnews.gr.
Ο κ. Προβόπουλος προέβλεψε ότι «η διευθέτηση του δημοσίου χρέους μετά το 2017 θα συνδυαστεί με την υποχρέωση υλοποίησης εκ μέρους μας συγκεκριμένων στόχων και μάλιστα με ορίζοντα πολυετή» και πρόσθεσε: «Αυτό το μεσομακροχρόνιο πρόγραμμα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα τέταρτο Μνημόνιο. Θα περιλαμβάνει δηλαδή τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η χώρα έναντι των παραχωρήσεων που θα κάνουν οι πιστωτές μας στο θέμα του χρέους (conditionality). Εκτιμώ μάλιστα ότι οι δεσμεύσεις αυτές κάθε άλλο παρά ανώδυνες θα είναι».
Ο τέως κεντρικός τραπεζίτης σχολίασε ότι θεωρεί «ανέφικτο να δοθούν επιπλέον χρήματα στην Ελλάδα, ύστερα από τρία Μνημόνια που απορρόφησαν πρωτοφανούς ύψους κονδύλια και μάλιστα με μερική μόνο επιτυχία, όπως τουλάχιστον το βλέπουν πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις».
Παράλληλα, εμφανίστηκε απαισιόδοξος ως προς την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης στη χώρα μας, καθώς, όπως είπε, λείπουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις. «Για να επιτευχθεί διατηρήσιμη και ισχυρή ανάπτυξη, που είναι το κύριο ζητούμενο, η απλή νομοθέτηση των μνημονιακών μέτρων δεν αρκεί» τόνισε.
Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, «χρειάζονται πιο τολμηρά μεταρρυθμιστικά βήματα, ισχυρή πολιτική δέσμευση, σωστή υλοποίηση, στέρεοι θεσμοί και μια διάχυτη στο πολιτικό σύστημα και στην κοινωνία κουλτούρα που να ενθαρρύνει τις επενδύσεις, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Οσο αυτά δεν υπάρχουν, βιώσιμη και ισχυρή ανάπτυξη δεν θα έρθει. Βέβαια και το διεθνές κλίμα έχει τελευταία επιδεινωθεί, δυσκολεύοντας την έξοδο της χώρας από το σκοτεινό τούνελ».
Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις οι αγρότες της Β. Ελλάδας!
Με τις εργασίες στα χωράφια να οδεύουν προς το τέλος τους και τα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα να αυξάνονται ακόμα περισσότερο, οι αγρότες στη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα οργανώνονται για να κατέβουν πάλι στον στίβο των κινητοποιήσεων.
Ηδη σε πολλά χωριά πραγματοποιούνται συνελεύσεις, προκειμένου να καταγραφούν τα προβλήματα και οι απόψεις των αγροτών, αλλά κυρίως το πλαίσιο των κινητοποιήσεων που θα προταθεί στη σύσκεψη του πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου. Κύριος μοχλός των κινητοποιήσεων των αγροτών είναι ο «στραγγαλισμός» που υφίστανται εξαιτίας του φορολογικού και του Ασφαλιστικού αλλά και μια πλειάδα άλλων θεμάτων, τα οποία σχετίζονται με την παραγωγή και τη διάθεση των προϊόντων τους.
«Γίνονται συνελεύσεις και θα ακολουθήσουν συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στους κατά τόπους ΟΓΑ, και μετά θα αποφασιστεί από το πανελλαδικό η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων» είπε στη «δημοκρατία» ο εκπρόσωπος των αγροτών από τα Μάλγαρα Κώστας Ανεστίδης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αγροτών, στις 18 Δεκεμβρίου αναμένεται να συνεδριάσει το συντονιστικό, ενώ οι κινητοποιήσεις αναμένεται να κορυφωθούν μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, τονίζοντας ότι θα είναι ιδιαίτερα δυναμικές, καθώς -όπως λένε- ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε αδιέξοδο. Ενδεικτική της δυναμικής ήταν και η προ ημερών συνεδρίαση στη Νίκαια, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από 100 οργανώσεις και αγροτικούς συλλόγους, με τους αγροτοσυνδικαλιστές να χαρακτηρίζουν τη συμμετοχή πρωτοφανή.
Φανή Χαρίση