ΕΕ: Η Σύνοδος των 28 έγινε «ναρκοπέδιο»

Ανταλλαγές πυρών των ηγετών για το ελληνικό ζήτημα, την παράταση των κυρώσεων στη Ρωσία και το Συριακό 

HΤερέζα Μέι δείπνησε μόνη της χθες βράδυ στις Βρυξέλλες, καθώς στο ανεπίσημο δείπνο της Συνόδου Κορυφής οι άλλοι 27 εταίροι επρόκειτο να συζητήσουν για το μέλλον της Ενωσης και να «οργανωθούν» για το Brexit.

Μέχρι, όμως να δύσει ο ήλιος η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. θύμιζε ναρκοπέδιο: ανταλλαγές πυρών για το ελληνικό ζήτημα, παράταση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας για την Κριμαία, το αδιέξοδο με τη διχασμένη -στο ζήτημα της συμφωνίας σύνδεσης Ε.Ε.- Ουκρανίας- Ολλανδία, όπου ο λαός έχει απορρίψει με δημοψήφισμα την ευρωπαϊκή επιλογή, την οποία στηρίζει όμως ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, και ασφαλώς, το ζήτημα της Συρίας.

Και πάλι η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τον ρόλο της Ρωσίας. Γιατί η εναλλακτική υπέρ μιας ισχυρής ευρωπαϊκής διπλωματικής πρωτοβουλίας για τη συνεργασία όλων των δυνάμεων που θα μπορούσαν να τερματίσουν την πενταετή σύγκρουση στη
Συρία (της Ρωσίας περιλαμβανομένης), την οποία υπερασπίστηκε ο Φρανσουά Φιγιόν (ο συντηρητικός υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία), που βρέθηκε στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, έπεσε στο κενό.

Παραδοχή

Οπως δήλωσε ο Φιγιόν μετά τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ: «Οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι η ευρωπαϊκή διπλωματία έχει αποτύχει». Ο εν ενεργεία πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εστίασε στην ανθρωπιστική διάσταση του συριακού ζητήματος, ζητώντας διεθνείς παρατηρητές και ανθρωπιστικές οργανώσεις να αναλάβουν τον έλεγχο της επιχείρησης απομάκρυνσης των αμάχων από το Χαλέπι.

Με τη διπλωματία να έχει αποτύχει, τους Ευρωπαίους να απορρίπτουν ενδεχόμενη αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία και τη συζήτηση για το μέλλον της Ε.Ε. να μην έχει να προσφέρει ούτε αποφάσεις ούτε αισιόδοξη προοπτική, οι εταίροι πέρασαν στο επιδόρπιο με ένα μόνο πράγμα να τους ενώνει: την απόφαση να παρατείνουν για έξι μήνες, έως την 31η Ιουλίου του 2017, τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, την οποία κατηγορούν για τη συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία και ότι εξοπλίζει τους αυτονομιστές. Την εισήγηση έκανε η Μέρκελ, αφού παρουσίασε στους εταίρους στοιχεία περί των παραβιάσεων της ειρηνευτικής συμφωνίας του Μινσκ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα