Πέθανε πολύ φτωχός και ο Γεωργαλάς

Ανήμερα τα Χριστούγεννα έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 88 ετών, ο Γεώργιος Γεωργαλάς, δημοσιογράφος, πολιτικός αναλυτής, συγγραφέας και πρώτος κυβερνητικός εκπρόσωπος την περίοδο του καθεστώτος της 21ης Απριλίου. Ο Γεωργαλάς αντιμετώπιζε τον τελευταίο καιρό προβλήματα υγείας, λόγω γήρατος, και νοσηλευόταν διασωληνωμένος στο νοσοκομείο, όπου άφησε, προχτές, την τελευταία πνοή του. Ζούσε ήρεμα και φτωχικά στο σπίτι του στην Πεντέλη μαζί με τη σύζυγό του και την κόρη του. Στη διάρκεια της δικτατορίας ανέλαβε θέσεις κυβερνητικής ευθύνης, ασκώντας, αρχικά, καθήκοντα ως υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, ενώ υπήρξε ο δημιουργός της Γενικής Γραμματείας Τύπου και Πληροφοριών. 

Ο Γεώργιος Γεωργαλάς γεννήθηκε το 1928 στο Κάιρο της Αιγύπτου από Δωδεκανήσιους γονείς. Το 1947 αποφοίτησε από την Αμπέτειο Σχολή του Καΐρου και ύστερα ήρθε στην Αθήνα, όπου κάθισε στα φοιτητικά έδρανα της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Μέχρι τα 28 χρόνια του υπήρξε κομμουνιστής και έζησε στην Ουγγαρία, όπου διετέλεσε εκφωνητής της Ελληνικής Ραδιοφωνικής Εκπομπής που διέδιδε τον μαρξισμό. Εργάστηκε ακόμη ως ανταποκριτής του Κρατικού Ουγγρικού Πρακτορείου Ειδήσεων στην Αγγλία και τη Γαλλία, μελετώντας παράλληλα πολιτική ψυχολογία, κοινωνιολογία και φιλοσοφία. Μετά τη σοβιετική επέμβαση στην Ουγγαρία, τον Οκτώβριο του 1956, έφυγε στην Αίγυπτο, όπου ζήτησε πολιτικό άσυλο. Μόλις έφτασε στην Αίγυπτο, κατέφυγε στην ελληνική πρεσβεία στο Κάιρο και ζήτησε να επιστρέψει στην πατρίδα του.

Αντικομμουνιστής πλέον, ο Γεωργαλάς προσελήφθη το 1958 ως ειδικός συνεργάτης των Ενόπλων Δυνάμεων, διδάσκοντας «σοβιετολογία» και προπαγάνδα σε σχολές αξιωματικών του Στρατού και της Χωροφυλακής. Το 1965 δημιούργησε την οργάνωση Ενωση Νέας Ελληνικής Δημοκρατίας και απηύθυνε έκκληση στους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους των κομμάτων, της ΕΡΕ, της Ενώσεως Κέντρου και της ΕΔΑ, να συσπειρωθούν στην κίνησή του.

Υφυπουργός

Από τις 29 Ιουνίου 1970 έως τις 25 Αυγούστου 1971 ήταν υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ στην κυβέρνηση των συνταγματαρχών, υπό τον Γεώργιο Παπαδόπουλο. Επειτα διορίστηκε υφυπουργός Εσωτερικών – περιφερειακός διοικητής Κρήτης, αξίωμα από το οποίο παραιτήθηκε τον Οκτώβριο του 1973.

Ο Γεωργαλάς διετέλεσε συνεργάτης, αρθρογράφος, διευθυντής, εκδότης εφημερίδων και περιοδικών, ενώ υπήρξε επί σειρά ετών ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός αναλυτής.

Μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, το 1974, αφοσιώθηκε στη μελέτη και τη συγγραφή της ελληνικής Ιστορίας. Σταθμός στη συγγραφική πορεία του ήταν η σειρά βιβλίων με τίτλο «Ρίζες», μέσα από τα οποία επιχείρησε μια προσέγγιση της αρχαίας ελληνικής Ιστορίας από την προϊστορία έως τους βυζαντινούς χρόνους.

Σήμα κατατεθέν του συγγραφέα υπήρξαν επίσης τα βιβλία «Ο Κομμουνισμός» και «Η Προπαγάνδα». Η νεκρώσιμος ακολουθία -για την οικονομική κάλυψη της οποίας υπήρξαν πολύ σοβαρά προβλήματα- θα γίνει σήμερα, στις 3 το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό Αγίου Σεραφείμ και Προφήτου Ηλία στην Πεντέλη.

Διαβάστε παρακάτω τη συνέχεια: 

Στο φως (από τον φίλο του Ι. Γιαννάκενα) άγνωστες πτυχές της πολυτάραχης πορείας του

Πτυχές της πολυτάραχης πολιτικής πορείας του Γεωργαλά, ο οποίος ξεκίνησε από την Αριστερά, στη συνέχεια την εγκατέλειψε και αξιοποιήθηκε από την «21η Απριλίου», φέρνει στο φως ο Ιωάννης Γιαννάκενας, εκδότης και φίλος του εκλιπόντος. «Τον Μάιο του 1948 προσήχθη στο Τμήμα Ασφαλείας, που βρισκόταν δίπλα στον φιλολογικό όμιλο “Παρνασσός” στον Αγιο Γεώργιο Καρύτση, στο κέντρο της Αθήνας, και ανακρινόταν. Εκείνη την ώρα σημειώθηκε η έκρηξη στην οποία σκοτώθηκε ο υπουργός Χρήστος Λαδάς. Προκλήθηκε αναστάτωση και ο Γεωργαλάς κατάφερε να διαφύγει, πηδώντας από το παράθυρο» λέει στη «δημοκρατία» ο κ. Γιαννάκενας. Ταξίδεψε στο Παρίσι, όπου φιλοξενήθηκε από τον γλύπτη Μέμο Μακρή, με τη βοήθεια του οποίου έφτασε το 1949 στην Ουγγαρία. Εκεί γνωρίστηκε με τη γυναίκα του Φούλη, η οποία μεταφέρθηκε με τη βία στη χώρα, μετά το κομμουνιστικό «παιδομάζωμα».

«Η μεγάλη του παρέμβαση έγινε με τα δύο του βιβλία “Ο Κομμουνισμός” και “Η Προπαγάνδα” και αναγνωρίστηκε η αξία του ως τεκμηριωμένου αναλυτού» σημειώνει ο κ. Γιαννάκενας. Τα χρόνια της Μεταπολίτευσης ασχολήθηκε με τη συγγραφή βιβλίων, στα οποία διαπραγματευόταν τα ζητήματα του χριστιανισμού, του Βυζαντίου και της φιλοσοφικής σκέψης των αρχαίων Ελλήνων, ενώ εξέδωσε δεκάδες έργα ιδεολογικού και πολιτικού προβληματισμού («Ανοδος και Πτώση των Αστών», «Η Δημοκρατία των Αρίστων», «Κοσμοεξουσιαστές», «Πώς θεμελιώθηκε η Pax Americana» κ.ά.)

Το κύκνειο άσμα της μακράς συγγραφικής πορείας του αποτελεί η αυτοβιογραφία του, την οποία ολοκλήρωσε λίγο προτού πεθάνει και αναμένεται να κυκλοφορήσει τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς από τις εκδόσεις Ερωδιός. Η διόρθωση του βιβλίου μάλιστα, το οποίο θα αριθμεί περισσότερες από 800 σελίδες, ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες. Ο κ. Γιαννάκενας αποκαλύπτει, τέλος, ότι «αρκετοί πολιτικοί, τις τελευταίες δεκαετίες, από όλους τους χώρους και τις παρατάξεις αναζητούσαν την πολιτική συμβουλή και την ανάλυση του Γεωργαλά».

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα