Πείνα και λιμός θα αφανίσουν 20.000.000 στην Αφρική!

Ο ΟΗΕ βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή. Νιγηρία, Σουδάν,Σομαλία και Υεμένη στη δίνη του κυκλώνα 

Από τη
Νεκταρία Καρακώστα

Με τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή από την ίδρυση του ΟΗΕ βρίσκεται αντιμέτωπη η παγκόσμια κοινότητα, εξαιτίας της πείνας και του λιμού που απειλούν να αφανίσουν 20.000.000 ανθρώπους σε Σομαλία, Νότιο Σουδάν, Υεμένη και Νιγηρία.
Τα παραπάνω τόνισε, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο επικεφαλής ανθρωπιστικών υποθέσεων του οργανισμού (Ocha) Στίβεν Ο’ Μπράιεν. Από τις τέσσερις χώρες, πιο σοβαρή φαίνεται ότι είναι η κατάσταση στην Υεμένη, όπου 18.800.000 άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια και περισσότεροι από 7.000.000 πεινούν και δεν γνωρίζουν πότε θα είναι το επόμενο γεύμα τους.

Δύσκολα είναι τα πράγματα και στο Νότιο Σουδάν, όπου η προσπάθεια καταπολέμησης του λιμού προσκρούει στην απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει στα 10.000 δολάρια το παράβολο για την παροχή άδειας εργασίας στους αλλοδαπούς. «Αν αυτό το μέτρο εφαρμοστεί, θα είναι αδύνατο για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να πληρώσουν αυτό το ποσό» επισήμανε ο Τζούλιεν Σοπ από την InterAction, μια διεθνή οργάνωση που συγκεντρώνει 180 ΜΚΟ, που δρουν σε όλο τον κόσμο.

Επιδημία χολέρας

«Η κατάσταση στο Νότιο Σουδάν είναι χειρότερη από ποτέ» σημείωσε ο Ο’ Μπράιεν, όπου 7.500.000 χρειάζονται βοήθεια, 1.000.000 παιδιά είναι σοβαρά υποσιτισμένα και 3.400.000 έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας των συγκρούσεων, την ώρα που η επιδημία χολέρας «προελαύνει». Και στη Σομαλία, όμως, 1.000.000 παιδιά κάτω των 5 ετών αναμένεται να πληγούν φέτος από οξύ υποσιτισμό, ενώ συνολικά 2.900.000 άνθρωποι κινδυνεύουν από τον λιμό. Στη βορειοανατολική Νιγηρία, τέλος, ο υποσιτισμός στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας είναι τόσο έντονος, ώστε κάποιοι ενήλικες είναι πολύ αδύναμοι ακόμη και για να περπατήσουν!

Ο Ο’ Μπράιεν πρόσθεσε ότι απαιτείται συντονισμός και άμεση παροχή πόρων για να αποφευχθεί μια παγκόσμια καταστροφή. Οι ανάγκες χρηματοδότησης ανέρχονται σε 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια έως τον Ιούλιο, όπως πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Τον προηγούμενο μήνα ανάλογη έκκληση είχε απευθύνει και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Τότε ο ΟΗΕ είχε ανακοινώσει ότι είχε λάβει μόλις 90.000.000 δολάρια στη διάρκεια του 2017, παρά τις γενναιόδωρες δεσμεύσεις των χωρών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img