Είχαν στο στόχαστρο και την πρωινή προσευχή!

Ο κρυφός ρόλος του ΣτΕ και ποιοι έδεσαν τα χέρια του Προέδρου

Η κατάργηση της πρωινής προσευχής και του εκκλησιασμού στα σχολεία ήταν ο κύριος στόχος της κυβέρνησης μέσα από το Προεδρικό Διάταγμα, στο οποίο τελικά επετεύχθη ο δεύτερος στόχος, η επιλογή σημαιοφόρου για τις μαθητικές παρελάσεις στα δημοτικά σχολεία με κλήρωση!

Το διπλό χτύπημα στην αριστεία και την Ορθοδοξία απεσόβησε, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Το 5ο Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ελέγχει τη νομιμότητα των κανονιστικών Προεδρικών Διαταγμάτων, διατύπωσε ενστάσεις σχετικά με τη συγκεκριμένη διάταξη, καθώς συν τοις άλλοις στο άρθρο 16 του Συντάγματος αναφέρεται ότι η Παιδεία έχει σκοπό «την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης».

Οι απόψεις που εξέφρασαν οι ανώτατοι δικαστικοί -που ωστόσο, κι όλως περιέργως, έκλεισαν τα μάτια στην πρωτοφανή διάταξη της κλήρωσης για τον σημαιοφόρο- έδωσαν την ευκαιρία στον κ. Παυλόπουλο να ζητήσει από τον υπουργό Παιδείας να αποσύρει τη ρύθμιση αυτή, κάτι που ο κ. Γαβρόγλου τελικά έπραξε. Σε διαφορετική περίπτωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρισκόταν μπροστά στην εξαιρετικά δύσκολη θέση να αποφασίσει αν θα αναπέμψει το Προεδρικό Διάταγμα, προκαλώντας μια άνευ προηγουμένου πολιτειακή κρίση.

«Το κουμπί»

«Το κουμπί σε αυτό το Προεδρικό Διάταγμα δεν ήταν η σημαία, μέσα στο ίδιο Προεδρικό Διάταγμα ήταν και η κατάργηση της πρωινής προσευχής» είπε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης σε ραδιοφωνική συνέντευξή του. «Αλλά στο κομμάτι αυτό υπήρχαν πολλές παρατηρήσεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας, πάνω στις οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, πάτησε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και έστειλε πίσω το συγκεκριμένο κομμάτι. Εκεί κυρίως στόχευαν, απευθύνονται στα αριστερά κομματικά τους φουσάτα, όσα τους έχουν απομείνει» συμπλήρωσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.
Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 201/1998, «πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του σχολείου με ευθύνη των εκπαιδευτικών που εφημερεύουν».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα