Κατηγορούν τη Μέρκελ ότι έπαιζε το Προσφυγικό σε «διπλό ταμπλό»

Για διπλό παιχνίδι στο Προσφυγικό κατηγορούν την Ανγκελα Μέρκελ τρεις Αυστριακοί συγγραφείς ενός νέου βιβλίου, το οποίο αποκαλύπτει το παρασκήνιο της προσφυγικής κρίσης. Το βιβλίο των Κρίστιαν Ουλτς, Τόμας Πρίορ και Ράινερ Νόβακ, που έχει τίτλο «Φυγή – Πώς μια χώρα έχασε τον έλεγχο», επιχειρεί να απαντήσει σε καίρια ερωτήματα.

Ποιο ρόλο διαδραμάτισε η Γερμανίδα καγκελάριος στο Προσφυγικό; Στήριξε με ειλικρίνεια την ευρωπαϊκή λύση ή χαιρόταν που η ΠΓΔΜ και η Ουγγαρία ύψωσαν συρματοπλέγματα για να συγκρατήσουν τους πρόσφυγες; Την εξυπηρέτησε τελικά αυτή η στάση;

Σε αυτά και άλλα ερωτήματα προσπαθεί να απαντήσει το βιβλίο των τριών Αυστριακών, οι οποίοι εξιστορούν τα γεγονότα και παράλληλα φιλοξενούν δηλώσεις πολιτικών της εποχής, όπως του τότε ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Νίκολα Ποπόσκι. Ο Σκοπιανός πολιτικός αναφέρει χαρακτηριστικά: «Επικρατούσε σιωπηρή συναίνεση της Γερμανίας στο κλείσιμο των συνόρων κατά μήκος της βαλκανικής οδού. Οι Γερμανοί πολιτικοί ήθελαν να το κάνουμε εμείς, αλλά μετά άλλαξαν τη ρητορική τους».

Μέσα από το βιβλίο οι τρεις Αυστριακοί εκφράζουν την άποψη ότι «Η Μέρκελ προς τα έξω εμφανίστηκε ως εκείνη που υποδέχθηκε τους περισσότερους πρόσφυγες στην Ευρώπη, αλλά προς τα μέσα εργάστηκε για το κλείσιμο του βαλκανικού δρόμου προς τη Γερμανία»

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα