«Καίει» και φέτος (από 1 €) το πετρέλαιο θέρμανσης, από Παρασκευή η διάθεση

Με τιμή που θα διαμορφωθεί από 95 λεπτά έως ένα ευρώ αναμένεται να ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, καθιστώντας το για άλλη μια χρονιά απρόσιτο για την πλειονότητα των καταναλωτών, ενώ σε ακόμη χειρότερη κατάσταση θα βρεθούν η περιφέρεια και τα νησιά, όπου η τιμή αναμένεται να ξεπεράσει το ένα ευρώ.Ωστόσο, οι περισσότεροι καταναλωτές θα πληρώσουν παραπάνω, αφού οι τιμές αυτές ισχύουν για τις μεγάλες ποσότητες και όχι για 200 ή 300 λίτρα, που καταφέρνουν να αγοράσουν τα περισσότερα νοικοκυριά.

Η τιμή εξαρτάται αφενός από τη διακύμανση των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας ευρώ / δολαρίου, που θα έχει διαμορφωθεί, και αφετέρου από τη διαμόρφωση των περιθωρίων κέρδους εταιριών και πρατηριούχων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας, τα περιθώρια κέρδους ήταν 7,64 λεπτά το λίτρο πέρυσι τον Οκτώβριο αλλά αυξήθηκαν στα 10,6 λεπτά τον Απρίλιο, στη λήξη της περιόδου θέρμανσης.

Ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων και Σταθμών Αυτοκινήτων Θεσσαλονίκης Θέμης Κιουρτζής, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ, σημείωσε ότι «κάποιοι άφησαν άδειες δεξαμενές, ευελπιστώντας ότι η κυβέρνηση θα μειώσει τους φόρους. Το 50% και πλέον των καταναλωτών αγοράζουν πετρέλαιο, σύμφωνα με τα χρήματα που περισσεύουν από τον οικογενειακό προϋπολογισμό και όχι ανάλογα με τις ανάγκες τους για θέρμανση.

«Η μεγάλη πλειονότητα αγοράζει πετρέλαιο με 200, 300 ή 400 ευρώ. Αυτοί οι καταναλωτές είναι το 50%, ένα άλλο 10% έως 20% είναι αυτοί που προμηθεύονται περίπου 500 λίτρα» είπε ο κ. Κιουρτζής και πρόσθεσε πως περίπου 30% είναι οι καταναλωτές που έχουν διαθέσιμο εισόδημα για να βάλουν 1.000 λίτρα στη δεξαμενή τους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα