Πρωτοποριακή αποκατάσταση για την τραχεία

Επέμβαση με μοσχεύματα αορτής από δότες καρδιάςΣε μία πρωτοποριακή επέμβαση «επιδιόρθωσης» της τραχείας σε ασθενείς των οποίων έχει καταστραφεί από τον καρκίνο ο κεντρικός αεραγωγός, προχώρησε Γάλλος χειρουργός, μια εξέλιξη που χαρακτηρίστηκε από την ιατρική κοινότητα «τεράστια». 

Χρησιμοποιώντας μοσχεύματα αορτής από δότες καρδιάς, ο καθηγητής Εμανουέλ Μαρτινό, από το Avicenne Hospital, που βρίσκεται κοντά στο Παρίσι, έχει ήδη εφαρμόσει τη μέθοδο σε 13 ασθενείς. Τέσσερα χρόνια μετά την επέμβαση οι 10 από αυτούς ζουν, ενώ οι οκτώ αναπνέουν χωρίς υποστήριξη. Οπως έγινε μάλιστα γνωστό, ένας από αυτούς είναι δρομέας μεγάλων αποστάσεων και μπορεί να ασκείται έως και για 40-50 λεπτά χωρίς διακοπή.

Ο Μαρτινό σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει μοσχεύματα αορτής στη θέση των κατεστραμμένων τραχειών επειδή έχουν από τη φύση τους σκληρό τοίχωμα για να αντέχουν στην πίεση που ασκεί το αίμα, το οποίο αντλείται από την καρδιά. Μάλιστα, πριν προχωρήσει στη μεταμόσχευση, ο Μαρτινό κατέψυξε τα μοσχεύματα, αφενός για να τα διατηρήσει, αφετέρου επειδή η κατάψυξη μειώνει τις πιθανότητες απόρριψης του μοσχεύματος και τις πιθανότητες ο ασθενής να χρειαστεί να λάβει ανοσοκατασταλτικά.

Ειδικά κυττάρα

Οπως διαπιστώθηκε μετεγχειρητικά, όταν τοποθετήθηκαν στο σημείο του κατεστραμμένου ιστού της τραχείας, τα μοσχεύματα της αορτής όχι απλώς ανέλαβαν τον ρόλο του κατεστραμμένου αεραγωγού, αλλά ανέπτυξαν και ειδικά κύτταρα που προστάτευαν τον αεραγωγό και τον διατηρούσαν ενυδατωμένο.

Με δεδομένες την υποδοχή της οποίας έτυχε η συγκεκριμένη επέμβαση από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα αλλά και τη διαφαινόμενη ασφάλειά της, σύντομα θα αποτελεί τη θεραπεία εκλογής τόσο για τους ασθενείς με καρκίνο της τραχείας (ο οποίος είναι σπάνιος) αλλά και για όσους πάσχουν από ασθένειες που προσβάλλουν τους κεντρικούς αεραγωγούς, όπως η στένωση της τραχείας.

Παρόμοιες προσπάθειες με αυτή του Μαρτινό είχαν γίνει και παλαιότερα, με πιο χαρακτηριστική αυτήν του Ιταλού χειρουργού Πάολο Ματσιαρίνι, που είχε πραγματοποιήσει μεταμοσχεύσεις με συνθετικές τραχείες σε οκτώ ασθενείς το διάστημα 2011-2014, στο σουηδικό Ινστιτούτο Karolinska. Δυστυχώς, εφτά από τους μεταμοσχευθέντες πέθαναν, ενώ η τύχη του όγδοου ασθενούς αγνοείται.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα