Τι πρότεινε ο Πιτσιόρλας από το βήμα του συνεδρίου του «Economist» για λύση στο θέμα των «κόκκινων» δανείωνΣυνταγή με «κουρέματα», αλλά και με πλειστηριασμούς, πρότεινε από το βήμα του συνεδρίου του «Economist», «Digital Metamorphosis: Achieving growth in business and banking», που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας.
Ο κ. Πιτσιόρλας είναι ο πρώτος κυβερνητικός που επί της ουσίας παραδέχεται ότι λύση στο θέμα δεν πρόκειται να υπάρξει εάν δεν πάμε σε «κούρεμα» των «κόκκινων» δανείων: «Το 50% των δανείων είναι μη εξυπηρετούμενο, και αυτό είναι ενδεικτικό του προβλήματος, το οποίο όμως είναι κατεξοχήν πολιτικό πρόβλημα και συνδέεται με τον τρόπο που λειτουργούσε το πολιτικό σύστημα στη χώρα».
Ο κ. Πιτσιόρλας μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε η διαπλοκή στη χώρα μας, τονίζοντας ότι «τα δάνεια αυτά δεν δημιουργήθηκαν από κακές εκτιμήσεις των τραπεζικών στελεχών ή των επιχειρήσεων, αλλά από την απουσία ρυθμιστικού πλαισίου και, κυρίως, από τη διαπλοκή που υπήρχε ανάμεσα στο τραπεζικό σύστημα, στην πολιτική ηγεσία και στον επιχειρηματικό κόσμο».
«Αυτό είναι δυσεπίλυτο σήμερα» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, επισημαίνοντας ότι «η λύση απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας και δύσκολες αποφάσεις». Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα, οι δύσκολες αποφάσεις περιλαμβάνουν και «κουρέματα» και πλειστηριασμούς, «αλλιώς, λύση δεν θα υπάρξει». Να σημειώσουμε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να γίνουν επενδύσεις στη χώρα χωρίς να λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα, ενώ υπολογίζει ότι τα «κόκκινα» δάνεια είναι 90 δισ. ευρώ με ΑΕΠ 200 δισεκατομμυρίων, προσθέτοντας: «Το πρόβλημα είναι τεράστιο και δεν χωρούν λαϊκισμοί. Πρέπει να πάρουμε σκληρές αποφάσεις. Να συνειδητοποιήσουμε την πραγματικότητα και να είμαστε αποφασισμένοι να το λύσουμε με πρακτικές αποφάσεις».