Στο βάθος προανακριτική για σκάνδαλα στην Υγεία

Ποινικές ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα θα καταλογίζει το πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίαςΝέα προανακριτική επιτροπή, αυτήν τη φορά για τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας, ετοιμάζουν, όπως όλα δείχνουν, οι συριζαίοι, επιβεβαιώνοντας πλήρως το χθεσινό ρεπορτάζ της «δημοκρατίας». Η εξεταστική επιτροπή, που εδώ και 18 μήνες ασχολείται με σκιώδεις υποθέσεις, όπως αυτή του ΚΕΕΛΠΝΟ και των αντιγριπικών εμβολίων, αναμένεται να μετατραπεί σε προανακριτική, καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι προκύπτουν συγκεκριμένες ευθύνες για πρόσωπα που βρέθηκαν στο τιμόνι του υπουργείου Υγείας την περίοδο 1997-2014. 

Εγκυρες πηγές αναφέρουν ότι στο πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ θα «αναδεικνύονται πάσης φύσεως ευθύνες όλων των εμπλεκόμενων προσώπων, πολιτικών και μη». Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα γίνεται λόγος όχι μόνο για πολιτικές, αλλά και για ποινικές ευθύνες, οι οποίες το πιο πιθανό είναι να περιγράφονται «διακριτικά». Και αυτό διότι οι εξεταστικές επιτροπές της Βουλής δεν μπορούν να ασκήσουν διώξεις (σε αντίθεση με τις προανακριτικές), αλλά κάνουν την ερευνητική δουλειά του εισαγγελέα.

Αν βρεθούν στοιχεία, αυτά παραπέμπονται σε προκαταρκτική ή επιστρέφονται στη Δικαιοσύνη για περαιτέρω διερεύνηση. Να σημειωθεί ότι, όπως αποκάλυψε χθες η «δημοκρατία», η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο τους Αδωνι Γεωργιάδη, για τις 23 προσλήψεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, Μάριο Σαλμά, για τις διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις, Ανδρέα Λοβέρδο και Μάκη Βορίδη, για την ιδιωτικοποίηση του «Ερρίκος Ντυνάν», καθώς και Δημήτρη Αβραμόπουλο, κατά πάσα πιθανότητα για τα αντιγριπικά εμβόλια.

Το πότε θα κατατεθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι άγνωστο προσώρας, αν και το πιο πιθανό είναι να γίνει αμέσως μετά τη συζήτηση του πορίσματος στην ολομέλεια. Ως προς το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί, το πόρισμα της κυβέρνησης θα δοθεί τμηματικά, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα, ανά θεματική: Πώληση του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», ΚΕΕΛΠΝΟ, αρθροσκοπήσεις και συνολικά η πολιτική για το φάρμακο και τα εμβόλια. Στη συνέχεια, στις 21 Νοεμβρίου, το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και εκείνα των άλλων κομμάτων θα δοθούν στον Νίκο Βούτση και κατόπιν θα οριστεί η ημερομηνία για τη συζήτηση στην ολομέλεια.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα