Πετυχημένη η… ελεγχόμενη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές. Περιορισμένη η συμμετοχή των κερδοσκοπικών hedge fundsΠετυχημένη ήταν και η νέα έξοδος της Ελλάδα στις διεθνείς χρηματαγορές, καθώς οι πρόσφορες για το πενταετές ομόλογο ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Ομως, το επιτόκιο δανεισμού 3,6% ήταν κάπως αλμυρό (σε σχέση με το κόστος δανεισμού των υπόλοιπων χωρών του Νότου), κάτι που καταδεικνύει ότι οι επόμενες κινήσεις δανεισμού θα πρέπει να εξίσου συγκρατημένες και να υλοποιηθούν έπειτα από προσεκτικό σχεδιασμό.
Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του νέου πενταετούς ομολόγου ήταν η περιορισμένη συμμετοχή των κερδοσκοπικών hedge funds, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, διαμορφώθηκε μόλις στο 8%. Το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε συνολικά 2,5 δισ. ευρώ με απόδοση 3,6% και ετήσιο κουπόνι 3,45%.
Υπενθυμίζεται ότι οι αρχικές εκτιμήσεις τοποθετούσαν το κουπόνι του πενταετούς ομόλογου στο 3,75% με 3,875%. Η λήξη του ομολόγου τοποθετείται στις 2 Απριλίου του 2024 και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η 5η Φεβρουαρίου. Το πλήθος των προσφορών ξεπέρασε τα 10 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας το δημοπρατούμενο ποσό κατά περίπου τέσσερις φορές.
Τι λένε οι αναλυτές
Πάντως, αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι το επιτόκιο 3,6% είναι πολύ «αλμυρό» σε σχέση με όσα ίσχυαν πριν από πέντε χρόνια (όταν δηλαδή εκδόθηκε αντίστοιχο ομόλογο με επιτόκιο 4,95%):
• Το 2014 υπήρχαν και άλλες χώρες σε Μνημόνιο μαζί με την Ελλάδα, ενώ πλέον καμία δεν είναι σε Μνημόνιο.
• Το 2014 καμία χώρα στην ευρωζώνη δεν είχε αρνητικά επιτόκια, ενώ τώρα είναι πολλές που προσφέρουν αρνητικά ή μηδενικά επιτόκια. Με άλλα λόγια, οι επενδυτές χάνουν από το κεφάλαιό τους όσο κρατούν χρήματα σε π.χ. γερμανικά ή αυστριακά πενταετή ομόλογα (-0,3% και -0,2% αντίστοιχα) και γι’ αυτό αναζητούν θετικές υψηλές επιδόσεις σε άλλα περιφερειακά ομόλογα, για να επενδύσουν χωρίς μεγάλο ρίσκο ένα μικρό μέρος των κεφαλαίων τους.
• Σε ολόκληρη την ευρωζώνη καμία χώρα πλέον δεν προσφέρει επιτόκιο πάνω από 0,9% για πενταετές ομόλογο, με εξαίρεση την Ιταλία (+1,6%) και την Ελλάδα.
• Αντιθέτως, το 2014 ήταν αρκετές οι χώρες με θετικά επιτόκια έως και στο 2%. Τότε δηλαδή το επιτόκιο στο ελληνικό ομόλογο ήταν 2 – 2,5 φορές πιο υψηλό από το πορτογαλικό ή το κυπριακό. Το νέο επιτόκιο είναι υπερδιπλάσιο από της Ιταλίας, αλλά επταπλάσιο από της Κύπρου (+0,8% στη δευτερογενή αγορά) ή 10πλάσιο από της Πορτογαλίας (+0,34% στη δευτερογενή) και σχεδόν 18πλάσιο από της Μάλτας ή της Ισπανίας (+0,2%).