Οι πρωταγωνιστές στο ναυάγιο της πιο «ανίερης συμφωνίας»

Ο «Σαούλ», ο «Λοχαγός», ο εμπνευστής, ο σύνδεσμος και πότε ο Ιερώνυμος αισθάνθηκε προδομένοςΑπό τον
Αντώνη Τριανταφύλλου

Oταν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στέκονταν μπροστά στο μαρμάρινο τζάκι του Μεγάρου Μαξίμου για να ανακοινώσουν αυτό που οι ίδιοι θεωρούσαν ιστορική συμφωνία για την εκκλησιαστική περιουσία και το μισθολόγιο των κληρικών, σκέπτονταν ότι βρίσκονταν κοντά σε έναν μεγάλο προσωπικό θρίαμβο, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Οσα μεσολάβησαν οδήγησαν όμως σε ένα μεγάλο ναυάγιο και για τον πρωθυπουργό και για τον Αρχιεπίσκοπο.

Υπήρξαν όμως και θεσμοί που τάχθηκαν σθεναρά απέναντι στα πρόσωπα της «ανίερης συμφωνίας» καθορίζοντας αποφασιστικά τις εξελίξεις: Η σφοδρή αντίδραση της Ιεραρχίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο που δήλωσε δημόσια και χωρίς αστερίσκους ότι θέτει υπό τη σκέπη του όλους τους κληρικούς στην Ελλάδα, αλλά και οι αντιδράσεις των απλών κληρικών που ένιωσαν προδομένοι από τον κ. Ιερώνυμο.

«Η νίκη έχει 100 πατέρες, ενώ η ήττα είναι ορφανή». Η φράση αποδίδεται στον Ιταλό πολιτικό Γκαλεάσο Τσιάνο και θα μπορούσε να ταιριάξει απόλυτα στους πρωταγωνιστές του «ναυαγίου». Αυτό που απομένει να φανεί είναι ποιος θα ρίξει σε ποιον την πέτρα του αναθέματος.

• Ιερώνυμος: Ο ιθύνων νους. Πολλοί λένε ότι ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος πρότεινε στον πρωθυπουργό τη διαγραφή των 10.000 κληρικών από το Δημόσιο, με ένα πανάκριβο αντίδωρο. Να λάβει εις χείρας της η Εκκλησία και να διαχειρίζεται μόνη το κονδύλι για τη μισθοδοσία. Αυτή η ανταλλαγή «κλείδωνε» πανηγυρικά για τον κ. Ιερώνυμο τη συμφωνία. Οταν όμως ο Αρχιεπίσκοπος ενημερώθηκε ότι η κυβέρνηση θα έδινε μόνο λογιστικά στην Εκκλησία το ποσό της μισθοδοσίας, λέγεται ότι ένιωσε βαθιά προδομένος.

• Αλέξης Τσίπρας: Ο «Σαούλ». Το όφελος του πρωθυπουργού θα ήταν διπλό. Αφενός θα έβαζε τέλος σε πολύχρονες δικαστικές διαμάχες της Εκκλησίας με το Δημόσιο, ενώ το κράτος θα μπορούσε να ωφεληθεί και οικονομικά από τα κέρδη εκμετάλλευσης της εκκλησιαστικής περιουσίας, αφετέρου με τη «θυσία» των κληρικών ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί και επικοινωνιακά τις εξαγγελίες για 10.000 νέες προσλήψεις σε Παιδεία και Υγεία.

• Ιωαννίνων Μάξιμος: Ο «Λοχαγός». Ο μητροπολίτης Ιωαννίνων φημολογείται ότι κατέχει μεγάλο μερίδιο στην έμπνευση της συμφωνίας και στον συντονισμό των μυστικών διαπραγματεύσεων. Παλιότερα πρωτοσύγκελος του κ. Ιερωνύμου, είχε έρθει σε απόλυτη ρήξη με τον Αρχιεπίσκοπο για την εκλογή του μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων. Από το φθινόπωρο του 2017 όμως, και με τη βοήθεια του Κωστή Δήμτσα, όπως λέγεται, ο κ. Μάξιμος φέρεται ότι ξανακέρδισε τη συμπάθεια του Αρχιεπισκόπου αναλαμβάνοντας τον ρόλο του «σωματοφύλακα» και του πιο ακραιφνούς υποστηρικτή της συμφωνίας μέσα στην Ιεραρχία.

• Κωστής Δήμτσας: Ο σύνδεσμος. Ο πιο στενός λαϊκός συνεργάτης του κ. Ιερωνύμου. Συνδέεται με προσωπική φιλία με τον Αλέξη Τσίπρα, την οποία εξαργύρωσε όταν διορίστηκε πολιτικός διοικητής του Αγίου Ορους. Ο Κωστής Δήμτσας εκμεταλλευόμενος τις εξαιρετικές του σχέσεις με το Μέγαρο Μαξίμου ανέλαβε να διεκπεραιώσει σημαντικό κομμάτι των μυστικών επαφών με υπουργούς και άλλα κυβερνητικά στελέχη.

• Σωτήρης Μητραλέξης: «Πασπαρτού». Ο νεαρός θεολόγος και πολιτικός επιστήμονας σαγήνευσε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών με τα πονήματά του για τη μισθοδοσία των κληρικών. Μάλιστα, ο κ. Ιερώνυμος παρουσίασε τη μελέτη Μητραλέξη για τη μισθοδοσία του κλήρου στην Ιεραρχία το 2017. Ο Σωτήρης Μητραλέξης συνδέει την Αρχιεπισκοπή και το Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Ιερώνυμος φέρεται ότι ήθελε τον νεαρό διδάκτορα ως μέλος της επιτροπής διαλόγου της Εκκλησίας με το υπουργείο Παιδείας, αλλά μετά τον φόβο αντιδράσεων υποχώρησε. Τελικά ο Σωτήρης Μητραλέξης συνέχισε να παίζει ενεργό ρόλο στην κατάρτιση του κειμένου της συμφωνίας ως σύμβουλος του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Ακρίτα Καϊδατζή.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα