Υποπτος εξτρεμιστής από τη Ράκα φέρεται ότι ξεσήκωσε τους μετανάστες με τη φράση «Κάψτε κατασκήνωση»Σε συναγερμό βρίσκονται οι διωκτικές Αρχές για το ενδεχόμενο τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στο Βαθύ της Σάμου να υποκινήθηκαν από τζιχαντιστές που έχουν παρεισφρήσει στη χώρα μας.
Στην εκτίμηση αυτή έφτασαν ύστερα από ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Star, που αποκάλυψε ότι ένας εκ των αλλοδαπών που βιντεοσκοπούσαν σε ζωντανή μετάδοση στο facebook τις απανωτές εκρήξεις που ξέσπασαν στο κέντρο υποδοχής του νησιού και τις συμπλοκές που ακολούθησαν είχε προηγουμένως γράψει στο προσωπικό του προφίλ το εξής μήνυμα-προτροπή: «Κάψτε κατασκήνωση Σάμος».
Ο Μοχάμεντ, όπως είναι το μικρό του όνομα, κατάγεται από τη Ράκα της Συρίας, την παγκόσμια πρωτεύουσα του Ισλαμικού Χαλιφάτου, και σύμφωνα με το ηλεκτρονικό στίγμα του κινητού τηλεφώνου του έχει φυσική παρουσία στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, στο Βαθύ της Σάμου.
Μάλιστα, η φωτογραφία από το 2014 που απεικονίζει τον ίδιο να κρατά όπλο στη γενέτειρά του ενισχύει ακόμη περισσότερο τα σενάρια περί εμπλοκής του σε εξτρεμιστική οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους. Σύμφωνα πάντως με τον ερευνητή σε θέματα διεθνούς ασφάλειας και τρομοκρατίας Μάνο Μεϊμαράκη, από τον συνολικό αριθμό ανθρώπων που φιλοξενούνται στα hot spots ένα πολύ μικρό ποσοστό της τάξης του 2% με 3% είναι ευάλωτο σε εξτρεμιστικά στοιχεία. «Μιλάμε για ακραία επικίνδυνα άτομα που γνωρίζουν από πόλεμο, έχουν επιχειρησιακή εμπειρία» σημείωσε ο ίδιος.
Υπενθυμίζεται ότι η κατάσταση στο νησί του νοτιοανατολικού Αιγαίου είναι εδώ και αρκετό καιρό ασφυκτική, καθώς στο Κέντρο Υποδοχής, που έχει χωρητικότητα 680 ανθρώπων, φιλοξενούνται συνολικά 6.500 πρόσφυγες και μετανάστες.
Για τον λόγο αυτόν ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος έδωσε την Τετάρτη 48ωρη προθεσμία στην κυβέρνηση προκειμένου να αποσυμφορήσει το νησί. Σε περίπτωση που δεν δει κάποια κίνηση από τους αρμόδιους φορείς που εμπλέκονται στο Μεταναστευτικό, προειδοποίησε ότι οι αντιδράσεις κατοίκων και δημοτικής Αρχής θα είναι έντονες.
«Οι Σαμιώτες έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα σε όλους τους τομείς και τα όρια της αντοχής τους έχουν εξαντληθεί» είχε δηλώσει στη «δημοκρατία» τονίζοντας ότι οι πολίτες του νησιού βιώνουν μια ανθρωπιστική κρίση. Στο μεταξύ, πορείες διαμαρτυρίας έκαναν τις δύο τελευταίες ημέρες στον χώρο υποδοχής οι αιτούντες άσυλο διεκδικώντας την αποχώρησή τους από το νησί.
Φωτιά σε κοντέινερ στην Αμυγδαλέζα
Συναγερμός σήμανε χθες στο προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης προσφύγων και μεταναστών στην Αμυγδαλέζα όταν ξέσπασε φωτιά σε κοντέινερ. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά η φωτιά ξέσπασε σε ένα κενό κοντέινερ όπου δεν διέμενε κανείς.
Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα η φωτιά επεκτάθηκε στο διπλανό κοντέινερ, όπου διέμεναν ανήλικοι, οι οποίοι ωστόσο είχαν απομακρυνθεί από το σημείο εγκαίρως. Στο σημείο έσπευσαν άμεσα πέντε οχήματα με δέκα πυροσβέστες, οι οποίοι έθεσαν υπό πλήρη έλεγχο τη φωτιά.
Παρ’ όλα αυτά δεν κατάφεραν να σώσουν το κοντέινερ όπου έμεναν οι ανήλικοι, το οποίο παραδόθηκε στις φλόγες και καταστράφηκε. Μέχρι στιγμής όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η φωτιά ήταν ένα τυχαίο περιστατικό. καθώς δεν είχε προηγηθεί ένταση στη δομή ή συμπλοκές μεταξύ προσφύγων.
Επίσης, ακόμα άγνωστα παραμένουν τα αίτια της πυρκαγιάς, ενώ, μεταξύ άλλων, εξετάζεται η πιθανότητα του βραχυκυκλώματος.
Σημειώνεται πως πριν από λίγες μέρες έγινε γνωστό το ενδεχόμενο να ανοίξει ξανά η Γ’ Πτέρυγα της Αμυγδαλέζας για να φιλοξενήσει αλλοδαπούς που δεν έχουν προσφυγικό προφίλ, στο πλαίσιο της κυβερνητικής οπτικής για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος.
Όπως έγραψε χθες η «δημοκρατία», για το ενδεχόμενο αυτό δεν έχουν καμία ενημέρωση ούτε η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής ούτε ο Δήμος Αχαρνών. Οι δύο πλευρές τόνισαν, πάντως, πως σε περίπτωση που συνέβαινε κάτι τέτοιο θα ήταν η σταγόνα που θα ξεχείλιζε το ποτήρι στην περιοχή που αποτελεί γκέτο εγκληματικότητας.
Σχεδιάζουν δομή στην ευαίσθητη Κομοτηνή
Σοβαρά ερωτήματα προκαλούν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί να λειτουργήσει δομή προσφύγων και μεταναστών στην Κομοτηνή, καθώς πρόκειται για μία πόλη στην οποία υπάρχει έντονο το μουσουλμανικό στοιχείο. Οι πρώτες φωνές αντίδρασης κατά της δημιουργίας τέτοιας δομής ακούστηκαν το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης.
«Θεωρούμε ότι αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωσή μας να προασπίσουμε τα συμφέροντα του τόπου μας και των συνδημοτών μας, αντιτιθέμενοι στα όποια σχέδια μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών στα όρια της επικράτειας του δήμου μας» αναφέρουν χαρακτηριστικά σε ψήφισμα που εξέδωσαν και προσθέτουν: «Ο ακριτικός τόπος μας αντιμετωπίζει δεκάδες δυσεπίλυτα προβλήματα αναπτυξιακού χαρακτήρα, τα οποία χρήζουν άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης από την Κεντρική Διοίκηση. Επ’ ουδενί, λοιπόν, δεν μπορεί να επιβαρυνθεί ο δήμος μας με την εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών και με τη συσσώρευση επιπλέον ζητημάτων, που η εγκατάσταση αυτή αναπόφευκτα θα επιφέρει».
Παράλληλα, ζητούν από την Πολιτεία να εξετάσει το ζήτημα «με ευαισθησία», ώστε να μη γίνει πραγματικότητα η εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών.
Στην Κομοτηνή βρέθηκε την Τετάρτη -χωρίς, όπως αναφέρουν πηγές, να υπάρχουν πληροφορίες για την επίσκεψή του- και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου, στο πλαίσιο διημερίδας που διοργανώθηκε στην Αλεξανδρούπολη με θέμα τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP).
Παράλληλα, συμμετείχε σε σύσκεψη με αστυνομικούς διευθυντές, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, περιστράφηκε γύρω από το Μεταναστευτικό και το ενδεχόμενο εγκατάστασης μεταναστών στην περιοχή. Ωστόσο, σε ερώτηση από δημοσιογράφο τοπικού μέσου ενημέρωσης δεν σχολίασε το ζήτημα της ενδεχόμενης εγκατάστασης, λέγοντας: «Λαμβάνεται υπόψη η παράμετρος ότι η Θράκη είναι μια ευαίσθητη περιοχή και υπάρχει ιδιαίτερος σχεδιασμός στην αντιμετώπιση του θέματος».
Χρυσοχοΐδης: 20.000 άτομα θα έρθουν στην ενδοχώρα
Εως το τέλος Νοεμβρίου 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες θα έχουν μεταφερθεί από τα νησιά στην ενδοχώρα, όπως δεσμεύτηκε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κρούοντας ταυτόχρονα τον κώδωνα του κινδύνου για «τσουνάμι νέων ροών», λόγω των εξελίξεων στο τουρκοσυριακό μέτωπο.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ενημέρωσε τους «γαλάζιους» βουλευτές για το νομοσχέδιο για το άσυλο, το οποίο έχει αναρτηθεί στη διαβούλευση και κατατίθεται εντός των ημερών στη Βουλή, ανακοινώνοντάς τους ότι έως το τέλος του επόμενου μήνα -το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου- θα έχουν μεταφερθεί από τα νησιά στην ενδοχώρα 20.000 άνθρωποι.
«Θα είναι όλοι οικογένειες. Θα υπάρξει ισοκατανομή και θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία και σε δομές που θα έχουν τις στοιχειώδεις υποδομές, δηλαδή θα πληρούν συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης» σημείωσε μάλιστα ο υπουργός, σύμφωνα με πηγές της Ν.Δ.
Συγκεκριμένα, φέρεται ότι σημείωσε πως από τους 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες οι μισοί θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία ανά την ηπειρωτική επικράτεια, ενώ οι υπόλοιποι 10.000 θα μεταφερθούν σε βιομηχανικές ζώνες, οι οποίες διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές για ύδρευση, αποχέτευση και ρεύμα, και στις οποίες θα δημιουργηθούν ειδικές εγκαταστάσεις τύπου τολ. Φαίνεται μάλιστα ότι -προσώρας τουλάχιστον- έχει αποκλειστεί η λύση της φιλοξενίας σε στρατόπεδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του δίωρου «μασάζ» οι βουλευτές της Ν.Δ. εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τη μεταφορά των μεταναστών στην ενδοχώρα, κάνοντας δεκάδες ερωτήσεις και ζητώντας μετ’ επιτάσεως να υπάρξει ισοκατανομή.
Ερωτηθείς σχετικά, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης υποστήριξε ότι «δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα από βουλευτές αναφορικά με τις περιφέρειες στις οποίες εκλέγονται και θα τους φιλοξενήσουν, από τη στιγμή μάλιστα που ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει ισοκατανομή».
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές φέρεται ότι ζήτησαν να υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση για τη μεταφορά των μεταναστών στις περιφέρειές τους, ώστε να ενημερώσουν εγκαίρως τους τοπικούς φορείς.