Η υπερκατανάλωση γάλακτος και τυριού φαίνεται ότι αυξάνει τον κίνδυνο για τον προστάτη, σύμφωνα με έρευνα στις ΗΠΑΚακά τα νέα για τους λάτρεις των γαλακτοκομικών. Νέα έρευνα δείχνει ότι η αυξημένη κατανάλωση προϊόντων όπως το τυρί και το γάλα συνδέεται με υψηλότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι η βασική πηγή καλίου για τον οργανισμό στις δυτικές χώρες, όπου τα ποσοστά του καρκίνου του προστάτη είναι υψηλά. Αντίθετα, τα αντίστοιχα ποσοστά στις χώρες της Ασίας είναι πιο μικρά, καθώς η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων σε αυτές είναι πολύ πιο περιορισμένη.
Στην παρούσα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal οf the American Osteopathic Association», ενώ τα γαλακτοκομικά ενοχοποιούνται, δεν φάνηκε να υπάρχει καμία συσχέτιση μεταξύ της αύξησης καρκίνου του προστάτη και της κατανάλωσης άλλων ζωικών τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων του κόκκινου και του λευκού κρέατος, του επεξεργασμένου κρέατος και του ψαριού.
Πάντως, όσοι ακολουθούσαν φυτική διατροφή διέτρεχαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Παλιότερες έρευνες έχουν δείξει πράγματι ότι η κατανάλωση τομάτας και πράσινου τσαγιού, όπως και τροφών που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Ε, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτού του είδους καρκίνου.
Ο Τζον Σιν, ογκολόγος της κλινικής Mayo και επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, εξηγεί ότι η έρευνα αυτή αυξάνει την ανησυχία για τις επιπτώσεις της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και αναδεικνύει τα δυνητικά οφέλη της φυτικής διατροφής.
Σε ό,τι αφορά τη μεθοδολογία του παρόντος εγχειρήματος, έγινε ανασκόπηση 47 μελετών που δημοσιεύτηκαν από το 2006, στις οποίες έλαβαν μέρος πάνω από 1.000.000 άτομα, για να γίνει καλύτερα κατανοητός ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του προστάτη στις περιπτώσεις κατανάλωσης φυτικών ή ζωικών τροφίμων.
Στις ΗΠΑ ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του προστάτη φτάνει το 11,6%. Είναι η μορφή καρκίνου που συναντάται συχνότερα και έρχεται δεύτερη στο ποσοστό των θανάτων των ανδρών, οι οποίοι φτάνουν πάνω από τους 30.000 ετησίως.