Φέτα Περού και ελληνικό λάδι Κίνας!

Στο χθεσινό φύλλο αναφερθήκαμε στις ελιές «kalamatas» από την Τουρκία. Δυστυχώς, δεν είναι η μόνη περίπτωση που κάποιοι ανά τον κόσμο σφετερίζονται την ονομασία πασίγνωστων ελληνικών προϊόντων. Ετσι, έχουμε φέτα Περού και ελληνικό ελαιόλαδο Κίνας! Οπως φαίνεται, οι κερδοσκόποι που έχουν βάλει στο μάτι τις φημισμένες ονομασίες ελληνικών ειδών είναι αρκετοί. Θα λέγαμε, μάλιστα, ότι αυτή η στόχευση, που καταστρατηγεί τους όρους της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), εδράζεται στην ανυπαρξία σταθερής και αποτελεσματικής γραμμής αντίδρασης από το ελληνικό κράτος. Με άλλα λόγια, οι απανταχού επιτήδειοι…βρίσκουν και τα κάνουν, βασίζοντας την προώθηση των προϊόντων τους στις ελληνικές ονομασίες. Γνωρίζουν επιπλέον ότι ειδικά όπου υπάρχουν πολυπληθείς κοινότητες Ελλήνων ομογενών, οι οποίοι ασφαλώς προτιμούν τις γεύσεις της πατρίδας, έχουν εξασφαλισμένη πελατεία. Βεβαίως οι κανόνες της ΠΟΠ ισχύουν μόνο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στα συνδεδεμένα μ’ αυτήν κράτη, οπότε μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι είναι ανέφικτο να επιβληθεί η εφαρμογή τους σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, αφενός έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις που είναι δυνατόν να λειτουργήσουν ως δεδικασμένο για γενική χρήση της ΠΟΠ και αφετέρου υπάρχει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, η παρέμβαση του οποίου είναι βαρύνουσας σημασίας σε τέτοιες περιπτώσεις. Για να αξιοποιηθούν αυτές οι δυνατότητες, πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να αφυπνισθεί, να αντιληφθεί την έκταση του φαινομένου παγκοσμίως και να κινητοποιηθεί. Εως τώρα πάντως κωφεύει, επιδεικνύοντας προκλητική απάθεια, η οποία αποβαίνει εις βάρος των Ελλήνων παραγωγών και της οικονομίας μας γενικότερα. Και μάλιστα κατά την περίοδο που η εξωστρέφεια και η εξαγωγική κατεύθυνση είναι απαραίτητες περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου μίλησε για τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις στους Ελληνες παραγωγούς. Κάλεσε δε την Πολιτεία «να έχει μια επιθετική πολιτική και αυτό σημαίνει πως η εκάστοτε κυβέρνηση θα πρέπει να αντιλαμβάνεται ότι τα δικαστήρια αποφάνθηκαν υπέρ της προστασίας των ΠΟΠ, που είναι ένας ισχυρός μηχανισμός για την επιθετική πολιτική και εντός, αλλά κυρίως εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ας δούμε όμως πώς ακριβώς προσδιορίζονται τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής ενδειξης (ΠΓΕ), που διέπονται από τον σχετικό κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης:

Ονομασία προέλευσης: Είναι το όνομα μιας περιοχής, το οποίο χρησιμοποιείται για την περιγραφή ενός γεωργικού προϊόντος ή ενός τροφίμου που κατάγεται από εκεί. Η ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά του οφείλονται ουσιαστικά ή αποκλειστικά στο ιδιαίτερο γεωγραφικό περιβάλλον,που περιλαμβάνει τους εγγενείς φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες.

Γεωγραφική ένδειξη: Είναι το όνομα μιας περιοχής, το οποίο χρησιμοποιείται για την περιγραφή ενός γεωργικού προϊόντος ή ενός τροφίμου που κατάγεται από τον συγκεκριμένο τόπο και του οποίου η συγκεκριμένη ποιότητα, η φήμη ή άλλα χαρακτηριστικά μπορούν να αποδοθούν στην εν λόγω γεωγραφική καταγωγή, ενώ η παραγωγή ή η μεταποίηση ή και η επεξεργασία του πραγματοποιούνται στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img