Σοκ! Μόνο 300.000 εμβόλια θα παραλάβει άμεσα η Ελλάδα

«Εκτροχιάστηκε» με το… καλημέρα ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για 2.000.000 εμβολιασμούς τον μήνα

«Όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε» λέει η λαϊκή μας ρήση, η οποία ταιριάζει «γάντι» στην περίπτωση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, καθώς η πρώτη δόση του που θα έρθει στην Ελλάδα θα περιέχει μόνο 300.000 σκευάσματα, όπως παραδέχτηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή.

Οι πρώτες δόσεις από το εμβόλιο, που θα φτάσουν στη χώρα τον Ιανουάριο, θα είναι μόνο 300.000, κάτι που σημαίνει ότι θα εμβολιαστούν 150.000 πολίτες. Οι υπόλοιποι θα περιμένουν υπομονετικά στα σπίτια τους, μέχρι, Θεού θέλοντος, να έρθει και η δική τους σειρά.

«Φαίνεται ότι θα πάρουμε τα εμβόλια γρηγορότερα, αλλά θα είναι λιγότερα αυτά που θα πάρουμε. Θα πάρουμε γρηγορότερα, γιατί φαίνεται ότι θα δοθεί νωρίτερα η έγκριση από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, αλλά θα πάρουμε λιγότερα, γιατί όλη η Ευρώπη θα πάρει λιγότερα» εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Στέλιος Πέτσας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο πρώτος εμβολιασμός να γίνει πριν από την Πρωτοχρονιά, καθώς είναι ισχυρή η πιθανότητα να έχουμε τις δόσεις πριν τελειώσει η χρονιά.

«Για παράδειγμα, της Pfizer τα εμβόλια -δεν μιλάω για των άλλων εταιριών- φαίνεται ότι θα είναι περίπου 40% λιγότερα από αυτά που ήταν στον σχεδιασμό, τουλάχιστον για τον μήνα Ιανουάριο» συμπλήρωσε.

Δεδομένου ότι τα εμβόλια που θα πάρει η Ελλάδα θα είναι λιγότερα, ο Στέλιος Πέτσας κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διάρκεια των γιορτών για να μην υπάρξει νέα έξαρση των κρουσμάτων και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ληφθούν πιο σκληρά μέτρα σε περιοχές όπου τα κρούσματα δεν υποχωρούν ή παρατηρούνται αναζωπυρώσεις.

«Κάθε οικογένεια θα πρέπει να έχει έναν στενό κύκλο με τον οποίο θα συναναστρέφεται, ώστε να μην υπάρξει διασπορά του ιού στην κοινότητα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, αν τα κρούσματα επιμείνουν ψηλά και διατηρηθεί η πίεση στο σύστημα Υγείας, τότε δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά να πάρουμε ακόμη πιο σκληρά μέτρα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, στη διάρκεια των εβδομάδων που έρχονται ως τις 7 Ιανουαρίου» είπε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε περιοχές, όπως η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, τονίζοντας ότι ανησυχούν ιδιαίτερα.

«Βλέπουμε στα νοσοκομεία της Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης ότι, αντί να πέφτουν οι εισαγωγές, αυξάνονται. Αρα, ενδέχεται κάποιες περιοχές, στις οποίες δεν θα έχουμε μια διόρθωση, να μπουν σε ολικό lockdown» προειδοποίησε και κατέληξε λέγοντας ότι από τη συμπεριφορά μας και την τήρηση των μέτρων θα κριθούν αυτές οι αποφάσεις.

Επιχείρηση… «Ελευθερία» με έντυπο συγκατάθεσης

Και το όνομα αυτής… «Ελευθερία»! Έτσι ονομάζεται η επιχείρηση για τον μαζικό εμβολιασμό κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα, με τους πολίτες να καλούνται να συμπληρώσουν και να υπογράψουν το σχετικό έντυπο με το οποίο θα επιβεβαιώνουν ότι αποδέχονται τον εμβολιασμό. Οι πολίτες θα πρέπει να υπογράψουν το συγκεκριμένο έντυπο του υπουργείου Υγείας με το οποίο θα επιβεβαιώνουν ότι έχουν ενημερωθεί και αποδέχονται το εμβόλιο για τον κορονοϊό, καθώς και τις τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες. Το έντυπο έχει σταλεί ήδη από το υπουργείο Υγείας στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα όλης της χώρας και με αυτό ζητείται η υποχρεωτική συναίνεση των πολιτών πριν από τον εμβολιασμό.

Όπως προβλέπεται στις οδηγίες που απεστάλησαν στα εμβολιαστικά κέντρα και συντάχθηκαν από το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, οι πολίτες που θα δεχθούν να κάνουν το εμβόλιο για τον Covid-19 θα πρέπει να δώσουν τη συναίνεσή τους, γεγονός που θα διασφαλίζει ότι έχουν ενημερωθεί πλήρως για τη διαδικασία αλλά και για τις πιθανές ανεπιθύμητες επιπτώσεις.

Στην περίπτωση που κάποιος πολίτης δεν μπορεί να παράσχει προφορική συγκατάθεση για το εμβόλιο θα πρέπει να συμπληρώνεται το έγγραφο από κάποιον οικείο του, πάροχο φροντίδας ή δικαστικό συμπαραστάτη. Είναι η πρώτη φορά που θα ζητηθεί γραπτή ή προφορική συγκατάθεση για εμβολιασμό από ενηλίκους, αφού ως σήμερα η παρουσία και μόνο, είτε για το εμβόλιο της γρίπης είτε για άλλα, θεωρούνταν αυτονόητα συναίνεση.

Ήδη έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του εμβολιασμού και στην Ευρώπη, καθώς ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα συνεδριάσει εσπευσμένα στις 21 Δεκεμβρίου για να δώσει το πράσινο φως για το εμβόλιο των Pfizer και BioΝΤech. Η απόφαση έγκρισης θα ληφθεί οκτώ μέρες νωρίτερα από τον προγραμματισμό που είχε εξαγγείλει ο οργανισμός, μετά τις πιέσεις της Γερμανίας που βλέπει ήδη το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τον Καναδά να έχουν αρχίσει τους εμβολιασμούς.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα