«Ξαναγυρνάμε στην εποχή της Ουχάν» λένε οι επιστήμονες

Τρόμος αν επικρατήσει η μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής, στην οποία το εμβόλιο εμφανίζεται ανίσχυρο

Πάγωσε τους ειδικούς η εμφάνιση του στελέχους του κορονοϊού με τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής στη Θεσσαλονίκη, καθώς είναι ιδιαίτερα μεταδοτικό και ανθεκτικό απέναντι στα υπάρχοντα εμβόλια, πράγμα που σημαίνει ότι ενδεχομένως θα πρέπει να αντιμετωπίσουν δύο διαφορετικούς ιούς!

Για το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού από τη Νότια Αφρική μίλησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, που άφησε να εννοηθεί ότι η διασπορά είναι αναπόφευκτη!

«Είναι αναμφίβολα μία κακή εξέλιξη… Είναι πολύ δύσκολο να έχουμε μείνει στο ένα κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης με αυτή την αυξημένη μεταδοτικότητα που έχει, η οποία προσομοιάζει με αυτή της βρετανικής μετάλλαξης. Το πιο πιθανό είναι ότι έχει δώσει και άλλα κρούσματα» ανέφερε.

Όπως εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης, αυτό που κάνει η μετάλλαξη είναι να αλλάζει τη δεξαμενή του ιού και εκεί που είχαμε έναν ιό, τώρα θα έχουμε δύο.

«Αν η ανοσία μετά την έκθεση στο γνωστό στέλεχος δεν επηρεάζει τελικά την εισβολή της μετάλλαξης, τότε πιθανοί για να νοσήσουν είναι οι πάντες. Στο ΑΠΘ αρχίσαμε να φτιάχνουμε ένα νέο μοντέλο για να παρακολουθήσουμε τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, σαν να έχουμε πια δύο ιούς».

Ο κ. Σαρηγιάννης συστήνει γενικό lockdown, καθώς με 2.000 αλληλουχίες γονιδιώματoς, το ποσοστό των μεταλλαγμένων είναι στο 8,6%. «Το μικρό αυτό υπόδειγμα δείχνει τον βαθμό της ταχείας διασποράς των μεταλλαγμένων. Εκτός από τα πολλά τεστ και την εξονυχιστική ιχνηλάτηση, μόνο με σκληρό lockdown θα μπορέσουμε να περιορίσουμε τη διασπορά τους».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η ανασύσταση των εμβολίων είναι το πιο πιθανό σενάριο. Αυτό, βέβαια, είναι κάτι εύκολο για τα mRNA εμβόλια.

Τρέχει πιο γρήγορα από τα εμβόλια

«Δεδομένου ότι ο ιός προχωρά ακάθεκτος, τρέχοντας πολύ πιο γρήγορα από τα εμβόλια, αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι η άμεση κρατικοποίηση των πατεντών. Έχουν στενέψει πάρα πολύ τα περιθώρια».

Αλλά και ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας ανέφερε πως το εμβόλιο είναι λιγότερο αποδοτικό πάνω στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη ενώ, απαντώντας στο σενάριο να επικρατήσει η μετάλλαξη «τότε θα ξαναγυρίσουμε στην εποχή της Ουχάν», όπως είπε.

«Υπάρχουν τρεις μεταλλάξεις αυτή τη στιγμή, οι οποίες μολύνουν περισσότερο. Είναι η βρετανική, της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας. Για τη μετάλλαξη της Αφρικής υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποδοτικά» είπε ο κ. Σύψας και πρόσθεσε:

«Υπάρχει η πιθανότητα ο ιός να ξεπερνάει την ανοσία και αυτό θα σημαίνει ότι ξαναγυρνάμε στην εποχή της Ουχάν, σε έναν νέο ιό. Αν, λόγου χάρη, επικρατήσει το στέλεχος της Νότιας Αφρικής στην Ελλάδα, η νόσηση δεν μας καλύπτει, έχουμε έναν νέο ιό και τα εμβόλια δεν μας καλύπτουν».

Καθηγητής ΑΠΘ: Θα χρειαστούν νέα εμβόλια για τη μετάλλαξη

Οι μεταλλάξεις του κορονοϊού και η εμφάνιση τέτοιων περιπτώσεων στη Θεσσαλονίκη είναι αλήθεια ότι προκαλούν έντονη ανησυχία, οπότε οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν αναφέρονται σε αυτή τη νέα κατάσταση. «Κυνηγητό… με τον εαυτό του ξεκίνησε ο κορονοϊός» διαπιστώνει ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης για τις μεταλλάξεις του ιού και κυρίως τις «βραζιλιάνικες».

Εξηγεί μάλιστα: «Το στέλεχος της Βραζιλίας αποτελεί ξεκάθαρα μια μετάλλαξη διαφυγής, σε μια περιοχή όπου υπήρχε μεγάλη εξάπλωση του Covid, άρα και μεγάλος αριθμός πολιτών που είχαν αναρρώσει και είχαν αναπτύξει αντισώματα. Ο κορονοϊός μεταλλάχθηκε για να “ξεγελάσει” το ανοσοποιητικό και να συνεχίσει να μεταδίδεται. Πριν από περίπου 20 μέρες υπήρχαν όχι ένα, αλλά δύο άρθρα στο κορυφαίο περιοδικό “Science” γι’ αυτή τη μετάλλαξη και για το τι γίνεται στη Βραζιλία. Το στέλεχος της Βραζιλίας δεν έχει έρθει ακόμη στην Ελλάδα. Το στέλεχος αυτό μπορεί μάλλον να παραπλανήσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να μας μολύνει και γι’ αυτό χρειάζεται να αναπτυχθούν καινούργια εμβόλια, που θα είναι αποτελεσματικά για το στέλεχος της Βραζιλίας. Δυστυχώς ήδη έχει εξαπλωθεί σε μερικές χώρες και της Ευρώπης και στην Ιαπωνία».

Μετά το αρχικό σοκ για τις τοποθετήσεις του καθηγητή έρχεται δεύτερο με όσα λέει για τη «βρετανική μετάλλαξη» του ιού: «Από τη στιγμή που μέσα σ’ έναν μήνα ήδη έχουμε διαπιστώσει 180 δείγματα στην Ελλάδα, κυρίως στην Αττική, όπου υπάρχει αυτό το στέλεχος, πρέπει να υπάρχουν περίπου 1.000 κρούσματα, 1.000 φορείς. Έχει υψηλότερο βαθμό μεταδοτικότητας. Δεν έχει αυξημένη θνητότητα, αλλά ο κόσμος θα πρέπει να προσέχει 10 φορές περισσότερο σε σχέση με την άνοιξη. Επειδή το βρετανικό στέλεχος έχει 70% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα θα πρέπει και λόγω του καιρού όλα αυτά που βλέπουμε τον τελευταίο καιρό, οι διαδηλώσεις, οι συγκεντρώσεις, τα κορονοπάρτι, να περιοριστούν απ’ τον κόσμο, αλλιώς θα έρθει σίγουρα το τρίτο κύμα»!

Λινού: Έχουμε πολλά και άγνωστα κρούσματα

Το άνοιγμα των σχολείων και τον εντοπισμό κρουσμάτων της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορονοϊού στη χώρα μας σχολίασε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνά Λινού.

«Το γεγονός ότι δεν ξέρουμε με ποιον τρόπο μπήκε στη χώρα μας ο μεταλλαγμένος αφρικανικός ιός σημαίνει ότι έχουμε πολλά παραπάνω κρούσματα» υποστήριξε η καθηγήτρια, εκτιμώντας ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί ποια μετάλλαξη του ιού υπάρχει, και παράλληλα συνέστησε να πραγματοποιούνται τεστ στους εκπαιδευτικούς.

Σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στις μεταλλάξεις του κορονοϊού, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας υποστήριξε ότι, σύμφωνα με τις περιορισμένες πληροφορίες που υπάρχουν, τα εμβόλια της Pfizer και της Μoderna είναι κατά 50% αποτελεσματικά στις μεταλλάξεις. «Όμως, επειδή υπάρχουν εμβόλια, δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε περισσότερα εμβόλια» τόνισε. Η κυρία Λινού εμφανίστηκε επιφυλακτική σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των υπόλοιπων βαθμίδων των σχολείων.

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα