Τι περιλαμβάνει το πακετο στήριξης στην εστίαση

Χρηματοδότηση σε 34.000 επιχειρήσεις

Κρατική χρηματοδότηση, η οποία θα καλύψει τους πρώτους μήνες λειτουργίας περίπου 34.000 επιχειρήσεων στον κλάδο της εστίασης, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, η νέα δράση, προϋπολογισμού 330.000.000 ευρώ, θα χορηγεί κεφάλαιο κίνησης στις επιχειρήσεις εστίασης με σκοπό την αγορά πρώτων υλών για τους 2-3 πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους.

Η δράση, που τίθεται σε εφαρμογή από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, χρηματοδοτείται μέσω του ΕΣΠΑ 2021-2027, αφορά μικρομεσαίες και μεγάλες εταιρίες, που έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα της εστίασης. Περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις franchise, υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων κανονιστικών κριτηρίων του ΕΣΠΑ.

Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στο 7% επί του τζίρου του κύριου ΚΑΔ εστίασης ή του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα του 2019. Για τις επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί εντός του 2019 το ποσό της ενίσχυσης ορίζεται με βάση τον κύκλο εργασιών του 2019 ή του 2020 και τον αριθμό των ημερών που ήταν σε λειτουργία. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται σε 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ.

Συγκεκριμένα, τα κριτήρια ένταξης στη δράση είναι:

Α) Μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%.

Β) Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.

Γ) Συσταθείσες εντός του 2020 μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση.

Δ) Επιχειρήσεις εστίασης που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και άρχισαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020.

Ε) Επιχειρήσεις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

Η υποβολή αιτήσεων

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης στη διεύθυνση www.ependyseis.gr. Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων θα είναι έτοιμη περίπου στις 10 Μαΐου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης, οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως τις 31 Ιουλίου 2021, προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν και οι εποχικές επιχειρήσεις από τον κλάδο του τουρισμού.

Η αξιολόγηση θα είναι άμεση και η εκταμίευση της επιχορήγησης θα γίνεται αμέσως μετά την ένταξη και την έγκριση της αίτησης, ενώ οι επιχειρήσεις οφείλουν να αναλώσουν την επιχορήγηση μέχρι 31/12/2021. Ο έλεγχος θα γίνει με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τα δηλωθέντα έξοδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με την παροχή χρηματοδότησης στον κλάδο της εστίασης, σχεδόν 65.000 επιχειρήσεις από τις συνολικά 77.000 επιχειρήσεις του κλάδου έχουν συμμετάσχει σε έναν ή περισσότερους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Ο κλάδος της εστίασης έχει λάβει ποσά τα οποία πλησιάζουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ από τους 410.000 εργαζομένους του κλάδου οι 260.000 έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας, με το κράτος θα διαθέτει σε αποζημιώσεις περίπου 720.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα από το Ινστιτούτο της ΓΣΕΒΕΕ που παρουσίασε ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας Γιώργος Καββαθάς, έως τα μέσα Φεβρουαρίου το 45% των επιχειρήσεων εστίασης δεν διέθετε χρήματα στο ταμείο του για να εκκινήσει τις δραστηριότητές του και να αγοράσει τα πρώτα εμπορεύματα για την επαναλειτουργία του.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα