«Ώρα μηδέν» για τον παροπλισμό 20.000 υγειονομικών του ΕΣΥ

Σε συμπληγάδες από σήμερα η Υγεία! Γιατροί πρώτης γραμμής: «Οι αναστολές θα γυρίσουν μπούμερανγκ στο Μαξίμου»

Με το «καλημέρα» έρχονται αντιμέτωποι με μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας οι νέοι υπουργοί Θάνος Πλεύρης και Μίνα Γκάγκα. Το τέταρτο κύμα της πανδημίας είναι γεγονός, η πίεση στα νοσοκομεία έχει αρχίσει να γίνεται έντονη, ενώ εδώ και λίγες ώρες έχει παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου κι έτσι από σήμερα αρχίζει η αποπομπή 20.000 υγειονομικών από τα δημόσια νοσοκομεία μέσω της αναστολής συμβάσεων εργασίας.

Σε απάντηση, οι υγειονομικοί σε πολλά νοσοκομεία της χώρας αναμένεται να κλιμακώσουν περαιτέρω τις κινητοποιήσεις τους, ζητώντας από τους νέους υπουργούς Υγείας να ανακαλέσουν την προηγούμενη απόφαση και να δοθεί παράταση χρόνου ώστε να πειστούν ακόμα περισσότεροι υγειονομικοί να εμβολιαστούν. Ενδεικτική είναι η χθεσινή τοποθέτηση της προέδρου της ΕΙΝΑΠ Ματίνας Παγώνη, η οποία έκανε λόγο για στοχοποίηση των υγειονομικών από την κυβέρνηση.

«Το 94,6% των υγειονομικών είναι εμβολιασμένο. Έχουμε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά στην Ευρώπη» υποστήριξε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: «Χρειαζόμαστε λίγο περισσότερο χρόνο για να πείσουμε τους δύσπιστους. Το ποσοστό των αντιεμβολιαστών δεν ξεπερνά το 5%-6%».

Πέρα από τα όποια ηθικά ή νομικά ζητήματα εγείρει αυτή η απόφαση, το μεγάλο θέμα που προκύπτει είναι πώς θα μπορέσει να αποφευχθεί η κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων την επαύριο της εφαρμογής της αναστολής συμβάσεων… Σε αυτό το ερώτημα, ίσως το κρισιμότερο όλων, το υπουργείο Υγείας φαίνεται πως δεν διαθέτει πειστική απάντηση, αλλά απλώς νίπτει τας χείρας του, επιμένοντας πως τα κενά θα καλυφθούν με κάποιον τρόπο που δεν περιγράφουν και που σίγουρα δεν γνωρίζουν ούτε οι ίδιοι οι διοικητές των νοσοκομείων!

Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και από την επιστολή που έστειλε η διοικήτρια του Νοσοκομείου «Ελενα Βενιζέλου», η οποία δήλωσε ξεκάθαρα προς το υπουργείο Υγείας πως δεν μπορεί να καλύψει τα κενά που θα δημιουργηθούν από τις αποχωρήσεις των ανεμβολίαστων εργαζομένων. Η κατάσταση χάους που έχει δημιουργηθεί εντός των δημόσιων νοσοκομείων, εν μέσω μάλιστα της εντεινόμενης πίεσης προς το ΕΣΥ, προκαλεί ερωτήματα στους υγειονομικούς τόσο για τις προθέσεις της κυβέρνησης όσο και για το ποιος είναι εν τέλει ο απώτερος στόχος της. Σύμφωνα με όσα μας είπαν γιατροί της πρώτης γραμμής, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να οδηγηθεί σε αναδίπλωση στο θέμα των αναστολών.

«Έχουν καταλάβει πως δεν μπορούν να το κάνουν. Είναι η τελευταία τους μπλόφα με στόχο να αυξήσουν τους εμβολιασμούς και να εμφανίσουν ακόμα ένα success story» μας δήλωσαν κατηγορηματικά και εξήγησαν: «Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πήραν πίσω την απόφαση να κατατίθενται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αναστολές δεν γίνονται κεντρικά από το υπουργείο, αλλά όλο το βάρος πέφτει στους διοικητές».

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, υπάρχουν κι εκείνοι οι υγειονομικοί οι οποίοι υποστηρίζουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάει τη σύγκρουση στα άκρα.

«Τα κενά που θα δημιουργηθούν θα καλυφθούν με την είσοδο του ιδιωτικού τομέα» μας είπαν, εξηγώντας ότι αυτή θα είναι η πραγματική κρίση που θα δώσει την ευκαιρία στο Μέγαρο Μαξίμου να προχωρήσει το σχέδιό του.

Αυτό το συμπέρασμα επιβεβαιώνει και η αναφορά του τέως -πλέον- αναπληρωτή υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, ο οποίος κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνέντευξης Τύπου άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να υποστηριχτούν οι δομές υγείας από τους ιδιώτες. Η συζήτηση για την είσοδο ιδιωτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας γίνεται πιο επίκαιρη από ποτέ, καθώς οι Θάνος Πλεύρης και Μίνα Γκάγκα θεωρούνται υπέρμαχοι της εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα στο ΕΣΥ.

«Η Γκάγκα θα είναι ουσιαστικά ο υπουργός» μας αποκάλυψε άνθρωπος που γνωρίζει όσο λίγοι πρόσωπα και πράγματα στον χώρο της Υγείας και πρόσθεσε πως η πρώην διευθύντρια της Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Η Σωτηρία» είναι ένα «νεοφιλελεύθερο πολυβόλο», θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να σηματοδοτήσει την πολιτική που θα ακολουθήσει.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα