Ο Πλεύρης ανοίγει την πόρτα του ΕΣΥ στους ιδιώτες

Η τροπολογία του υπ. Υγείας φέρνει στο φως το βρόμικο παιχνίδι της κυβέρνησης με τη στοχοποίηση των υγειονομικών

Ο πισθοχώρηση στις αναστολές συμβάσεων εργασίας των υγειονομικών και… εμπρός ολοταχώς προς την ιδιωτικοποίηση της δημοσίας υγείας! Με αυτά τα λόγια θα μπορούσε να συνοψιστεί η πολιτική του νέου υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, ο οποίος οδηγείται σε συμβιβασμό με τους υγειονομικούς αναφορικά με τις αναστολές εργασίας, αλλά την ίδια ώρα προωθεί χωρίς χρονοτριβές την ιδιωτικοποίηση τμημάτων και υπηρεσιών της δημόσιας υγείας.

Στην πραγματικότητα η τροπολογία που κατατέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στη Βουλή και αφορά το υπουργείο Υγείας φανερώνει τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης και το βρόμικο παιχνίδι που έπαιξε στις πλάτες των υγειονομικών της χώρας. Επί 20 ημέρες, σε καθημερινή βάση, σύσσωμη η κυβέρνηση και οι βουλευτές της Ν.Δ. κατηγορούσαν τους υγειονομικούς για τα δήθεν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών, παρουσιάζοντάς τους ως επικίνδυνους και ανεύθυνους και δημιουργώντας φαινόμενα κοινωνικού διχασμού.

Η διχαστική πολιτική της κυβέρνησης προκάλεσε την απονεύρωση πολλών νοσοκομειακών ιδρυμάτων και -ως αυτή την ώρα- έστειλε τουλάχιστον 6.500 υγειονομικούς εκτός συστήματος υγείας.

Αφού η κυβέρνηση δημιούργησε όλο αυτό το χάος, ο Θάνος Πλεύρης αναιρεί το κυβερνητικό αφήγημα με την προχθεσινή του τροπολογία, η οποία λέει πολύ απλά ότι για όσους υγειονομικούς εμβολιαστούν από εδώ και στο εξής με την πρώτη δόση θα αίρεται το καθεστώς της αναστολής και θα επιστρέφουν άμεσα στη δουλειά τους με την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης του εμβολιασμού τους.

Υπενθυμίζεται ότι αυτό που ίσχυε αρχικώς ήταν ότι το ανεμβολίαστο προσωπικό του ΕΣΥ θα μπορούσε να αναλάβει ξανά καθήκοντα στην υπηρεσία του 14 ημέρες αφότου κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, παραδέχεται εμμέσως ότι δεν αποφάσισε τις αναστολές εργασίας με όρους δημόσιας υγείας ή προστασίας των ασθενών και των υγειονομικών στα δημόσια νοσοκομεία. Ειδάλλως, δεν θα μπορούσε να κάνει ούτε βήμα πίσω.

Στην πραγματικότητα η προχθεσινή τροπολογία επιβεβαιώνει ότι στο ζήτημα των ανεμβολίαστων υγειονομικών η κυβέρνηση έστησε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι που είχε στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, τη μετάθεση των εγκληματικών ευθυνών της στη διαχείριση της πανδημίας και, τέλος, το άνοιγμα του ΕΣΥ στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται εν μέσω έντονων αντιδράσεων και κινητοποιήσεων από τους εκπροσώπους των υγειονομικών η διαδικασία επίδοσης των πράξεων αναστολής καθηκόντων στους ανεμβολίαστους εργαζομένους σε δημόσια νοσοκομεία, μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας και το ΕΚΑΒ. Σε πρώτη φάση, η διαδικασία αφορά περίπου 6.000 άτομα από το προσωπικό νοσοκομείων, στα οποία θα προστεθούν και οι ανεμβολίαστοι των κέντρων υγείας. Όσον αφορά το ΕΚΑΒ, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, εκτιμάται ότι δεν έχουν εμβολιαστεί περίπου 500 άτομα, αριθμός που αποτελεί το 10% του συνολικού προσωπικού του.

Βουλή: Ωμή παραδοχή για το «έμφραγμα» στα νοσοκομεία

Στην ωμή παραδοχή ότι η επιμονή στην αυταρχική επιβολή του μέτρου της αναστολής εργασίας στους υγειονομικούς που δεν εμβολιάστηκαν έχει φέρει τα δημόσια νοσοκομεία στα πρόθυρα της κατάρρευσης προχώρησε ο Θάνος Πλεύρης, στην παρθενική του εμφάνιση στη Βουλή ως νέου υπουργού Υγείας, με τις πρώτες αναφορές του από βήματος να διαμορφώνουν μια εικόνα σύγχυσης. Παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια προκειμένου να υπερασπιστεί την τροπολογία με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να βουλώσει κακήν κακώς τις τρύπες που δημιουργήθηκαν λόγω της απομάκρυνσης των υγειονομικών, με απευθείας αναθέσεις σε ιδιώτες και τρίμηνες συμβάσεις επικουρικού προσωπικού, ο Θάνος Πλεύρης ομολόγησε ότι «αν δεν ψηφιστεί η ρύθμιση θα υπάρχει πρόβλημα λειτουργίας του ΕΣΥ».

Υποστήριξε πάντως, απαντώντας στην αντιπολίτευση, ότι δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας, τασσόμενος ωστόσο ανοιχτά υπέρ των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Σε κάθε περίπτωση, επέμεινε ότι η υποχρεωτικότητα είχε αποτέλεσμα, καθώς αν και αρχικά τα ποσοστά ανεμβολίαστων υγειονομικών ήταν διψήφια αυτή τη στιγμή οι αναστολές είναι 6.412.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε θέσπιση κυρώσεων και για τους ανεμβολίαστους ιδιώτες γιατρούς, λέγοντας ότι δεν θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες στις ιδιωτικές κλινικές. Απευθυνόμενος μάλιστα στον Παύλο Πολάκη υποστήριξε: «Δεν θα υπάρχουν εξαιρέσεις για τους βουλευτές. Την επόμενη εβδομάδα δεν θα μπορεί ο κ. Πολάκης να βρίσκεται σε κλινική».

Αλγεινή εντύπωση προξένησαν οι αναφορές του και για το ζήτημα που έχει προκύψει με τις 18 ανενεργές κλίνες ΜΕΘ στο «Παπανικολάου», καθώς, αν και αρχικώς δεσμεύτηκε με σαφώς απολογητική διάθεση ότι την επόμενη εβδομάδα θα δοθεί λύση με την έγκριση της σχετικής προκήρυξης, ισχυρίστηκε και αυτές μπορούν να λειτουργήσουν ανα πάσα στιγμή με το υπάρχον προσωπικό, ωστόσο δεν υπάρχει αναμονή στη Θεσσαλονίκη. Σημειωτέον ότι η τροπολογία στηρίχτηκε μόνο από τη Ν.Δ., με την αντιπολίτευση να ασκεί δριμεία κριτική. Ο δε Παύλος Πολάκης ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας μιλώντας για «αρπαχτή», με τον Θάνο Πλεύρη να επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ επειδή «χειροκροτεί έναν υγειονομικό που δεν θέλει να εμβολιαστεί».

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα