Άγριο φακέλωμα των ανεμβολίαστων!

Η κυβέρνηση «έσπασε» τα προσωπικά δεδομένα και στέλνει σήμερα 400.000 sms. Ερωτήματα για το πού βρήκαν τα τηλέφωνα

Με αμφιβόλου αποτελεσματικότητας ενέργειες, τόσο από νομική όσο και από υγειονομική σκοπιά, επιχειρεί τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση να ανεβάσει τους ρυθμούς εμβολιασμού, που έχουν βαλτώσει. Αφού πρώτα η κυβέρνηση δεσμεύτηκε πως δεν θα προχωρήσει σε καμία επεξεργασία προσωπικών δεδομένων για τους εμβολιασμούς, χθες έγινε γνωστό πως η νέα καμπάνια του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει την αποστολή ενημερωτικών μηνυμάτων στα κινητά τηλέφωνα των ανεμβολίαστων πολιτών.

Όπως έχει γίνει γνωστό, μάλιστα, η αποστολή των μηνυμάτων υπέρ του εμβολιασμού επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα και το περιεχόμενο του μηνύματος που θα αποστέλλεται στους ανεμβολίαστους πολίτες θα είναι διαφορετικό. Όσον αφορά το πώς το Ελληνικό Δημόσιο θα προμηθευτεί τα προσωπικά στοιχεία των περίπου 400.000 ανεμβολίαστων πολιτών, έγινε γνωστό πως αυτά θα αντλούνται από την πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ. Η ενέργεια αυτή, όμως, εγείρει ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα τα οποία χρήζουν άμεσης απάντησης, διαφορετικά θα μιλάμε για πρωτοφανή παραβίαση των προσωπικών δεδομένων χιλιάδων πολιτών από το ίδιο το κράτος!

Το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι αν η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχει ανάψει το πράσινο φως για την παροχή προσωπικών δεδομένων των ανεμβολίαστων. Αν κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει, η ενέργεια της ΗΔΙΚΑ να παραχωρήσει τα δεδομένα χιλιάδων πολιτών είναι εκτός από παράνομη και βαθιά προσβλητική.

Ένα δεύτερο θέμα που γεννά ερωτήματα είναι πώς έχει εντοπιστεί ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου 400.000 πολιτών, δεδομένου ότι πολλοί εξ αυτών δεν έχουν δηλώσει τα στοιχεία τους και δη τα κινητά τους στις πλατφόρμες του Δημοσίου. Το σημαντικότερο, όμως, είναι τι εγγυήσεις υπάρχουν πως όλα αυτά τα προσωπικά δεδομένα που θα χρησιμοποιηθούν από το κράτος για την αποστολή των μηνυμάτων δεν θα χρησιμοποιηθούν αύριο από άλλους φορείς και οργανισμούς για άλλους σκοπούς. Πέραν των έντονων νομικών ζητημάτων που εγείρει η συγκεκριμένη απόφαση, δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που μιλούν για μια καμπάνια η οποία είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Ενας από τους επιστήμονες που ζήτησαν να αρθεί άμεσα η απόφαση για αποστολή μηνυμάτων ήταν και ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας LSE Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος εκτίμησε πως θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

«Δεν ξέρω αν θα εφαρμοστεί αυτή η λογική με τα sms, αλλά δεν τη θεωρώ καλή ιδέα. Δεν ξέρουν οι πολίτες τι πρέπει να κάνουν έπειτα από βομβαρδισμό ενημέρωσης τόσους μήνες; Λείπει το sms στην ενημέρωση; Μάλλον το αντίθετο αποτέλεσμα θα έχει. Τα προσωπικά μας δεδομένα θα πρέπει να προστατεύονται με απόλυτο τρόπο» υποστήριξε μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό.

Ο κ. Μόσιαλος υπογράμμισε πως θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να γίνει μια πιο αποτελεσματική διαχείριση της κατάστασης.

«Θα πρέπει να δούμε τι δεν πήγε καλά με τους εμβολιασμούς στη βόρεια Ελλάδα και γενικότερα στη χώρα μας. Δεν έχουμε πετύχει ικανοποιητικά ποσοστά σε σχέση με άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης. Να δούμε πώς θα πετύχουμε καλύτερα ποσοστά εμβολιασμένων» συνέστησε και πρόσθεσε: «Κατά τη γνώμη μου, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να βρούμε σε ποιες περιοχές υπάρχουν πολλές ομάδες μη εμβολιασμένων, κοινή προσπάθεια Πολιτείας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τοπικών κοινωνικών φορέων, και πολιτική συνεννόηση για να ενταθεί η ενημέρωση. Η αντιμετώπιση της πανδημίας σε όλον τον πλανήτη γίνεται με συνεργατικές προσπάθειες όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων της χώρας. Δεν είναι αργά να γίνει και τώρα. Εδώ και τώρα, πρέπει να γίνει».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα