Τι αλλάζει από τη Δευτέρα σε αγορά και κλειστούς χώρους!

Η κυβέρνηση επιμένει στη στοχοποίηση των ανεμβολίαστων, τους οποίους δείχνει ως υπευθύνους για την έξαρση της πανδημίας

Την ώρα που η χώρα βρίσκεται στο «κόκκινο», μετρώντας πάνω από 1.100 νεκρούς και 100.000 κρούσματα μέσα στον Νοέμβριο, η κυβέρνηση επιμένει στη στοχοποίηση των ανεμβολίαστων, τους οποίους δείχνει με το δάχτυλο ως υπευθύνους για την αναζωπύρωση της πανδημίας. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως, παρά τις έντονες αντιδράσεις των επιστημόνων, η κυβέρνηση συνεχίζει να μιλά για πανδημία των ανεμβολίαστων, παραβλέποντας το γεγονός πως και οι εμβολιασμένοι κολλάνε και μεταδίδουν, ενώ ορισμένες φορές μπορεί να καταλήξουν και σε βαριές νοσηλείες.

Κατά την εξειδίκευση των νέων μέτρων που ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Υγείας επανέλαβε χθες τη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι τα νέα μέτρα δεν έχουν τιμωρητικό, αλλά προστατευτικό χαρακτήρα για τους ανθρώπους που έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν. Ο ίδιος μίλησε για «τρία στάδια» χώρων, σημειώνοντας πως τα παρακάτω ισχύουν για 15 ημέρες, και ύστερα «θα επανεξεταστούν και θα απλοποιηθούν».

Αναλυτικότερα, όπως ανακοινώθηκε στη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Υγείας, οι χώροι διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:

• Χώροι μόνο για εμβολιασμένους ή για εντός έξι μηνών νοσήσαντες, καθώς δεν επιτρέπεται η φυσική παρουσία μη εμβολιασμένων σε κλειστούς χώρους διασκέδασης, σινεμά, θέατρα, μουσεία, συνεδριακά κέντρα, γυμναστήρια, γήπεδα.

• Χώροι προσβάσιμοι σε όλους, εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους, με επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος τεστ, με τήρηση αποστάσεων και χρήση μάσκας για όπου προβλέπεται: δημόσιοι και ιδιωτικοί χώροι εργασίας, ανοιχτοί χώροι εστίασης, καταστήματα λιανεμπορίου, φαρμακεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και συναφείς χώροι, εκκλησίες. Παράλληλα, ο υπουργός ανακοίνωσε πως οι άνω των 60 ετών λογίζονται ως εμβολιασμένοι αν έχουν κάνει τρίτη δόση του εμβολίου επτά μήνες μετά την έκδοση του πιστοποιητικού, ενώ παρατείνεται η δυνατότητα self test για τους ανηλίκους.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα τα καταστήματα λιανικού εμπορίου θα είναι ανοιχτά τις καθημερινές από τις 10.00 έως τις 21.00, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε συνδυασμό με το κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, όπως διευκρινίστηκε λίγη ώρα αργότερα, η τροποποίηση του ωραρίου δεν θα αφορά τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα αγοράς τροφίμων και τα φαρμακεία.

Όσον αφορά τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, τους ανοιχτούς (εξωτερικούς) χώρους εστίασης, τα κομμωτήρια, τους χώρους παροχής υπηρεσιών αισθητικής και άλλους χώρους με συναφείς δραστηριότητες ή παροχής υπηρεσιών, δυνατότητα πρόσβασης θα έχουν οι εμβολιασμένοι ή εντός των τελευταίων έξι μηνών νοσήσαντες από κορονοϊό και οι ανεμβολίαστοι ενήλικοι με PCR ή rapid test πριν από την παρουσία τους στο κατάστημα.

Τέλος, το υπουργείο Ανάπτυξης επισημαίνει ότι ο έλεγχος για την πρόσβαση των καταναλωτών στους χώρους όπου υπάρχουν περιορισμοί συνεπάγεται την ευθύνη και των επιχειρήσεων και των καταναλωτών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα