Κατάρρευση! Κόβουν τα έκτακτα χειρουργεία στο Ιπποκράτειο

Εγγραφο-βόμβα των γιατρών προς τη διοίκηση του νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης για αναστολές λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της βόρειας Ελλάδας τελεί υπό κατάρρευση με ευθύνη της κυβέρνησης, ενώ την ίδια ώρα, με τις… ευχές της, χιλιάδες ασθενείς γίνονται «πελατεία» για τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Το χθεσινό έγγραφο που έστειλαν οι γιατροί του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, δηλαδή του μεγαλύτερου νοσοκομείου στη βόρεια Ελλάδα, είναι γροθιά στο στομάχι. Οι αναισθησιολόγοι γνωστοποιούν, με εσωτερικό έγγραφο προς τη διοίκηση του νοσοκομείου, ότι αναστέλλονται τα έκτακτα χειρουργεία λόγω αδυναμίας αναισθησιολογικής κάλυψης των ασθενών.

«Λόγω της επιδεινούμενης κατάστασης και λόγω των διασωληνωμένων ασθενών στα χειρουργεία, το σύνολο των γιατρών του Αναισθησιολογικού Τμήματος έχει μεταφερθεί στα χειρουργεία του γ’ κτιρίου για να σώσει τις ζωτικές λειτουργίες ασθενών με Covid που δεν είχαν την τύχη να μπουν σε ΜΕΘ» αποκαλύπτουν.

Μάλιστα, οι γιατροί του Ιπποκρατείου εξηγούν πως «όλα τα περιστατικά που έχουν χαρακτηριστεί ως έκτακτα αναβάλλονται μέχρι να υφεθεί η ένταση της πανδημίας ή μέχρι να έρθει προσωπικό». Με το έγγραφό τους κάνουν γνωστό ότι στο τμήμα θα υπάρχουν μόνο δύο αναισθησιολόγοι, ως προσωπικό ασφαλείας, για περιπτώσεις ζωής και θανάτου.

Η κατάρρευση της «ναυαρχίδας» του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη και η μετατροπή του με τη βούλα σε νοσοκομείο μίας νόσου, καθώς πλέον δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ούτε τα έκτακτα περιστατικά, επιβεβαιώνουν με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο την απόλυτη αποτυχία της κυβέρνησης στη διαφύλαξη της υγείας των πολιτών.

Πρακτικά, εφεξής, ένας άνθρωπος που έχει υποστεί έμφραγμα ή έχει εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα δεν μπορεί να χειρουργηθεί στο δημόσιο νοσοκομείο.

Με δεδομένο πως παρόμοια είναι η κατάσταση στα περισσότερα νοσοκομεία της πόλης, τότε εύλογα μπορεί κάποιος να πει ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη βάζει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της όχι μόνο στην κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων, αλλά και στη δημιουργία «πελατείας» για τον ιδιωτικό τομέα.

Και αυτό διότι, όταν κατεβάζουν ρολά τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία καλύπτουν τις έκτακτες και τακτικές ανάγκες που δημιουργεί η πανδημία, τότε ο ιδιωτικός τομέας γίνεται αποδέκτης χιλιάδων ασθενών που θέλουν να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, ήδη υπάρχει ροή ορθοπεδικών περιστατικών προς τον ιδιωτικό τομέα.

Το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ένθερμος υποστηρικτής της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας δεν συνιστά μυστικό.

Το αντίθετο, ήταν εκπεφρασμένη θέση του ίδιου του πρωθυπουργού, αλλά και των περισσότερων υπουργών του, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη.

Το γεγονός, όμως, πως αυτό το σχέδιο θα γινόταν πράξη με τον πιο επαίσχυντο τρόπο, εν μέσω πανδημίας και εις βάρος της υγείας χιλιάδων πολιτών, προκαλεί οργή.

Για τη σημερινή εξέλιξη η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη, τόσο γιατί άφησε ανοχύρωτο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, μη ενισχύοντας τα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας με το απαιτούμενο προσωπικό, όσο όμως και διότι δεν επίταξε τα ιδιωτικά νοσοκομεία της πόλης.

Η ανακοίνωση των αναισθησιολόγων του Ιπποκρατείου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον ιατρικό κόσμο της χώρας, ο οποίος εδώ και καιρό κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιεί πως οι κινήσεις της κυβέρνησης θα οδηγήσουν στη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε μονοθεματικών.

Υπενθυμίζεται πως η επιστολή της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα για αναστολή των προγραμματισμένων χειρουργείων ως και κατά 80% είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των γιατρών, με την ΟΕΝΓΕ να καταγγέλλει περίεργες συναλλαγές μεταξύ ιδιωτικών κλινικών και κυβέρνησης.

O Σκέρτσος, ο Πετράκος και οι λοιποί ταχυδακτυλουργοί της ανεξέλεγκτης πανδημίας

Φαινομενικά οι περιπτώσεις του Άκη Σκέρτσου και του Γρηγόρη Πετράκου δεν έχουν καμία ομοιότητα. Ο ένας είναι έγκριτος υπουργός της σημερινής κυβέρνησης και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, ο άλλος είναι τραγουδοποιός. Φαίνεται όμως πως και οι δύο έχουν το ίδιο απωθημένο: θα ήθελαν να είναι γιατροί και δη επιδημιολόγοι! Διαφορετικά δεν εξηγείται η εμμονή τους να μιλούν τόσο πολύ για ένα θέμα που δεν γνωρίζουν.

Σε παρέμβασή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο υπουργός Επικρατείας επιχείρησε να ερμηνεύσει τους λόγους για τους οποίους έχουμε αυξημένο αριθμό θνητότητας στη χώρα. Τι μας είπε λοιπόν; Πρώτον, πως είμαστε γερασμένος πληθυσμός και γι’ αυτό πεθαίνουμε και, δεύτερον, πως ο εμβολιασμός στους άνω των 60 είναι χαμηλός.

Από την παρέμβαση του κ. Σκέρτσου προκύπτουν δύο στοιχεία, ένα θετικό και ένα αρνητικό. Το θετικό είναι πως ο υπουργός επιτέλους… προσγειώθηκε στη χώρα μας και αποδέχθηκε ότι η Ελλάδα έχει αυξημένη θνητότητα από τον κορονοϊό. Το αρνητικό είναι πως στις… επιστημονικές εξισώσεις του δεν συμπεριέλαβε τις μαρτυρίες γιατρών για τις αυτοσχέδιες ΜΕΘ στις οποίες καθημερινά ο κόσμος χάνει τη ζωή του.

Κάποιος κακοπροαίρετος θα μπορούσε να ισχυριστεί πως ο Άκης Σκέρτσος και ο Γρηγόρης Πετράκος είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος που έχει στοιχίσει ακριβά στη χώρα, θέτοντας στον δημόσιο διάλογο αντιεπιστημονικές αρλούμπες που αποπροσανατολίζουν τον κόσμο και προκαλούν σύγχυση.

Και αν για έναν τραγουδοποιό που βρίσκεται στη σφαίρα του γραφικού το να μιλά για τη πανδημία είναι ένα ζήτημα ενοχλητικό, το να βλέπεις έναν υπουργό άσχετο με θέματα δημόσιας υγείας να παριστάνει τον ειδικό ξεπερνά τα όρια και προσβάλλει τον πληθυσμό.

Δυστυχώς, από τη φαυλότητα δύσκολα θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε και αυτό διότι ολόκληρο το ελληνικό πολιτικό – μιντιακό σύστημα μας βομβαρδίζει καθημερινά με fake news, μπαρούφες και αντιεπιστημονικές θέσεις.

Τέλος, το γεγονός πως ο ίδιος ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε ότι κακώς προσμετράμε ως νεκρούς από Covid-19 ανθρώπους που πέθαναν ένα μήνα μετά τη νόσησή τους τον μετατρέπει στον μεγαλύτερο τροφοδότη των θεωριών συνωμοσίας που λένε πως «βαφτίζουν» θανάτους ως δήθεν Covid.

«Παπανικολάου»: Μικρή μείωση στις εισαγωγές

Ήπια ύφεση στην ένταση της πανδημίας παρατηρείται στη Θεσσαλονίκη, εάν ληφθούν υπόψη τα δεδομένα από την εφημερία του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», η οποία ολοκληρώθηκε χθες το πρωί, ελπίζοντας να μην είναι κάτι τυχαίο, αλλά να έχει και μείωση αριθμού στη συνέχεια.

Συγκεκριμένα, είχαμε 50 νέες εισαγωγές, ενώ στις απλές κλίνες νοσηλεύονται συνολικά 117 ασθενείς με κορονοϊό. Οι 36 κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι όλες γεμάτες, όμως ταυτόχρονα δεν υπάρχει κανένας διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ και αυτό είναι το ελπιδοφόρο μέσα στη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, πάντως, υποστηρίζει πως «θα έχουμε εκατόμβη νεκρών, εάν δεν γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός», και συνέχισε, σημειώνοντας με νόημα, ότι «γυρνάμε γύρω από το πρόβλημα και το δυσκολεύουμε. Οι πάνω από 60 ετών και ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν και πιέζουν το σύστημα. Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι εφιαλτική, έχουν αδειάσει τα χειρουργεία, και έχει πάει το προσωπικό στις ΜΕΘ και το υπόλοιπο δεν φτάνει».

Η πίεση, πάντως, στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι ασφυκτική, με τις καθημερινές εφημερίες να εξελίσσονται σε εφημερίες τρόμου, αφού δεκάδες είναι οι εισαγωγές, με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να δίνουν σκληρή μάχη, κόντρα στις ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά. Τα στοιχεία είναι δραματικά. Τον Οκτώβριο κάθε τέσσερις ημέρες εισάγονταν στο νοσοκομείο 30 έως 35 ασθενείς. Τον Νοέμβριο ο αριθμός αυτός πλέον φτάνει, με μέσο όρο, τις 65 με 70 εισαγωγές.

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα