Στη γραμμή Μαξίμου ο Ξανθός – Σοκ στην Κουμουνδούρου

Ο πρώην υπουργός Υγείας δεν «βλέπει» ότι πεθαίνει κόσμος εκτός ΜΕΘ και θεωρεί πως οι καταγγελίες που έγιναν είναι ψεύτικες

Οι δηλώσεις του τομεάρχη Υγείας Ανδρέα Ξανθού, που πήρε αποστάσεις από την επίσημη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ για τις καταγγελίες των γιατρών, ότι στα νοσοκομεία υπάρχουν VIP Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, προκάλεσαν δύο ειδών αντιδράσεις.

Αναστάτωση και νεύρα στην Κουμουνδούρου, ενθουσιασμό στο Μέγαρο Μαξίμου, που βρήκε στήριξη, την ώρα που «ήταν στον τοίχο», από τον πρώην υπουργό Υγείας. Φαίνεται ότι η πολλή έκθεση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης του συστήματος Μαξίμου προκαλούν τέτοια ζημιά, ώστε ένας πολιτικός να φτάνει να ταυτίζεται με τον ορισμό του Μπέρτολτ Μπρεχτ για τον πολιτικά αναλφάβητο άνθρωπο «…δεν ακούει τίποτε, δεν βλέπει τίποτε, δεν συμμετέχει στην πολιτική ζωή».

Στην καθομιλουμένη λαϊκή, κοινώς, «την έχει ψωνίσει» από τα πολλά καλά λόγια που γράφουν και λένε, προφανώς για τους δικούς τους λόγους, τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα. Δεν εξηγείται αλλιώς η δήλωση: «Αυτό υπερβαίνει κάθε λογική, δεν θεωρώ ότι μπορεί να υπάρχει και δεν θέλω να πιστέψω ότι μπορεί να υπάρξει. Κατά την άποψή μου δεν συμβαίνει αυτό το πράγμα».

Η δήλωση αυτή έγινε τη χρονική περίοδο που συνάδελφοί του γιατροί καταγγέλλουν ότι ο κόσμος πεθαίνει εκτός ΜΕΘ, την ώρα που κρατούνται «καβάτζες» για φίλους και VIPs, την ώρα που παρενέβη εισαγγελέας για το θέμα, και την ώρα που οι θάνατοι από κορονοϊό αγγίζουν τους 19.000. Προφανώς, ο κ. Ξανθός πριν ελέγξει την κομματική γραμμή, ως πρώην υπουργός Υγείας, έπρεπε να έχει φροντίσει να μάθει και να ρωτήσει τους συναδέλφους του για όσα συμβαίνουν στα νοσοκομεία.

Ας πάμε όμως και στην πολιτική διάσταση του θέματος. Ο κ. Ξανθός, σύμφωνα με όσα του καταμαρτυρούν οι σύντροφοί του, άδειασε τον εκπρόσωπο του κόμματος, τον Νάσο Ηλιόπουλο, ο οποίος αναφερόμενος στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου για το θέμα είπε: «Ο κ. Οικονόμου δεν διέψευσε τις καταγγελίες και απάντησε με μισόλογα. Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει εδώ και τώρα απαντήσεις. Aπαιτείται καθημερινή ενημέρωση με αναλυτικά στοιχεία για διαθέσιμες κλίνες και αριθμό διασωληνώσεων εκτός ΜΕΘ. Όταν ακόμα και η πρόσβαση σε μία κλίνη ΜΕΘ μετατρέπεται σε προνόμιο των φίλων της πολιτικής εξουσίας, είναι φανερό ότι μιλάμε για καθεστώς. Για κάθε πολίτη που χρειάζεται πρόσβαση σε ΜΕΘ και αυτή δεν υπάρχει, η ευθύνη έχει όνομα: Κυριάκος Μητσοτάκης».

Οι αποστάσεις Ξανθού από την επίσημη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ ανάγκασαν ακόμη και τον Τσίπρα να τον αδειάσει χθες από τα Γιάννενα: «Σήμερα η επικαιρότητα έχει να κάνει με το γεγονός ότι στα νοσοκομεία μας εκατοντάδες άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι έξω από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας» σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι οι 80, 100 και 120 απώλειες την ημέρα «δεν είναι αριθμοί αλλά άνθρωποι». «Και βεβαίως, με το γεγονός ότι ορθώς έσπευσε η Εισαγγελία στις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ, σε σχέση με την ιδιαίτερη διαχείριση «VIP πολιτών» για την προοπτική θεραπείας και της αξιοπρεπούς περίθαλψης». Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε την κυβέρνηση «να δώσει όλα τα στοιχεία και στη Δικαιοσύνη και στη δημοσιότητα».

Η ένταση και τα νεύρα στην Κουμουνδούρου αποδεικνύονται και από το γεγονός ότι ούτε 24 ώρες μετά, ο Ανδρέας Ξανθός αναγκάστηκε να βγάλει μια δήλωση όπου ζητά με τη… σειρά του να δώσει η κυβέρνηση όλα τα στοιχεία για τις ΜΕΘ.

Βέβαια, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Ρωμανός είχε προλάβει να ανεβάσει στο twitter βίντεο με τις δηλώσεις Ξανθού, γράφοντας: «Μετά από τον κ. Πλεύρη και την κυρία Παγώνη, τώρα και ο κ. Ξανθός διαψεύδει τα fake news του συστήματος της Κουμουνδούρου».

Σχόλιο για την κατάσταση στις ΜΕΘ και για τις καταγγελίες των γιατρών έκανε και το ΚΚΕ:
«Είναι fake news οι δεκάδες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ; Είναι fake news η αναβολή χειρουργείων και άλλων θεραπειών γιατί δεν υπάρχει κάλυψη Εντατικής και γιατί έχει φρακάρει το δημόσιο σύστημα υγείας; Ή μήπως είναι fake news το ότι ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας της Υγείας, αντί να επιταχθεί, αποτελεί από μόνος του ένα “VIP σύστημα υγείας” με τεράστια κέρδη, ακόμα και σε συνθήκες πανδημίας;» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του «για τη δραματική κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας και τις Κλινικές ΜΕΘ».

Αργά χθες το βράδυ, ο Ανδρέας Ξανθός συνέχισε τη διαφοροποίησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα των VIP ΜΕΘ έφτασε στη Βουλή έπειτα από ερώτηση προς τον Θάνο Πλεύρη από 31 βουλευτές, ύστερα από πρωτοβουλία της Δώρας Αυγέρη. Την ερώτηση Αυγέρη για τις VIP ΜΕΘ δεν την υπογράφει ο Ξανθός.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα