Σε ισχύ από σήμερα τα Χριστούγεννα των… δύο ταχυτήτων!

Δυσκολεύει η ζωή των ανεμβολίαστων. Τι προβλέπει η ΚΥΑ με τα νέα μέτρα τα οποία λήγουν (;) στις 20 Δεκεμβρίου

Σε ισχύ τέθηκαν από σήμερα τα νέα μέτρα της κυβέρνησης κατά της διασποράς του κορονοϊού, τα οποία θεωρείται πολύ πιθανό να κρατήσουν έως τα Χριστούγεννα, καθώς η μικρή μείωση που παρατηρείται στην τάση των κρουσμάτων έχει φέρει μια «ανάσα» αισιοδοξίας στη κυβέρνηση.

Όπως προκύπτει, τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι δύο ταχυτήτων, καθώς η κυβέρνηση προχώρησε πλέον στον πλήρη διαχωρισμό των πολιτών σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, με αποτέλεσμα οι οικογένειες και οι παρέες που δεν ανήκουν εξ ολοκλήρου στο «κλαμπ» των εμβολιασμένων να μην έχουν τις ίδιες δυνατότητες και τα ίδια δικαιώματα.
Πρακτικά, οι εμβολιασμένοι θα μπορούν κανονικά να πηγαίνουν για ψώνια και να διασκεδάζουν, επιδεικνύοντας απλώς το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους και την ταυτότητά τους.

Στον αντίποδα, οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν ρεβεγιόν υποχρεωτικά στο σπίτι τους, καθώς δεν επιτρέπεται η είσοδος τους στους κλειστούς χώρους της εστίασης. Το ίδιο θα ισχύσει για μια σειρά κλειστών χώρων, όπως τα σινεμά, τα θέατρα, τα μουσεία.

Δύσκολη, όμως, θα είναι η ζωή για τους ανεμβολίαστους και για τα χριστουγεννιάτικα ψώνια, καθώς, όπως είναι ήδη γνωστό, στα εμπορικά καταστήματα απαιτείται να επιδεικνύουν αρνητικό rapid test, ενώ οι εμβολιασμένοι και όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης έχουν ελεύθερη είσοδο.

Τα ίδια μέτρα ισχύουν και για τη μετακίνηση εκτός νομού για όσους ταξιδέψουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους ή προς τους χειμερινούς προορισμούς με τρένα, ΚΤΕΛ, πλοία και αεροπλάνα.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε χθες στο ΦΕΚ, τα νέα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού Covid-19 στο σύνολο της επικράτειας τίθενται ισχύ για το διάστημα από σήμερα, Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου, έως τις 6 τα ξημερώματα της Δευτέρας 20 Δεκεμβρίου.

Oι άνω των 60

Από τα νέα μέτρα το σημαντικότερο είναι ότι στους πολίτες που είναι άνω των 60 ετών και συμπληρώνουν επτάμηνο από τον πλήρη εμβολιασμό τους χωρίς να έχουν κάνει την τρίτη δόση παύει να ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους. Τρίμηνης διάρκειας θα είναι πλέον και το πιστοποιητικό νόσησης (αντί εξαμήνου), κάτι που σημαίνει πως όποιος δεν εμβολιάζεται 90 μέρες μετά τη νόσηση θα εμπίπτει στους περιορισμούς των ανεμβολίαστων.

Το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται μόνο κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κορονοϊό, εντός 30 ημερών μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο, και η ισχύς του διαρκεί έως 90 ημέρες έπειτα από αυτόν.

Τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 13 Ιουνίου έως τις 31 Οκτωβρίου, είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test), παραμένουν σε ισχύ σύμφωνα με τα ισχύοντα έως τη δημοσίευση της ΚΥΑ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα