Μοριακά τεστ: Σκάνδαλο διαρκείας με ευθύνη της κυβέρνησης

Το νέο πλαφόν των 47 ευρώ αποδεικνύει ότι τα 2 προηγούμενα χρόνια οι μεγαλοκλινικάρχες αισχροκερδούσαν σε βάρος του λαού

Διπλά εκτεθειμένη είναι η κυβέρνηση από τη χθεσινή της απόφαση να επιβάλει το πλαφόν των 47 ευρώ στους μοριακούς ελέγχους. Πρώτον, διότι η μείωση των 13 ευρώ είναι κοροϊδία για τα χιλιάδες νοικοκυριά που βρίσκονται στο όριο της φτωχοποίησης και, δεύτερον, διότι φάνηκε πως με τη ληστρική τιμή των 60 ευρώ η κυβέρνηση έκανε για πάνω από δύο χρόνια «πλάτες» στην αισχροκέρδεια των ιδιωτικών διαγνωστικών εις βάρος των πολιτών!

Αν δεν ήταν τραγικό, θα ήταν κωμικό. Μόνο με αυτά τα λόγια θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει τη μείωση των 13 ευρώ στους μοριακούς ελέγχους που επέβαλε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν συγκινείται από την αγωνία του δοκιμαζόμενου λαού και το άγχος χιλιάδων οικογενειών που βρίσκονται στη δίνη της μετάλλαξης Όμικρον, και αποφάσισε πως η τιμή των 47 ευρώ δεν ξεφεύγει από τις οικονομικές τους δυνατότητες.

Κάπως έτσι, σύμφωνα με την κυβέρνηση, σε μια εποχή που ο βασικός μισθός στη χώρα δεν φτάνει καν τα 700 ευρώ, μια τετραμελής οικογένεια η οποία έχει έρθει σε επαφή με θετικό κρούσμα μπορεί να καλύψει το κόστος των 188 ευρώ για να πραγματοποιήσει τη συγκεκριμένη εξέταση! Στην πραγματικότητα, η χθεσινή εξέλιξη επιβεβαιώνει με τον πιο ωμό τρόπο πως έχουμε μια κυβέρνηση εκτός τόπου και χρόνου, η οποία συνεχίζει να αντιμετωπίζει τους πολίτες ως ιθαγενείς.

Το δεύτερο στοιχείο που προκύπτει από τη χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης είναι ουσιαστικά η έμμεση παραδοχή της αισχροκέρδειας των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, που θησαύριζαν επί σχεδόν δύο χρόνια σε βάρος των φοβισμένων πολιτών, επιβάλλοντας για τους μοριακούς ελέγχους τιμές που κυμαίνονταν από 60 έως και 80 ευρώ!

Το γεγονός πως η κυβέρνηση μπόρεσε εν μια νυκτί να επιβάλει νέα τιμή στους μοριακούς ελέγχους έρχεται να επιβεβαιώσει ότι τόσο καιρό έκανε πως δεν έβλεπε ότι οι ολιγάρχες φίλοι της είχαν στήσει επιχείρηση για την απομύζηση των Ελλήνων πολιτών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, βέβαια, θα είχε να εξηγήσει η κυβέρνηση με ποιους όρους και ποια δεδομένα αποφάσισε τη νέα τιμή, καθώς στην Κύπρο ο μοριακός έλεγχος κοστίζει μόλις 20 ευρώ!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση επιμένει να διαφωνεί με τη συνταγογράφηση των μοριακών τεστ και τη δωρεάν διάθεσή τους στους πολίτες, τη στιγμή μάλιστα που οι επιστήμονες τα θεωρούν τα μοναδικά αξιόπιστα διαγνωστικά τεστ για τον εντοπισμό της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού. Το εντυπωσιακό είναι πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις λίγες χώρες που δεν δίνουν δωρεάν τεστ σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα, καθώς στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών κρατών (Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Τσεχία, Βρετανία) η χορήγηση των συγκεκριμένων τεστ είναι δωρεάν σε αυτήν την περίπτωση.

Άδεια από τη δουλειά με θετικό rapid test. Τι αλλάζει στα πιστοποιητικά νόσησης

Σε ακόμα μία αλλαγή του τρόπου χορήγησης του πιστοποιητικού νόσησης αναγκάστηκε να προχωρήσει η κυβέρνηση, εξαιτίας των αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού αλλά και της αδυναμίας χορήγησης μαζικών μοριακών ελέγχων σε όλους τους ασθενείς.

Όπως ανακοίνωσε στη χθεσινή ενημέρωση ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία θα προβλέπει ότι οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης μόνο με θετικό rapid test. Ωστόσο, δεν θα ισχύει το ίδιο για τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι θα πρέπει να επιβεβαιώνουν τη θετικότητα με μοριακό τεστ (PCR).

«Τα αυξημένα κρούσματα μας υποχρεώνουν να αλλάξουμε τον τρόπο που χορηγείται το πιστοποιητικό νόσησης» εξήγησε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, συμπληρώνοντας πως αρκεί θετικό rapid test για όλους τους εργαζομένους -εμβολιασμένους και μη- για να πάρουν αναρρωτική άδεια από την εργασία τους.

Σημειώνεται ότι ήδη από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα είχε προαναγγείλει την έκδοση της συγκεκριμένης ΚΥΑ.

«Δεν χρειάζονται για πολλούς τα μοριακά τεστ, ταλαιπωρείται πολύ ο κόσμος για να κάνει μοριακό τεστ και οι γιατροί που συμμετέχουν στη διαδικασία έχουν κουραστεί πολύ, χωρίς να υπάρχει λόγος για να κάνουν οι περισσότεροι PCR» είχε τονίσει πριν από δύο 24ωρα η αναπληρώτρια υπουργός.

Η νέα ΚΥΑ έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό που είχε δημιουργηθεί τις τελευταίες ώρες στα συστήματα του ΕΦΚΑ και της «Εργάνη», με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί αλαλούμ και οι εργοδότες -ανάμεσά τους και ο Δήμος Αθηναίων- να μη δέχονται το θετικό rapid των εργαζομένων προκειμένου να απουσιάσουν από την εργασία τους.

Συγκεκριμένα, το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» ενημερώνεται διαλειτουργικά για το θετικό διαγνωστικό τεστ του εργαζομένου. Ο ΕΦΚΑ, όμως, δέχεται μόνο το μοριακό τεστ για να πληρώσει την πενθήμερη άδεια ασθενείας των εμβολιασμένων εργαζομένων που νοσούν. Έτσι, χιλιάδες εμβολιασμένοι εργαζόμενοι βρίσκονται στον «αέρα» καθώς, παρόλο που έχουν νοσήσει, δεν μπορούν να πάρουν την άδεια που απαιτείται για την καραντίνα τους μέσω της «Εργάνη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΚΥΑ -που θα περιέχει ρυθμίσεις και για το κόστος του μοριακού (PCR) τεστ- είναι έτοιμη. Ωστόσο δεν είχε δημοσιευτεί ως αργά χθες το απόγευμα, καθώς δεν είχε ακόμα υπογραφεί από όλους τους συναρμόδιους υπουργούς.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα