Κατάθεση «κλειδί» για τον Μαρινάκη

Αμερικανός δημοσιογράφος και ο λιμενάρχης Ραφήνας στον νέο ανακριτή Ελευθέριο Καλτάκη

Η πρώτη κατάθεση μάρτυρα που κατονομάζει τον Βαγγέλη Μαρινάκη ως εμπλεκόμενο στην πολύκροτη υπόθεση της μεταφοράς 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1» δόθηκε στον ανακριτή Διαφθοράς Πειραιά Ελευθέριο Καλτάκη, ο οποίος ερευνά τη συμμετοχή του εφοπλιστή, ιδιοκτήτη μέσων ενημέρωσης και του Ολυμπιακού στη χρηματοδότηση του φορτίου του λευκού θανάτου που έφτασε στην Ελευσίνα τον Ιούνιο του 2014.

Πρόκειται για τον Αμερικανό δημοσιογράφο Alexander Clap, που φέρεται ότι μίλησε με τον Τούρκο Σερίφ Ζιντάστι, ο οποίος καταζητείται ως αποστολέας των ναρκωτικών, και υποστηρίζει ότι του υπέδειξε τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη ως συνεργάτη του Ευθύμιου Γιαννουσάκη που έχει καταδικαστεί σε 18 έτη κάθειρξη για τη μεταφορά των 2,1 τόνων ηρωίνης με το «Noor 1».

Ο δημοσιογράφος εκλήθη ως μάρτυρας μετά την εντολή διενέργειας συμπληρωματικής ανάκρισης που εξέδωσε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά και τον ορισμό του νέου ανακριτή, του τέταρτου κατά σειρά που ερευνά τη δικογραφία, η οποία εκκρεμεί επί 3,5 χρόνια, από τον Μάρτιο του 2018. Τότε ασκήθηκαν κακουργηματικές διώξεις σε βάρος του Βαγγέλη Μαρινάκη και συνεργατών του για τα κακουργήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, διακίνησης ναρκωτικών με τη μορφή της χρηματοδότησης, διαμετακόμισης, εισαγωγής, μεταφοράς, αγοράς, κατοχής, πώλησης, αποθήκευσης κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, τελεσθείσας στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, από δράστες που κατ’ επάγγελμα χρηματοδοτούν την τέλεση πράξεων διακίνησης και διακινούν ναρκωτικές ουσίες.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης και συνεργάτες του εμπλέκονται στην υπόθεση εξαιτίας των εμβασμάτων σχεδόν 2.000.000 δολαρίων που έστειλαν στον Ευθύμιο Γιαννουσάκη λίγους μήνες πριν από τη μεταφορά των 2,1 τόνων ηρωίνης με το ναρκόπλοιο.

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος κατέθεσε με αφορμή ρεπορτάζ του στο περιοδικό «The New Republic» με τίτλο «The Vampire Ship» τον Οκτώβριο του 2020, στο οποίο φέρεται ότι αντάλλαξε ηλεκτρονικά μηνύματα με τον καταζητούμενο ως αποστολέα του φορτίου των ναρκωτικών Σερίφ Ζιντάστι.

Ο «χοντρός»

Ο Τούρκος ανέφερε στον Αμερικανό δημοσιογράφο πως ο Ευθύμιος Γιαννουσάκης δεν δρούσε μόνος του. Πίσω του ήταν ένας Έλληνας, τον οποίο αποκαλούσαν «Shishko» (σ.σ.: που σημαίνει στα τουρκικά «χοντρός»), τον οποίο συνάντησε μία φορά, τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2014, στο λόμπι του ξενοδοχείου «Hilton Jumeirah» στο Ντουμπάι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, επρόκειτο για μια συνάντηση που έγινε για το «Noor 1», το οποίο θα αναχωρούσε λίγες εβδομάδες αργότερα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μεταφέροντας την ηρωίνη με προορισμό την Ελευσίνα.

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος έστειλε e-mail στον Ζιντάστι με πολλές φωτογραφίες μεγαλόσωμων Ελλήνων με μούσια, ζητώντας να του επιβεβαιώσει αν μέσα σε αυτούς αναγνωρίζει τον άνθρωπο που γνώρισε ως «Shishko». Ο φερόμενος ως μεγαλέμπορος ναρκωτικών αναγνώρισε τη φωτογραφία με το πρόσωπο του Βαγγέλη Μαρινάκη… Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Alexander Clap προσκόμισε στον ανακριτή Διαφθοράς αντίγραφα των e-mails που αντάλλαξε με τον καταζητούμενο ως αποστολέα των ναρκωτικών.

Στον κ. Καλτάκη κατέθεσε και ο λιμενάρχης Ραφήνας, αντιπλοίαρχος Γιώργος Κατσούλης, ο οποίος ήταν επικεφαλής στην εξιχνίαση της υπόθεσης του «Noor 1» και βασικός μάρτυρας στη δίκη με κατηγορούμενο τον Ευθύμιο Γιαννουσάκη, από το σπίτι της πρώην συζύγου του οποίου, στη Φιλοθέη, μεταφέρθηκε από το ναρκόπλοιο πάνω από 1 τόνος του λευκού θανάτου.

Στο μεταξύ, στις 4 Φεβρουαρίου εκδικάζεται από το Ε΄ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, υπό την προεδρία της αντιπροέδρου του ανώτατου δικαστηρίου Μαρίας Βασδέκη, η αναίρεση που έχει ασκηθεί από την εισαγγελέα Αναστασία Δημητριάδου κατά της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά με την οποία χορηγήθηκαν ελαφρυντικά στους καταδικασθέντες και απαλλάχθηκαν δύο κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων (με «ελαχιστότατες αμφιβολίες», σύμφωνα με την πρόεδρο του δικαστηρίου) ο πρώην συνεργάτης του Μαρινάκη στον Ολυμπιακό και στα πετρέλαια Αιμίλιος Κοτσώνης, ο οποίος είχε αλλεπάλληλες επαφές με τον Γιαννουσάκη και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πώληση του «Noor 1» στον τελευταίο πλοιοκτήτη. Αν γίνει δεκτή η αναίρεση, τότε η υπόθεση θα εκδικαστεί εκ νέου από άλλους δικαστές.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα