Πανδημία: Προς διατήρηση των μέτρων κατά ακόμη μία εβδομάδα

Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των επιστημόνων. Αύξηση των θεατών στα γήπεδα ζητάει η κυβέρνηση

Ενώ ο κορονοϊός σαρώνει την ελληνική κοινωνία με 100 θανάτους την μέρα, συνεδριάζει, πιθανόν, σήμερα η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, με βασικό θέμα την άρση ή τη διατήρηση των περιοριστικών μέτρων που έχουν τεθεί κατά της διασποράς του κορονοϊού. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι ειδικοί εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στην άρση των μέτρων και γι’ αυτό είναι πολύ πιθανό να εισηγηθούν την παράτασή τους κατά μία εβδομάδα.

«Όσο η επιβάρυνση στο ΕΣΥ συνεχίζεται και οι σκληροί δείκτες της πανδημίας δεν έχουν αποκλιμακωθεί, είναι αδύνατο για εμάς να συμφωνήσουμε σε άρση των περιοριστικών μέτρων» μας είπε μέλος της επιτροπής, αποδεικνύοντας την ανησυχία των επιστημόνων.

Ωστόσο, όπως αφήνει να διαρρεύσει η κυβέρνηση, το υπουργείο Υγείας θα θέσει στην επιτροπή το ζήτημα της αύξησης των θεατών στα γήπεδα, όχι όμως και την άρση, στην παρούσα φάση, των υπόλοιπων μέτρων, όπως, για παράδειγμα, η επαναφορά της μουσικής στην εστίαση.

Υπέρ της άρσης των μέτρων στα γήπεδα είχε τοποθετηθεί ήδη από το απόγευμα της Δευτέρας ο καθηγητής Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας ότι υπάρχει επιπέδωση της πανδημίας.

«Αν παραμείνουμε σε αυτή την επιπέδωση και δεν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση με αυτούς τους αριθμούς, λογικά θα δούμε σύντομα και αποσυμφόρηση στο σύστημα υγείας. Υπό αυτό το σενάριο, θα ήμουν θετικός για τη χαλάρωση των μέτρων το επόμενο χρονικό διάστημα» όπως είπε.

Ωστόσο, σε αυτή την εξωραϊσμένη εικόνα που προσέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης τάσσονται κατά μια σειρά επιστημόνων, πολλοί εκ των οποίων συμμετέχουν και στην επιτροπή του υπουργείου Υγείας.

Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής να επιφυλάσσει έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των επιστημόνων. Ωστόσο, όπως έχει καταστεί εδώ και καιρό σαφές, τον τελευταίο λόγο θα τον έχει η κυβέρνηση, η οποία έχει αποδείξει πολλάκις πως δεν αποφασίζει αποκλειστικά και μόνο με υγειονομικά κριτήρια.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ είναι τα κάτωθι:

• Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή διπλής μάσκας σε σούπερ μάρκετ, μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και από το προσωπικό στους χώρους εστίασης.

• Κλείσιμο των χώρων εστίασης και διασκέδασης στις 12 τα μεσάνυχτα. Δεν επιτρέπονται οι όρθιοι και στα τραπέζια ο αριθμός των ατόμων περιορίζεται σε έξι.

• Απαγορεύεται η μουσική.

• Απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε εκδήλωσης με χαρακτηριστικά οργανωμένου πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο.

• Η πληρότητα των γηπέδων είναι στο 10% και το ανώτατο όριο έως 1.000 άτομα.

• Με PCR τεστ 48 ωρών το επισκεπτήριο στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και στις δομές φροντίδας χρόνιων πασχόντων.

• Αυστηρότεροι όροι για το επισκεπτήριο στα νοσοκομεία.

«Μαύρο» ρεκόρ για το 2022, με 115 νεκρούς μέσα σε 24 ώρες

«Μαύρο» ρεκόρ για το 2022 σημειώθηκε στον αριθμό των νεκρών από την πανδημία, καθώς άλλοι 115 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ένα 24ωρο. Μάλιστα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε συνολικά 118 νεκρούς, καθώς έγινε ενσωμάτωση θανάτων, που καταγράφηκαν με καθυστέρηση στο Εθνικό Μητρώο Covid-19. Την ίδια στιγμή η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζεται, καθώς καταγράφηκαν 17.960 νέα κρούσματα, ενώ οι διασωληνωμένοι, ανέρχονται σε 646.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 17.960, εκ των οποίων 66 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.848.223 (ημερήσια μεταβολή +1,0%), εκ των οποίων 49,8% είναι άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων επτά ημερών, 381 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.372 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 115, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 22.970 θάνατοι. Το 95,0% είχε υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 646 (60,2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 66 έτη. To 82,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 518 (80,19%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 128 (19,81%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.993 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 395 (ημερήσια μεταβολή -8,56%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 462 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 35 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, στην Αττική εντοπίστηκαν 5.007 νέα κρούσματα, ενώ στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 2.005 νέες μολύνσεις.

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα