Σαν αρχαία τραγωδία! Χειροπέδες στη Μήδεια της Πάτρας

Ασκήθηκε δίωξη κατά της Πισπιρίγκου για ανθρωποκτονία μετά την ανίχνευση κεταμίνης στο αίμα της μικρής Τζωρτζίνας

Aυτό που όλοι σιγοψιθύριζαν, αλλά ταυτόχρονα δεν μπορούσαν να πιστέψουν έγινε πραγματικότητα… Η δραματική εξέλιξη στην έρευνα για τον θάνατο της μικρής Τζωρτζίνας προκαλεί από χθες το απόγευμα ανατριχίλα στην ελληνική κοινωνία, που πληροφορήθηκε με κομμένη την ανάσα ότι η μητέρα του αδικοχαμένου κοριτσιού συνελήφθη από αστυνομικούς της Ασφάλειας και οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ, μετά την άσκηση δίωξης εις βάρος της για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως από τον εισαγγελέα.

Η αναισθητική ουσία κεταμίνη που εντοπίστηκε στις τοξικολογικές εξετάσεις της Τζωρτζίνας, σε ποσότητα 6 μιλιγκράμ ανά λίτρο αίματος -μία δόση που θεωρείται σχεδόν θανατηφόρος για ενήλικες-, ήταν το κομμάτι που έλειπε από το παζλ και, όταν μπήκε στη θέση του, έδωσε την καθαρή εικόνα την οποία αναζητούσαν οι διωκτικές Αρχές για να κατηγορούσουν τη μάνα ως τη δολοφόνο τουλάχιστον του ενός παιδιού της.

Μάλιστα, το γεγονός ότι ο εισαγγελέας άσκησε συγκεκριμένη και προσωποποιημένη ποινική δίωξη εις βάρος της μητέρας και όχι κατ’ αγνώστων δείχνει ότι υπάρχει ευθεία και άμεση σύνδεσή της με τη χορήγηση της κεταμίνης στο παιδί. Είναι προφανές ότι οι Αρχές ήταν έτοιμες και περίμεναν μόνο το πράσινο φως των καθηγητών του εργαστηρίου του Αριστοτελείου που ανέλυαν τις τοξικολογικές εξετάσεις.

Η υπόθεση ήταν εξαρχής «δεμένη» και η τελευταία πράξη αυτού του θρίλερ άρχισε να παίζεται χθες το απόγευμα, όταν ο καθηγητής Τοξικολογίας του ΑΠΘ Νίκος Ράικος, που εντόπισε την ουσία κεταμίνη, ενημέρωσε το Τμήμα Ανθρωποκτονιών και τον ιατροδικαστή Σωτήρη Μπουζιάνη, ο οποίος αναμένεται να συντάξει την πλήρη ιατροδικαστική έκθεση και να την καταθέσει αρμοδίως. Αμεσα οι αστυνομικοί έλαβαν τη σχετική κατάθεση από τον καθηγητή, όπως και από τους υπόλοιπους γιατρούς οι οποίοι βεβαίωσαν ότι ποτέ δεν είχαν χορηγήσει κεταμίνη στο κοριτσάκι. Κατόπιν ενημέρωσαν την εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, καθώς η 9χρονη είχε καταλήξει στο Παίδων και η δικαστικός έδωσε εντολή να οδηγήσουν τη Ρούλα Πισπιρίγκου στον εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης Δημήτρη Ελευθεριάνο.

Ο εισαγγελέας, με τη σειρά του, ζήτησε να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από την ανακρίτρια, με το σκεπτικό ότι «αν σκοτώσεις το δικό σου το παιδί, είσαι ικανός να σκοτώσεις και άλλους». Έτσι, οι αστυνομικοί του Ανθρωποκτονιών ζήτησαν από τους συναδέλφους τους στην Πάτρα να οδηγήσουν τη μητέρα στη ΓΑΔΑ με συμβατικό όχημα. Άλλωστε οι άνδρες της Ασφάλειας Πατρών ήταν από το πρωί ενήμεροι για το τι θα ακολουθήσει και είχαν ακροβολιστεί διακριτικά έξω από το σπίτι της οικογένειας Δασκαλάκη.

Στη διαδρομή οι αστυνομικοί δεν είπαν στη Ρούλα Πισπιρίγκου ότι επίκειται η σύλληψή της, παρά μόνο της ζήτησαν να κλείσει το κινητό της, γνωρίζοντας ότι είναι ιδιαίτερα δραστήρια στα social media… Εκείνη έδειχνε ψύχραιμη ή παρίστανε την πρόθυμη να εισφέρει πληροφορίες για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, λέγοντας «θα χαρώ να βοηθήσω»! Στο κτίριο της ΓΑΔΑ, όπου θα κρατείται τις επόμενες ημέρες, η Πισπιρίγκου εισήλθε κάτω από άκρα μυστικότητα, για να μην περάσει από τον χώρο όπου είχαν «στρατοπεδεύσει» οι κάμερες των καναλιών και αρκετός κόσμος. Λίγο πριν από αυτήν τη δραματική εξέλιξη, μια μη κυβερνητική οργάνωση από την Πάτρα είχε επικοινωνήσει με την Ασφάλεια και είχε αναφέρει πως έχει πληροφορίες ότι η 33χρονη Ρούλα Πισπιρίγκου ενδέχεται να αποπειραθεί να αυτοκτονήσει.

Η κεταμίνη, που εντοπίστηκε, είναι μια ουσία που -όπως συμφωνούν όλοι οι ειδικοί- σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να επιφέρει τον θάνατο μέσα σε λίγα λεπτά. Οι επιστήμονες λένε πως η κεταμίνη χρησιμοποιείται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως στη διαδικασία διασωλήνωσης ή όταν επιχειρείται μία προσωρινή ή ήπια νάρκωση, κάτι που δεν συνέβη με την Τζωρτζίνα. Πρόκειται για γενικό αναισθητικό, που δρα άμεσα, μπορεί να ληφθεί είτε από τη μύτη είτε από το στόμα ή και ενέσιμα και κυκλοφορεί σε υγρή μορφή ή ως λευκή σκόνη.

Μάλιστα, πωλείται από το διαδίκτυο, αλλά και σε καταστήματα με φάρμακα για ζώα, καθώς χρησιμοποιείται από κτηνιάτρους για την αναισθησία ζώων που υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις. Μία και μόνη μία αμπούλα μπορεί να προκαλέσει σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα ή και θάνατο μέσα σε 15-20 λεπτά. Σε μικρότερη δόση μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδία και αργότερα βραδυκαρδία, κάτι που, αν επιβεβαιωθεί, μπορεί να αντιστοιχεί στα επεισόδια που πάθαινε η Τζωρτζίνα. Επίσης, σε μικρές δόσεις μπορεί να χορηγηθεί και ως αντικαταθλιπτικό. Η κεταμίνη κυκλοφορεί και στις πιάτσες εξαρτημένων, όπου την αποκαλούν ως «Special K».

«Αυτή η ουσία χρησιμοποιείται συνήθως στην κτηνιατρική ως αναισθητικό. Θα πρέπει πλέον να αξιολογηθεί κατά πόσο συνέβαλε στον θάνατο, δηλαδή πρέπει να εξεταστούν τα επίπεδα που χορηγήθηκαν. Θα πρέπει να εξεταστεί, δηλαδή, αν η χορήγηση της κεταμίνης προκάλεσε τον θάνατο ή αν συνέβαλε σε αυτόν με τη δράση της στον οργανισμό. Θα φανούν αυτά από τις τοξικολογικές εξετάσεις» εξήγησε μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Εταιρίας Γρηγόρης Λέων και συμπλήρωσε: «Πάντως, και στον τρίτο θάνατο έχουμε έναν εξωγενή παράγοντα που τον προκάλεσε. Έτσι, είμαστε πιο κοντά στο σενάριο της εγκληματικής ενέργειας».

Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί αφορά μόνο τον θάνατο της Τζωρτζίνας και δεν σχετίζεται με την έρευνα που είναι σε εξέλιξη για την Ιριδα και τη Μαλένα. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι και αυτές οι έρευνες θα μεταφερθούν στην Αθήνα και οι υποθέσεις θα συσχετιστούν. Θέμα χρόνου είναι, επίσης, να κληθεί για κατάθεση και ο πατέρας των παιδιών Μάνος Δασκαλάκης, τον οποίο δεν εντόπισε κανείς μετά τη σύλληψη.

Τις επόμενες ημέρες θα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της απολογίας της μητέρας, η οποία, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, δεν θα αποφύγει την προφυλάκιση, ανεξάρτητα από την εξέλιξη της έρευνας για τους άλλους δύο θανάτους, που δεν θα μείνουν για πολύ ανεξήγητοι… Ενδιαφέρον θα έχει να αποκαλυφθεί και από πού προμηθεύτηκε την τοξική ουσία η 33χρονη.

Οργισμένοι οι κάτοικοι της γειτονιάς φώναζαν «φόνισσα» – «αίσχος»

Αναστατωση επικράτησε χθες έξω από το σπίτι της Ρούλας Πισπιρίγκου, επί της οδού Μπιζανίου στην Πάτρα, από πολίτες που βγήκαν εκτός εαυτού μετά τη γνωστοποίηση της σύλληψής της για ανθρωποκτονία από πρόθεση της μικρής Τζωρτζίνας.

Γνωστοί, φίλοι, γείτονες και απλός κόσμος, που τους τελευταίους μήνες παρακολουθούσαν με κομμένη την ανάσα την πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα υπόθεση θανάτου των τριών κοριτσιών, συγκεντρώθηκαν έξω από τη μονοκατοικία όπου κατοικεί η οικογένεια, φωνάζοντας συνθήματα κατά της μητέρας και ζητώντας από όσους ήταν μέσα να απολογηθούν.

«Φόνισσα», «αίσχος» και πολλές βρισιές εκτοξεύονταν από το συγκεντρωμένο πλήθος. Οπως φαίνεται σε βίντεο που διέρρευσε στο διαδίκτυο από την περιοχή, ο πατέρας, η μητέρα και η αδελφή της Ρούλας Πισπιρίγκου κατάφεραν μετ’ εμποδίων να περάσουν το κατώφλι της εισόδου, καθώς το εξαγριωμένο πλήθος επιχείρησε να τους λιντσάρει.

Παράλληλα, στο σημείο έσπευσαν τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφοι από τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, που προσπαθούσαν να αποσπάσουν δηλώσεις από τον σύζυγό της Μάνο Δασκαλάκη, ο οποίος, σύμφωνα με μαρτυρίες, βρισκόταν στο σπίτι μαζί με τον πατέρα του, καθώς και την αδελφή και τη θεία της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Αστυνομίας που προσπαθούσαν να ηρεμήσουν τα πνεύματα, αλλά το οργισμένο πλήθος συνέχισε να προσπαθεί να σπάσει την πόρτα της εισόδου και να εισβάλει στο εσωτερικό.

Το χρονικό του θανάτου της 9χρονης

Η αντίστροφη μέτρηση για την 9χρονη Τζωρτζίνα άρχισε τον περασμένο Απρίλιο, όταν παρουσίασε προβλήματα υγείας λίγες ημέρες μετά τον θάνατο της αδελφής της Ιριδας και δύο ημέρες μετά την απόφαση του Μάνου Δασκαλάκη και της Ρούλας Πισπιρίγκου να χωρίσουν. Στις 6 Απριλίου 2021 είχαν γίνει συνεννοήσεις των δικηγόρων τους για την υποβολή αιτήματος διαζυγίου.

Δύο ημέρες μετά, στις 8 Απριλίου, η Τζωρτζίνα εισάγεται στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο της Πάτρας, με τη μητέρα της να ενημερώνει το προσωπικό ότι το κορίτσι πάθαινε σπασμούς. Το παιδί υποβλήθηκε σε μια σειρά από νευρολογικές εξετάσεις, δίχως οι γιατροί να εντοπίσουν το παραμικρό πρόβλημα.

Στις 11 Απριλίου η μητέρα της ενημέρωσε νοσηλευτές και γιατρούς ότι «κάτι συμβαίνει με την Τζωρτζίνα». Εκείνοι πήγαν στον θάλαμο και έπειτα από 45 λεπτά καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης επανέφεραν στη ζωή το άτυχο κοριτσάκι, όμως ο εγκέφαλός της είχε υποστεί σοβαρές βλάβες. Στις 20 Απριλίου ο Μάνος Δασκαλάκης αποχώρησε από την κατοικία τους στην Πάτρα εξαιτίας οικογενειακών προστριβών.Κατά τη νοσηλεία της Τζωρτζίνας επί ενάμιση μήνα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο έγιναν αλλεπάλληλες εξετάσεις δίχως ευρήματα, ενώ δεν αντιμετώπισε περιστατικά βραδυκαρδίας, παρά μόνον όταν πήρε εξιτήριο από τη ΜΕΘ και μεταφέρθηκε σε μονόκλινο δωμάτιο νοσηλείας. Μάλιστα, η μητέρα είχε ζητήσει να μεταφερθεί η κόρη της σε μονόκλινο, ενώ είχε ρωτήσει αν το νοσοκομείο έχει κάμερες…

Η στάση αυτή της Ρούλας Πισπιρίγκου προβλημάτισε το προσωπικό του νοσοκομείου, που ενημέρωσε το Χαμόγελο του Παιδιού και συζήτησε το ενδεχόμενο να τοποθετηθούν κάμερες ασφαλείας στο δωμάτιο, κάτι που δεν συνέβη τελικά.

Το διάστημα που ακολούθησε η 9χρονη μεταφέρθηκε στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο για να της τοποθετηθεί βηματοδότης, ενώ υποβλήθηκε σε νέες εξετάσεις, από τις οποίες αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να πάσχει από γενετικές παθήσεις που θα μπορούσαν να ενοχοποιηθούν για αιφνίδιους θανάτους. Τελικά, στις 29 Ιανουαρίου η άτυχη Τζωρτζίνα κατέληξε στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», με την αιτία θανάτου να παραμένει αδιευκρίνιστη έως χθες που ολοκληρώθηκαν οι τοξικολογικές εξετάσεις και εντοπίστηκε στον οργανισμό της το επικίνδυνο αναισθητικό κεταμίνη.

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα