Καθησυχαστικοί οι ειδικοί για την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά

Πού αποδίδουν την έξαρση των κρουσμάτων. Διευκρινίσεις από Παπαευαγγέλου: «Δεν υπάρχει καμία συσχέτιση με τη long Covid»

Μετά την πανδημία του κορονοϊού η ηπατίτιδα είναι ο νέος όρος που εισήχθη απότομα στις ζωές μας και φαίνεται πως θα μας απασχολήσει έντονα το επόμενο διάστημα. Οι εξελίξεις και τα νέα δεδομένα που υπάρχουν γύρω από την έξαρση των κρουσμάτων ηπατίτιδας στα παιδιά δεν θα μπορούσαν να λείψουν από τη χθεσινή ενημέρωση των συντακτών υγείας.

Εκτενή αναφορά γύρω από το ζήτημα αυτό που απασχολεί όλο και περισσότερους γονείς έκανε η καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία διαβεβαίωσε ευθέως ότι «δεν υπάρχει καμία συσχέτιση με τη long Covid» και διευκρίνισε: «Υπάρχουν κάποια από τα παιδιά που νόσησαν με ηπατίτιδα στο Ηνωμένο Βασίλειο, για τα οποία έχουμε τα περισσότερα στοιχεία. Έχουν ξεπεράσει τα 100 κρούσματα πια στο Ηνωμένο Βασίλειο που είχαν περάσει Covid. Όμως, φαίνεται ότι όλη η μελέτη αυτού του φαινομένου έχει οδηγήσει σε πιθανή διάγνωση από έναν κοινό ιό, τον αδενοϊό». Στη συνέχεια η κυρία Παπαευαγγέλου ξεκαθάρισε: «Οι γιατροί περιμέναμε ότι θα δούμε πράγματα τις επόμενες εβδομάδες όταν ξεκίνησε η χαλάρωση των μέτρων και αυτό γιατί τα παιδιά 2-3 χρόνων μεγάλωσαν σε ένα περιβάλλον αποστειρωμένο κι έχει δημιουργηθεί ένα ανοσολογικό κενό. Τώρα, οικολογικά, έρχονται με την άρση των μέτρων οι ιώσεις να συμπληρώσουν αυτό το κενό. Εκεί που ένα παιδάκι θα έκανε δύο διάρροιες, τώρα εμφανίζει ηπατίτιδα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης ξεκαθάρισε πως τα φαινόμενα ηπατίτιδας δεν σχετίζονται με τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, ενώ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, προσπαθώντας να καθησυχάσει τον κόσμο, ανέφερε πως η Ελλάδα είναι σε ετοιμότητα και παρακολουθεί το φαινόμενο.

Στη διαπίστωση πως τα φαινόμενα ηπατίτιδας δεν έχουν καμία σχέση με τον κορονοϊό κατέληξε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης.

«Τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά δείχνουν ότι είναι κάτι ιογενές, το οποίο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη. Πιθανότατα είναι μια παραλλαγή ενός αδενοϊού. Είναι πολύ εύκολη αρρώστια, οδηγεί αρχικά στο περίεργο χρώμα του ίκτερου και τα συμπτώματα μπορεί να διαφοροποιούνται. Το παιδί νιώθει κόπωση, ανορεξία, μπορεί να έχει εμετούς και διάρροιες, όπως και υπέρχρωση στα ούρα. Τα παιδιά κινδυνεύουν κυρίως από την ηπατίτιδα Α. Είναι μολυσματικός αυτός ο τύπος της ηπατίτιδας» είπε ο καθηγητής.

Καθησυχαστικός, όμως, ήταν και ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής, πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας και επί πολλά έτη πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Ανδρέας Κωνσταντόπουλος. «Κανένα από τα παιδιά αυτά στη Βρετανία δεν είχε εμβολιαστεί και το σύνδρομο long ή post Covid σπάνια χτυπάει τα παιδιά» επισήμανε και εκτίμησε: «Πιθανόν για τις περιπτώσεις αυτές να ευθύνεται ένας άλλος ιός, που δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμη, ή κάποιος άλλος ιός εκτός από τους πέντε ιούς της ηπατίτιδας. Ως γνωστόν, οι ιοί της ηπατίτιδας χαρακτηρίζονται σε A, B,C, D, E».

Η εκτίμηση του Ανδρέα Κωνσταντόπουλου είναι ότι τα παιδιά αυτά άργησαν να διαγνωστούν, με αποτέλεσμα κάθε περιστατικό να έχει μια βαριά εξέλιξη στη συνέχεια. Εκτίμησε, επίσης, ότι τα παιδιά που εμφάνισαν οξεία ηπατίτιδα ήταν αρκετά παραμελημένα όταν έφτασαν στον γιατρό τους, γεγονός που προέρχεται από την καθυστερημένη διάγνωση. Ολα τα παραπάνω δείχνουν πως η ανησυχία είναι λογική, αλλά δεν πρέπει να επικρατήσει πανικός.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα