Βόμβα Μαγιορκίνη: «Ο ιός της ηπατίτιδας είναι στην Ελλάδα»!

Ο επιδημιολόγος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους γονείς για τα συμπτώματα της επικίνδυνης νόσου στα παιδιά

Την απόλυτη βεβαιότητα πως ο ιός που έχει προκαλέσει την αύξηση των κρουσμάτων ηπατίτιδας σε παιδιά βρίσκεται ήδη στη χώρα μας, και μάλιστα εδώ και χρόνια, εξέφρασε σε χθεσινή του συνέντευξη ο καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Ο ιός αυτός κυκλοφορεί στη χώρα μας εκτεταμένα εδώ και δεκαετίες. Αρα, λοιπόν, ο ιός 99% βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα. Το αν θα δούμε αυτή την επιπλοκή, δεν μπορούμε να το ξέρουμε σίγουρα. Θεωρητικά υπολογίζουμε ότι αν συμβεί και στην Ελλάδα, θα είναι της τάξης 10 με 20, αν δεν αυξηθούν τα κρούσματα και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στη χειρότερη περίπτωση θα είναι 10 με 20» είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, ο Γκίκας Μαγιορκίνης εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά, εξηγώντας ότι πρόκειται για μια φλεγμονή του ήπατος, η οποία χαρακτηρίζεται συνήθως από κιτρίνισμα. Συνήθως, κιτρινίζει το λευκό του ματιού, το παιδί έχει υψηλό πυρετό και αυτό είναι «καμπανάκι» ότι πρέπει να πάει στο νοσοκομείο για εξετάσεις.

Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι πρόκειται για έναν πολύ εκτεταμένο ιό, στον οποίο μάλλον κάποια παιδιά έχουν μια γενετική ευαισθησία και αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο. Πρόκειται για μια σπάνια επιπλοκή ενός πολύ διαδεδομένου ιού, κατά πάσα πιθανότητα του αδενοϊού 41, που έχει απομονωθεί στο 77% των παιδιών που έχουν εξεταστεί γι’ αυτό, χωρίς να σημαίνει ότι το 23% δεν τον είχε, απλά δεν τον ανίχνευσαν.

Για τα συμπτώματα, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι ένας πυρετός δεν χρειάζεται να ανησυχήσει τους γονείς, καθώς βασικό σύμπτωμα είναι το κιτρίνισμα του δέρματος και το κιτρίνισμα του ματιού. Αλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν σκούρα ούρα, κιτρίνισμα των ματιών και του δέρματος (ίκτερος), αδιαθεσία, κόπωση, πυρετό, απώλεια όρεξης, ναυτία, εμετό, κοιλιακό άλγος, ανοιχτόχρωμα κόπρανα, πόνο στις αρθρώσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την ηπατίτιδα, αλλά φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα