Ανάλγητοι! Επιμένουν στην εξόντωση 7.500 υγειονομικών

Οι «εξόριστοι» του ΕΣΥ αντιτάσσονται στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και στις αυταρχικές αποφάσεις του Μαξίμου

Ρεπορτάζ Ντίνα Ιωακειμίδου

Τη λήξη της πανδημίας ανακοίνωσε στο αναστάσιμο μήνυμά του ο πρωθυπουργός της χώρας, σημειώνοντας πως μπορούμε να γιορτάσουμε για πρώτη φορά μακριά από την απειλή του κορονοϊού που απομακρύνεται. Είχαν προηγηθεί τη Μ. Τετάρτη οι ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας Θ. Πλεύρη, ο οποίος έκανε λόγο για μια νέα φάση της πανδημίας, αυτή της συνύπαρξης με τον ιό.

Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις επιβεβαίωσαν πανηγυρικά όσους υπογράμμιζαν ότι η απόφαση για επιστροφή στην «κανονικότητα» θα είναι μια πολιτική απόφαση που θα ληφθεί ερήμην της πραγματικότητας, όταν και εφόσον κάτι τέτοιο θα εξυπηρετεί. Στο δε αναστάσιμο μήνυμά του ο Κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε: «Ενωμένοι ξεπεράσαμε τις εθνικές προκλήσεις, την πανδημία και όλες τις περιπέτειες που προηγήθηκαν». Η έκταση της ενότητας του ελληνικού λαού που επικαλείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαιώθηκε με την εσπευσμένη αποχώρησή του από τη Μητρόπολη κατά την Ακολουθία των Αγίων Παθών τη Μ. Πέμπτη, λίγα λεπτά μετά την είσοδο σε αυτήν των υγειονομικών απεργών πείνας.

«Ενότητα» που φέρει και την υπογραφή του κ. Πλεύρη, όταν στις αρχές Απριλίου υπέγραφε εκ νέου την παράταση των αναστολών εργασίας έως το τέλος του έτους των υγειονομικών που αντιδρούν στην υποχρεωτικότητα για «επιτακτικούς», όπως σημειώνεται, λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Γιατί κατά το κυβερνητικό επιτελείο η απειλή της πανδημίας απομακρύνεται για το σύνολο του πληθυσμού, όχι όμως και για τους υγειονομικούς που αντιδρούν στην υποχρεωτικότητα. Αυτοί που επί 18 μήνες έδιναν τη μάχη στην πρώτη γραμμή, με απόλυτη ένδεια υλικοτεχνικών μέσων, συνιστούν -σύμφωνα με το «ενωτικό» μήνυμα της κυβέρνησης- τεράστιο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία!

Οι 7.500 υγειονομικοί που την 1η Σεπτεμβρίου τέθηκαν σε αναστολή, δαιμονοποιήθηκαν, λοιδορήθηκαν, καταδικάστηκαν στην εξαθλίωση και στον αργό θάνατο. Ακολούθως αρκετοί νόσησαν και επέστρεψαν στα καθήκοντά τους, όμηροι ενός πιστοποιητικού το οποίο έχει γίνει λάστιχο, καθώς τροποποιείται κατά το δοκούν, με την ισχύ του άλλοτε να περιορίζεται στους τρεις μήνες και άλλοτε να επεκτείνεται στους έξι… Για όσο διάστημα έδειχνε η κυβέρνηση με το δάχτυλο αυτούς που αντιτίθενται στην υποχρεωτικότητα λαμβάνοντας τα πλέον κατασταλτικά και τιμωρητικά μέτρα, νοσοκομεία και δομές υγείας κατέρρεαν. Το σχέδιο της πλήρους ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ είχε ήδη τεθεί σε πλήρη εφαρμογή.

Όμως από τον περασμένο Σεπτέμβριο αυτοί οι «αόρατοι», οι υγειονομικοί κατά της υποχρεωτικότητας, συγκρότησαν ένα ισχυρό κίνημα με πολυάριθμες πορείες, συγκεντρώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας. Από τις 14 Φεβρουαρίου εγκαταστάθηκαν με εναλλασσόμενες βάρδιες έξω από το υπουργείο Υγείας, ενώ στις 21 Μαρτίου έξι υγειονομικοί κατήλθαν σε απεργία πείνας με στόχο να χτίσουν «τείχος ανοσίας δημοκρατικό απέναντι στον ιό του ολοκληρωτισμού που κατασκεύασε η κυβέρνηση», όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του συντονιστικού δικτύου τους.

Τη Μ. Παρασκευή οι τρεις από τους υγειονομικούς που συνέχιζαν την απεργία πείνας αποφάσισαν τη λήξη της. Είχαν ήδη συμπληρώσει 33 ημέρες απεργίας πείνας. Και η απόφαση είχε ήδη ληφθεί: Στην άτυπη προεκλογική περίοδο που έχουμε εισέλθει όσοι εκ των κυβερνητικών αξιωματούχων και βουλευτών (Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ.) ψήφισαν υπέρ της συνέχισης των αναστολών των υγειονομικών χαρακτηρίζονται personae non gratae. Κοινώς, ανεπιθύμητοι.

Όμως ερωτήσεις για την επιστροφή των υγειονομικών προς τον υπ. Υγείας κατέθεσαν χθες 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πριν από δύο ημέρες αντίστοιχη ερώτηση κατατέθηκε και από το ΚΚΕ. Επίσης στις 20 Απριλίου με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Ξάνθης υπογράμμιζε την ανάγκη επιστροφής των υγειονομικών λόγω της τραγικής υποστελέχωσης των νοσοκομείων. Μεθαύριο Σάββατο οι υγειονομικοί προγραμματίζουν νέα συγκέντρωση στις 6 το απόγευμα στο Θησείο.

33 ημέρες απεργία πείνας: Όλοι τούς ξέχασαν

■ Ο Λάμπρος Τσάπαλης υπηρέτησε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας επί 30 χρόνια ως τραυματιοφορέας. Τον Δεκέμβριο του 2020 κατήλθε σε 14ήμερη απεργία πείνας αντιδρώντας στην απουσία μέτρων προστασίας των εργαζομένων και στην υποστελέχωση. «Εξυπηρετούσαμε ασθενείς στα χειρουργεία με σακούλες σκουπιδιών στα πόδια. Οταν ήρθαν από τον ΕΟΔΥ και τους δείξαμε ποια είναι η κατάσταση, είχαν το θράσος να πουν “αυτές είναι οι οδηγίες του ΕΟΔΥ”. Τότε», συμπληρώνει στη «δημοκρατία», «κέρδισα». Ακολούθως ο Λάμπρος Τσάπαλης κατήλθε εκ νέου σε απεργία πείνας έξω από το υπουργείο Υγείας. Στις 21 Φεβρουαρίου, στις 2 τα ξημερώματα, την ώρα που κοιμόταν, προσάγεται από την ΕΛ.ΑΣ. και οδηγείται όχι στο νοσοκομείο για εξετάσεις αλλά στο Α.Τ. της Ομόνοιας.

■ Ο Περικλής Καρολίδης από τη Βέροια υπηρέτησε συνολικά 30 χρόνια στο ΕΣΥ ως τεχνολόγος ακτινολόγος εξειδικευμένος στη στεφανιογραφία. «Δεν είχα προγραμματίσει να κατέλθω σε απεργία πείνας. Ηρθα να βρω τους συναδέλφους μου στο υπουργείο και βρήκα τους έξι πρώτους απεργούς. Ο νόμος περί των αναστολών είναι ένας επαίσχυντος νόμος, που προσβάλλει την υπόσταση του ανθρώπου. Είναι ένας ανθρωποκτόνος νόμος».

Ειρήνη Κατάκου, βοηθός ιατρικών επαγγελμάτων στη γναθοχειρουργική κλινική του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών: «Η ελευθερία και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης είναι αδιαπραγμάτευτα για εμένα. Ολα όσα έχουν συμβεί με προσβάλλουν ως άνθρωπο. “Θα έχει αποτέλεσμα όλο αυτό;” με ρώτησε ο γιος μου. Και εγώ του απάντησα: “Δεν γνωρίζω”. Αυτό που είναι σημαντικό είναι πως εγώ δεν θα πέσω αμαχητί. Είμαι τυχερή που γνώρισα αυτούς τους ανθρώπους. Είναι υπέροχοι άνθρωποι και πολύ δυνατοί χαρακτήρες. Για εμένα είναι πλέον η οικογένειά μου».

Περικλής Μπόμπολας, παθολόγος – επιμελητής Α’ στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, φύλακας άγγελος των απεργών πείνας. Ο ιατρός που παρακολουθούσε την κατάσταση της υγείας τους. Ο κ. Μπόμπολας επέστρεψε στα καθήκοντά του μετά τη νοσηλεία του από Covid. «Ο Ευαγγελισμός εφημερεύει μαζί με το Σισμανόγλειο, το οποίο εξυπηρετεί τα βόρεια προάστια. Επί της ουσίας, εφημερία στον Ευαγγελισμό μεταφράζεται σε εξυπηρέτηση των ασθενών του μεγαλύτερου μέρους της πρωτεύουσας. Έχουμε ζήσει απίστευτες καταστάσεις στο νοσοκομείο. Την απόλυτη διάλυση του συστήματος δημόσιας υγείας. Σε συνάντηση που είχαμε με τους επιτελείς του υπουργείου είχαν το θράσος να πουν πως μόλις (!) 400 γιατροί τέθηκαν σε αναστολή. Και το σύστημα αντέχει. Οταν οι 400 αυτοί γιατροί αντιπροσωπεύουν σημαντικές ειδικότητες, εξειδικευμένους γιατρούς με πολυετή εμπειρία στην τριτοβάθμια περίθαλψη».

■ Ο Νικόλας Τριβέλλας από τα Χανιά κατέρρευσε την εικοστή ημέρα απεργίας και του ζητήθηκε να σταματήσει.

■ Η Ζωή Βαϊοπούλου είναι νοσηλεύτρια χειρουργείου από την Καρδίτσα και μητέρα τριών παιδιών. Κατήλθε σε απεργία πείνας επί 25 ημέρες.

■ Η Σοφία Ψύρρα είναι υπεύθυνη καθαριότητας στα τμήματα Covid του Αττικού Νοσοκομείου. Κατέρρευσε την όγδοη ημέρα απεργίας πείνας. «Η πιο δυνατή στιγμή που έζησα όλο αυτό το διάστημα ήταν τότε που όλοι οι διοικητές των νοσοκομείων είχαν συγκεντρωθεί για σύσκεψη στο υπουργείο. Κατέβηκαν με τα ακριβά τους κοστούμια και τα καλογυαλισμένα παπούτσια τους. Τους πήρα στο κατόπι ουρλιάζοντας “σε ποιον Θεό πιστεύετε, μωρέ; Πώς κοιμάστε ήσυχοι τα βράδια; Κανείς δεν τόλμησε να με κοιτάξει» δήλωσε στη «δημοκρατία».

Για την απεργία πείνας των συναδέλφων τους το συντονιστικό των υγειονομικών τόνιζε σε σχετική ανακοίνωσή του: «Ως επαγγελματίες υγείας, αδυνατούμε να επιτρέψουμε μια τέτοια έκφραση αυτοκαταστροφής. Όμως ως υπέρμαχοι της αυτοδιάθεσης του ατόμου μένουμε στο πλευρό των συναδέλφων με σκοπό να διασφαλίσουμε κατά το δυνατόν την υγεία τους και συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα τους».

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα