Χάος στα νοσοκομεία, SOS εκπέμπουν οι υγειονομικοί

Τα πρωτόκολλα νοσηλείας έχουν πάει… περίπατο στο ΕΣΥ! Γιατροί και νοσηλευτές έχουν λυγίσει μετά 2,5 χρόνια πανδημίας

Το σχέδιο του Θάνου Πλεύρη για τη δημόσια υγεία αρχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Η συνειδητή υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας εξαιτίας της υποστελέχωσης των δημόσιων νοσοκομείων δεν μπορεί πλέον να καλυφθεί από την υπερπροσπάθεια των γιατρών και των νοσηλευτών, που έχουν λυγίσει έπειτα από δυόμισι χρόνια πανδημίας, αφήνοντας μια χαοτική κατάσταση.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν δει το φως της δημοσιότητας υποθέσεις υπονοσηλείας ασθενών ή ελλιπούς αντιμετώπισης περιστατικών σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη. Κι αν το υπουργείο επενδύει στον εύκολο δρόμο της ενοχοποίησης των υγειονομικών, η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι τα πρωτόκολλα νοσηλείας έχουν πάει περίπατο στα δημόσια νοσοκομεία.

Το τελευταίο διάστημα μεγαλώνει επικίνδυνα η λίστα των νοσοκομείων που εκπέμπουν SOS, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο λειτουργικής κατάρρευσης. Ωστόσο, στις διαρκείς εκκλήσεις των ενώσεων γιατρών και νοσηλευτών το υπουργείο κωφεύει επιδεικτικά και συνεχίζει να ασχολείται με την αναδιοργάνωση του ιδιωτικού τομέα στον χώρο της Υγείας.

Σήμερα, στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου, σύσσωμη η τοπική κοινωνία θα συμμετάσχει σε συλλαλητήριο με αίτημα την ενίσχυση του νοσοκομείου. Εξαιτίας της υποστελέχωσης, τα τμήματα δεν μπορούν να καταθέσουν ασφαλή προγράμματα εφημερίας για όλο τον μήνα, π.χ. χειρουργικές-μαιευτικές κλινικές, αιματολογικό – αιμοδοσία – παθολογική – ΤΕΠ Αγρινίου, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει προκηρυχθεί ούτε μια νέα θέση μόνιμου προσωπικού. Αντίστοιχα προβλήματα έχει και το δεύτερο νοσοκομείο της Αιτωλοακαρνανίας, στο Μεσολόγγι.

«Θέλουν να κλείσουν το Νοσοκομείο Μεσολογγίου και, αφού δεν μπορούν με την τακτική της υποστελέχωσης, προχωρούν στο επόμενο στάδιο της εξουθένωσης του προσωπικού με τα εντέλεσθαι» ανέφερε το σωματείο εργαζομένων.

Στο Νοσοκομείο Ρόδου ο κλιματισμός είναι… λειψός, με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να είναι αφόρητη στις κλινικές και στα τμήματα. Από τους τέσσερις εξωτερικούς πύργους που είναι υπεύθυνοι για την ψύξη του νοσοκομείου λειτουργούν κανονικά μόνο οι δύο και ένας υπολειτουργεί. Η ενημέρωση που είχαμε από τη διοίκηση του νοσοκομείου είναι ότι το κόστος επισκευής της βλάβης στους πύργους και το δίκτυο που διανέμει την ψύξη είναι 1.500.000 ευρώ, χρήματα που είναι αδύνατο να εξασφαλιστούν από τον προϋπολογισμό του ιδρύματος. Την ίδια ώρα, λόγω του μειωμένου προϋπολογισμού αλλά και της τεράστιας αύξησης των τιμών σε αναλώσιμα, η οποία πολλές φορές ξεπερνά το 30%, το νοσοκομείο αντιμετωπίζει μια συνεχή κατάσταση ελλείψεων σε μέσα απαραίτητα για ιατρικές πράξεις.

Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Κέρκυρας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου, η οποία είναι θέμα χρόνου να κλείσει εξαιτίας της υποστελέχωσης, όπως καταγγέλλουν.

«Για 1.500 νοσηλείες τον χρόνο υπάρχουν τέσσερις γιατροί!» αποκαλύπτουν, συμπληρώνοντας ότι «μια γυψοσανίδα την ονόμασαν Μονάδα Εμφραγμάτων και είχαν το θράσος να κάνουν εγκαίνια και να κόψουν κορδέλες φιλεύοντας για το επίτευγμα σαντουιτσάκια»!

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν και οι γιατροί του Νοσοκομείου Αρτας. Εκτός από την υποστελέχωση είναι θέμα χρόνου να αρχίσουν και οι παραιτήσεις νέων γιατρών που απογοητεύονται από το σύστημα. Κι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την κατάρρευση της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα