Πάνω από 50.000 στο «ποτάμι της οργής» για τα Τέμπη!

Ανθρωποι κάθε ηλικίας βρέθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας προκειμένου να συμμετάσχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία για το πρωτοφανές έγκλημα που συντελέστηκε στη «ματωμένη κοιλάδα»

Συγκινητική ήταν η προσέλευση του κόσμου στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στην Αθήνα, με το συγκεντρωμένο πλήθος να ζητά δικαίωση για το πρωτοφανές έγκλημα που συντελέστηκε στα Τέμπη, όπου τουλάχιστον 57 άνθρωποι, ανάμεσά τους νέα παιδιά και φοιτητές, έχασαν τη ζωή τους λόγω της ανικανότητας και της παθογένειας της κρατικής μηχανής!

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ., περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι κάθε ηλικίας πλημμύρισαν από τις 11 το πρωί το κέντρο της πρωτεύουσας, προκειμένου να συμμετάσχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στη «ματωμένη» κοιλάδα των Τεμπών, με κεντρικό σύνθημα τη λέξη «δολοφόνοι»! Οι οδοί Σταδίου και Πανεπιστημίου κατακλύστηκαν από διαδηλωτές, ενώ στο Σύνταγμα έφτασε μεγάλος όγκος των απεργιακών συγκεντρώσεων. Με πρόσωπα σκυθρωπά και μάτια δακρυσμένα, γονείς, νεαροί, αλλά και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, κρατώντας μπαλόνια, πλακάτ και πανό που έγραφαν «Ηταν δολοφονία», «Στείλε όταν φτάσεις» ή «Μητέρα, κοιμήσου γιατί θα αργήσω», διαδήλωσαν για τα θύματα της πρωτοφανούς για τα ελληνικά δεδομένα σιδηροδρομικής τραγωδίας. Την… τιμητική τους είχαν, βεβαίως, ορισμένα πολιτικά πρόσωπα, όπως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Μάκης Βορίδης και ο Αδωνις Γεωργιάδης, αλλά και δημοσιογράφοι, που μετά τη φονική σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών είτε έχυναν κροκοδείλια δάκρυα για τα θύματα των Τεμπών είτε έσπευσαν με προκλητικές δηλώσεις να τοποθετηθούν για το δυστύχημα που βύθισε στο πένθος ολόκληρη τη χώρα.

Το χθεσινό ιστορικό συλλαλητήριο στην Αθήνα σημαδεύτηκε από επεισόδια που προκάλεσαν αντιεξουσιαστές. Ολα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, όταν ομάδα περίπου 50 ατόμων πέταξε πέτρες και μολότοφ στους αστυνομικούς έξω από τη Βουλή και το Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, με εκείνους να απαντούν ρίχνοντας χημικά και βομβίδες κρότου-λάμψης. Η αναταραχή διήρκεσε λίγα λεπτά, όμως ήταν αρκετά για να διαλυθεί η ειρηνική συγκέντρωση μπροστά από το Σύνταγμα και οι διαδηλωτές να μετακινηθούν προς την Πανεπιστημίου.

Πέτρες και μολότοφ

Εν συνεχεία, οι ομάδες κουκουλοφόρων ανασυντάχθηκαν στους δρόμους γύρω από τα Προπύλαια, όπου άγνωστοι άρχισαν πάλι να πετούν πέτρες και μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις, με τα ΜΑΤ να απαντούν με χρήση χημικών και δακρυγόνων. Οι αναρχικοί έριξαν στύλους, κατέστρεψαν πινακίδες, έσπασαν μάρμαρα και προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές σε καταστήματα, σπάζοντας τζάμια, ενώ στο στόχαστρό τους μπήκε και ένα φορτηγάκι που βρισκόταν παρκαρισμένο στην Παλιά Βουλή, το οποίο πυρπόλησαν.

Τέλος, στόχος των κουκουλοφόρων έγινε για πολλοστή φορά το μνημείο για τα θύματα της Marfin. Την ώρα που οι αντιεξουσιαστές ανέβαιναν την οδό Σταδίου με κατεύθυνση το Σύνταγμα, ορισμένοι εξ αυτών αποκόπηκαν από το μπλοκ τους και έσπασαν το μνημείο που φτιάχτηκε στη μνήμη της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, του Επαμεινώνδα Τσάκαλη και της Παρασκευής Ζούλια. Ως αργά χθες η Αστυνομία είχε προχωρήσει σε επτά συλλήψεις και 13 προσαγωγές. Στην κατοχή των συλληφθέντων, που θα οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα, εντοπίστηκαν, μεταξύ άλλων, φωτοβολίδες, πέτρες, ρόπαλα και κουκούλες.


Κινητοποιήσεις και πορείες στις περισσότερες πόλεις της χώρας

Στο πλαίσιο της αγωνιστικής άμιλλας, οι κάτοικοι όλης της χώρας συμμετείχαν μαζικά στα συλλαλητήρια χθες, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων που έλαβαν χώρα και στις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας εκτός από την πρωτεύουσα, με αφορμή το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κρήτη

Στις μαζικές κατά τόπους συγκεντρώσεις που πραγματοποίησαν ΑΔΕΔΥ, εργατικά κέντρα, συνδικάτα, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και πολιτικές οργανώσεις, τον διακριτό αντιπολιτευτικό τόνο ανάμεσα στους ανθρώπους όλων των ηλικιών έδωσαν χιλιάδες μαθητές και φοιτητές με τα συνθήματά τους. «Κατεβαίνουμε στον δρόμο γιατί σε αυτό το τρένο ήταν μέσα συμφοιτητές μας, συμμαθητές μας, γονείς. Θα μπορούσε καθένας από εμάς να είναι στη θέση τους… Δεν θα αφήσουμε αυτό το έγκλημα να ξανασυμβεί» δήλωσε μεταξύ άλλων εκπρόσωπος των μαθητών.

Το κέντρο της Θεσσαλονίκης γέμισε από 30.000 ανθρώπους που κατέκλυσαν τον άξονα της Αριστοτέλους από το άγαλμα του Βενιζέλου μέχρι και την Αντιγονιδών. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν μέλη συνδικάτων και σωματείων εργαζομένων της πόλης, φοιτητικών συλλόγων, μαθητές, εκπαιδευτικοί και άλλες συλλογικότητες. Βέβαια και σε αυτή την περίπτωση δεν έλειψαν τα παρατράγουδα με μολότοφ και χημικά.

Η συμμετοχή του κόσμου στην πόλη της Πάτρας ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, αφού καταγράφηκε η μεγαλύτερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των τελευταίων χρόνων. Στην κεφαλή της βρίσκονταν μια μαύρη κατασκευή, πάνω στην οποία αναγραφόταν το μήνυμα «Μαμά, έφτασα», και η μπάντα του Δήμου Πατρέων. Ανθρωποι κάθε ηλικίας κατέβηκαν στους δρόμους, στέλνοντας τα δικά τους μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση με αφορμή το τραγικό δυστύχημα.

Εντυπωσιακή ήταν σε όγκο και παλμό η συγκέντρωση που έγινε στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, με χιλιάδες πολίτες να διαμαρτύρονται για τα θύματα των Τεμπών. Μεγάλη ήταν και η ανταπόκριση στο κάλεσμα φορέων να μη λειτουργήσει τίποτε την ημέρα της απεργίας και της κινητοποίησης. Ετσι παρέμειναν κλειστά εμπορικά καταστήματα, καφετέριες και τράπεζες λόγω της απεργίας, ακόμη και καφέ. Το πλήθος έφτασε μπροστά στον ΟΣΕ μέσω της Ηρώων Πολυτεχνείου, ενώ συνέχισε για το Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας, σταματώντας έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό και φωνάζοντας συνθήματα.

«Παρέλυσε» και ο Βόλος με τη μαζική συγκέντρωση και την πορεία διαμαρτυρίας που ακολούθησε. «Δικά τους τα κέρδη, δικοί μας οι νεκροί» φώναξαν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ξεκινώντας τη μεγάλη πορεία προς τον ΟΣΕ, με το Μουσικό Σχολείο επικεφαλής, μετά την ένωσή τους με το μπλοκ των φορέων στην κεντρική πλατεία του Αγίου Νικολάου.

Στην Κρήτη, μαθητές, φοιτητές, μέλη σωματείων και εκπρόσωποι πολλών φορέων και συνδικαλιστικών οργανώσεων προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου, κρατώντας πανό με αντιπροσωπευτικά συνθήματα για τον άδικο χαμό τόσων νέων ανθρώπων στα Τέμπη, ενώ ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης.

Με λευκά μπαλόνια στα χέρια οι διαδηλωτές στα Χανιά διαμαρτυρήθηκαν για την τραγωδία στα Τέμπη. Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς της πόλης, όπου έγιναν ομιλίες, και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους των Χανίων. Τέλος, πορείες έγιναν στις περισσότερες πόλεις και στα νησιά της Ελλάδας, όπως η Καβάλα, η Δράμα, η Πρέβεζα, η Ρόδος.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα