Ασπρόπυργος: Ξέσπασαν τρεις διαφορετικές εστίες και κάηκαν εργοστάσια μέσα σε λίγες ώρες

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η χώρα, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να επιχειρούν από χθες σε δεκάδες μέτωπα, τα οποία έλαβαν ανεξέλεγκτες διαστάσεις με τη βοήθεια των ισχυρών ανέμων.

Νωρίς το πρωί της Τρίτης σήμανε συναγερμός στον Ασπρόπυργο για τρεις διαφορετικές εστίες μέσα σε μόλις λίγα λεπτά. Σύντομα η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου, με ολόκληρες επιχειρήσεις και εργοστάσια να παραδίνονται στις φλόγες. Το 112 ήχησε στα τηλέφωνα των κατοίκων, με τους καπνούς να μεταφέρονται σε όλη την Αθήνα δημιουργώντας αποπνικτικό κλίμα, την ώρα που ο δήμαρχος Ασπροπύργου «έδειχνε» τις ομάδες Ρομά, που καίνε καθημερινά μπάζα και σκουπίδια, επιρρίπτοντάς τους ευθύνες για την καταστροφική πυρκαγιά.

Ο πύρινος εφιάλτης ξεκίνησε γύρω στις 9 το πρωί στις περιοχές Λάκα Κάτσαρη, Νέα Ζωή και Αμμουδιές. Γύρω στις 10 εστάλη από το 112 το σχετικό μήνυμα για εκκένωση, ενώ αργότερα εκκενώθηκαν και οι οικισμοί Βέρας και Ποντίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ως αργά χθες το απόγευμα είχαν καεί περισσότερα από τέσσερα εργοστάσια, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας ακούγονταν τρομακτικές εκρήξεις. Μάλιστα, εργαζόμενοι στη βιομηχανική ζώνη περιέγραψαν ότι από τις υψηλές θερμοκρασίες «έσκαγαν» λαμαρίνες.

«Υπάρχουν τεράστιες αποθήκες με υλικά logistics και η φωτιά ξεκίνησε από τις ανεξέλεγκτες απορρίψεις σκουπιδιών και μπαζών, που σε καθημερινή βάση βιώνουμε. Είναι τεράστιο θέμα, που γνωρίζει η κυβέρνηση» είπε ο δήμαρχος Νίκος Μελετίου και συνέχισε: «Ο Ασπρόπυργος το αντιμετωπίζει λόγω της γειτνίασης με τη χωματερή των Ανω Λιοσίων. Οι ομάδες Ρομά έχουν πρόσβαση στα σκουπίδια, τα φέρνουν και τα καίνε εκεί. Κάτοικος μου είπε πως η φωτιά ξεκίνησε από εστία που είχαν Ρομά που έκαιγαν καλώδια και λάστιχα».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός υπογράμμισε πως σχεδόν καθημερινά η Πυροσβεστική καλείται στην περιοχή για φωτιές που ξεκινούν από καύση ελαστικών ή άλλων υλικών. «Εχουμε συχνά τέτοια περιστατικά, είναι σχεδόν καθημερινό το φαινόμενο» τόνισε, κάνοντας σαφές πως η πυρκαγιά ξεκίνησε κοντά στη βιομηχανική ζώνη.

Οι άνδρες της Πυροσβεστικής έδωσαν τιτάνια μάχη χθες ώστε να μην πλησιάσουν οι φλόγες στην περίφραξη του αεροδρομίου από την πλευρά της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ). Η λαίλαπα «έγλειψε» την περίφραξη της 112 Πτέρυγας Μάχης, ενώ εκκενώθηκε και το πάρκινγκ του Θριάσιου Νοσοκομείου, με τον Γιάννη Αρτοποιό να διευκρινίζει πως το νοσοκομείο δεν κινδύνευσε.

Στη μάχη της κατάσβεσης επιχειρούσαν ως αργά το απόγευμα 72 πυροσβέστες με 30 οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρων, ενώ από αέρος συνέδραμαν τρία ελικόπτερα, που αναγκάζονταν να κάνουν «βουτιές» στους πυκνούς καπνούς για να πραγματοποιήσουν ρίψεις.

Τέλος, οργή προκαλεί η είδηση ότι Ρομά εμβόλισαν όχημα της ΟΠΚΕ και τραυμάτισαν αστυνομικούς, έξω από τον καταυλισμό στη Νέα Ζωή. Ενας Ρομά έκανε πλιάτσικο σε εργοστάσιο την ώρα που γίνονταν εκκενώσεις, ωστόσο, όταν έγινε αντιληπτός από τους αστυνομικούς, μπήκε στο όχημα και εμβόλισε αυτό της ΟΠΚΕ. Ακολούθησε καταδίωξη και, όταν οι αστυνομικοί έφτασαν στον καταυλισμό, δέχτηκαν επίθεση με πέτρες από 40 άτομα, με αποτέλεσμα δύο εξ αυτών να τραυματιστούν σοβαρά και δύο ελαφρύτερα. Τελικά, ένα άτομο συνελήφθη, ενώ αναζητούνται και τα υπόλοιπα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα