Πυροσβεστική: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στην Πάρνηθα

Τεράστια κινητοποίηση για να δαμάσουν τις φλόγες, που ξεπηδούσαν χθες το πρωί ανατολικά από τη Μονή Κλειστών, καθώς και στα δυτικά στην περιοχή της Φυλής

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις έδιναν χθες οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Πάρνηθα, όπου το πρωί έγιναν επτά απόπειρες εμπρησμού στη βόρεια πλευρά του βουνού, προς τον Αυλώνα!

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι απόπειρες εμπρησμού έγιναν μέσα σε μόλις δύο ώρες, και συγκεκριμένα από τις 9 έως τις 11. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, εντοπίστηκε ύποπτο αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν άτομα τα οποία προκάλεσαν περισσότερες από 10 εστίες φωτιάς μέσα στην ίδια ημέρα! Εκτός από το βασικό μέτωπο στους πρόποδες της Πάρνηθας, στο δυτικό κομμάτι, η Πυροσβεστική αντιμετώπισε χθες αναζωπυρώσεις ανατολικά της Μονής Κλειστών, καθώς οι χαράδρες εκεί δεν είναι εύκολα προσεγγίσιμες.

Η φωτιά, που έκαιγε μέσα στη χαράδρα, αναζωπυρωνόταν κάθε φορά που έβρισκε καύσιμη ύλη, με συνέπεια να ξεπηδούν συνεχώς φλόγες! Επίσης, υπήρξε αναζωπύρωση στα δυτικά, στην περιοχή της Φυλής, όπου ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής προσπαθούσαν ως αργά να την αντιμετωπίσουν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννη Αρτοποιό. Η εικόνα της φωτιάς στις υπόλοιπες περιοχές της Πάρνηθας ήταν βελτιωμένη.

Σημαντικό και ελπιδοφόρο ήταν, επίσης, ότι δεν υπήρχαν ενεργά μέτωπα σε περιοχές κοντά σε οικισμούς. Στην τεράστια κινητοποίηση της Πυροσβεστικής συμμετείχαν 260 πυροσβέστες, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 77 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούσαν 11 αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα με συνεχείς και στοχευμένες ρίψεις.

Ως το βράδυ είχε τεθεί υπό έλεγχο και το μέτωπο της φωτιάς στον Αγιο Γεώργιο Αυλώνα. Η Πυροσβεστική ενημερώθηκε για τρεις διαφορετικές εστίες φωτιάς στον Αυλώνα, στις 10, στις 11 και τις 12, στις θέσεις Ασπροχώρι, Αγιος Γεώργιος και σε μία ακόμη. Στην ενημέρωση που έκανε ο κ. Αρτοποιός δήλωσε με νόημα ότι είχαν εκδηλωθεί 12 πυρκαγιές στον Αυλώνα μέσα σε 24 ώρες!

«Ευτυχώς, αυτή τη στιγμή είναι κάπως ήρεμα τα πράγματα και δεν έχουμε ενεργό μέτωπο. Υπήρξε άμεση κινητοποίηση από την Πυροσβεστική, την Αστυνομία και τους εθελοντές μας, και μπορέσαμε να τη μαζέψουμε πριν γίνει ανεξέλεγκτη η κατάσταση» δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης. Παράλληλα, επεσήμανε πως ξέσπασαν από το πρωί 11 εστίες φωτιάς στην περιοχή, η μια μετά την άλλη.

«Είχαμε 11 εστίες, όλες τριγύρω. Ανά τέταρτο και μία φωτιά, με την πρώτη να ξεκινάει στις 8.06 το πρωί. Για μένα όλο αυτό δεν είναι τυχαίο περιστατικό. Κάθε τέταρτο και μία εστία. Ευτυχώς, κινητοποιηθήκαμε αμέσως με την πρώτη και στη συνέχεια βλέπαμε μπροστά στα μάτια μας που ξέσπαγαν η μια μετά την άλλη. Τις ακολουθούσαμε κι έτσι καταφέρναμε να τις προλαβαίνουμε πριν εξαπλωθούν» πρόσθεσε. Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Αστυνομία, η κίνηση στις οδούς 28ης Οκτωβρίου και Αθανασίου Διάκου, που είχε διακοπεί λόγω της πυρκαγιάς, διεξάγεται κανονικά.

Με το πρώτο φως της μέρας, χθες, αποκαλύφθηκε το μέγεθος της βιβλικής καταστροφής. Σε ένα σκηνικό βγαλμένο από ταινία θρίλερ, οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής, στην Πάρνηθα, αντίκρισαν εντελώς κατεστραμμένο το βιος τους.

Με ζωγραφισμένη την απόγνωση στα πρόσωπά τους έψαχναν μέσα στα χαλάσματα των σπιτιών τους για να δουν τι σώζεται, ενώ περίμεναν τα συνεργεία με τους μηχανικούς που θα ξεκινούσαν την καταγραφή των ζημιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 25 σπίτια στους οικισμούς του Δήμου Φυλής και του Δήμου Αχαρνών έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καεί ολοσχερώς.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα