«Daniel»: Σαρωτικό πέρασμα της καταιγίδας με έξι νεκρούς

Δύο γυναίκες από την Αστρίτσα Καρδίτσας προστέθηκαν χθες στη «μαύρη» λίστα των θυμάτων. Δραματικές διασώσεις εγκλωβισμένων με Super Puma, ερπυστριοφόρα, βάρκες Χάμερ και μηχανήματα έργου του Στρατού

Δύο γυναίκες βρέθηκαν νεκρές, χθες, στην Αστρίτσα Καρδίτσας λόγω της κακοκαιρίας «Daniel», ενώ και ένας 49χρονος κτηνοτρόφος από το Πετρωτό Δομοκού προστέθηκε στη «μαύρη» λίστα των θυμάτων της φονικής κακοκαιρίας με την ονομασία «Daniel» που έδειξε για τρίτη ημέρα, χθες, τα «δόντια» της σε πολλές περιοχές της χώρας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους έξι!

Οι δύο άτυχες γυναίκες εντοπίστηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους μέσα στο πλημμυρισμένο σπίτι τους και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός τους. Ο 49χρονος κτηνοτρόφος, ο οποίος είχε φύγει νωρίς προχθές το πρωί από το σπίτι του για να φροντίσει τα ζώα του, και έκτοτε είχαν χαθεί τα ίχνη του, εντοπίστηκε χθες το μεσημέρι από άνδρες της 7ης ΕΜΑΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε καταπλακωθεί από φερτά υλικά που παρέσυρε ο τεράστιος όγκος νερού που έπνιξε στη λάσπη ολόκληρα χωριά, επαληθεύοντας τους χειρότερους φόβους των οικείων του.

Την ίδια ώρα, χθες, αγνοούνταν τουλάχιστον έξι άτομα στην Αγία Τριάδα Καρδίτσας, σύμφωνα με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, ενώ σε εξέλιξη ήταν το θρίλερ με την εξαφάνιση ενός νιόπαντρου ζευγαριού Αυστριακών, που έκανε διακοπές στο Πήλιο και το οποίο σταμάτησε να δίνει σημεία ζωής από το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας!

Σύμφωνα με την έκτακτη ενημέρωση για την κακοκαιρία «Daniel», ως αργά το απόγευμα είχαν πραγματοποιηθεί σε ολόκληρη τη χώρα 885 διασώσεις και απεγκλωβισμοί ανθρώπων. Οι επιχειρήσεις διάσωσης από αέρος ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί σε διάφορες περιοχές στην Καρδίτσα ξεκίνησαν το μεσημέρι, καθώς οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν έως τότε στην περιοχή δεν επέτρεπαν την ασφαλή πτήση των ελικοπτέρων, με αποτέλεσμα να μη δίνεται το «πράσινο φως» από το ΕΚΣΕΔ. Την ίδια ώρα, κλιμάκια με ερπυστριοφόρα, βάρκες Χάμερ και μηχανήματα έργου του Στρατού με πεζοπόρα τμήματα «Ξενοκράτης» και «Δευκαλίων» δυσκολεύονταν να επιχειρήσουν εξαιτίας τού ότι η στάθμη των νερών σε αρκετά σημεία έφτανε τα έξι μέτρα!

Ρίγη συγκίνησης

Ρίγη συγκίνησης προκάλεσε η επιχείρηση διάσωσης ενός πατέρα με το παιδί του με ελικόπτερο Super Puma της Πυροσβεστικής, στην Αγία Τριάδα Καρδίτσας, η οποία μετατράπηκε σε μια απέραντη… λίμνη εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων! Νωρίτερα, ένας διασώστης που επέβαινε σε ελικόπτερο Super Puma είχε κατέβει με ειδικό σχοινί στο σημείο, όπου βρισκόταν μια γυναίκα μέσα στο νερό και, αφού την έδεσε πάνω του, την ανέβασε στο ελικόπτερο.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας, εκτός από το Super Puma έρευνας και διάσωσης, στην επιχείρηση χρησιμοποιήθηκαν τέσσερα Βell της Πυροσβεστικής και ένα Super Puma των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο σχεδιασμός προέβλεπε ότι ένα από τα τρία ελικόπτερα θα κατευθυνόταν προς το χωριό Αστρίτσα για να πάρει 35 ανθρώπους, ένα στο χωριό Αγία Τριάδα και ένα στη Μεταμόρφωση. Παράλληλα, επρόκειτο να επιστρατευθούν και εξωλέμβιες μηχανές από τον Βόλο, καθώς διαπιστώθηκε ότι οι φουσκωτές λέμβοι δεν βοηθούν αποτελεσματικά στην επιχείρηση διάσωσης.

Την ίδια ώρα, χθες, 20 άνθρωποι παρέμεναν εγκλωβισμένοι στην Αγία Τριάδα, 40 άτομα βρίσκονταν σε σπίτια στα Μεγάλα Καλύβια και ακόμα τέσσερα στα Καλογριανά. Περίπου 70 άτομα είχαν εγκλωβιστεί από το μεσημέρι της Τρίτης στο διώροφο κοινοτικό γραφείο της Μεταμόρφωσης Καρδίτσας, που αριθμεί συνολικά 300 άτομα! Κάτοικος του χωριού που βρισκόταν μαζί με άλλους στην ταράτσα του κοινοτικού γραφείου μετέφερε τις δραματικές στιγμές, λέγοντας ότι δεν έχει νέα για δύο κατοίκους, έναν νεαρό και τη μητέρα του.

Παράλληλα, τόνισε πως ανάμεσα στους 70 εγκλωβισμένους υπήρχαν και άνθρωποι με προβλήματα υγείας. Επίσης, στη Σοφιάδα Δομοκού παρέμεναν εγκλωβισμένοι 125 άνθρωποι, ενώ ακόμα 40 περίμεναν για βοήθεια μέσα στα σπίτια τους, στα Πετρίλια. Στο χωριό Κόμμα, νότια της Λαμίας, δόθηκε εντολή εκκένωσης μέσω του 112, ωστόσο λίγοι κάτοικοι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους.

Σωστικά συνεργεία της ΕΜΑΚ μαζί με τον δήμαρχο Νοτίου Πηλίου Μιχάλη Μιτζικό και πυροσβέστες βρέθηκαν έξω από τον οικισμό Μικρό, προκειμένου να απεγκλωβίσουν 150 άτομα, κατοίκους της περιοχής και επισκέπτες, οι οποίοι ήταν αποκλεισμένοι επί τρεις ημέρες χωρίς ρεύμα και νερό, επειδή κατέρρευσε ο δρόμος. Με αίτημά του προς το Λιμεναρχείο Βόλου ο κ. Μιτζικός ζήτησε τη διά θαλάσσης επιχείρηση διάσωσης, καθώς από τη στεριά ήταν σχεδόν αδύνατο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα