Θεσσαλία: Και ο Στρατός στη μάχη (με ειδικά κλιμάκια) περισυλλογής νεκρών ζώων

Στη μάχη για την περισυλλογή των χιλιάδων νεκρών ζώων που άφησε πίσω της η φονική κακοκαιρία στη Θεσσαλία μπαίνει και ο Στρατός, με ειδικά κλιμάκια αποκομιδής των κουφαριών.

Με εντολή του πρωθυπουργού, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας ζήτησε από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, να αναλάβουν οι Ενοπλες Δυνάμεις ενεργό ρόλο, σε συνεννόηση με τις αρμόδιες Αρχές, στην περισυλλογή νεκρών ζώων, με την παράλληλη τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας για το προσωπικό.

«Οι Ενοπλες Δυνάμεις μας συνεχίζουν να συντρέχουν την ελληνική κοινωνία και τους δοκιμαζόμενους πολίτες στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας, όπου χρειαστεί» ανέφερε σχετικά ο υπουργός. Από την πλευρά του, το ΓΕΕΘΑ ενημέρωσε ότι θα συγκροτηθούν άμεσα κλιμάκια αποκομιδής των νεκρών ζώων στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές. Οπως τονίστηκε, ακόμα, το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που θα συνδράμει στον σκοπό αυτό θα φέρει τον προβλεπόμενο ατομικό εξοπλισμό προστασίας έναντι μολυσματικών βιολογικών παραγόντων. Οσο πέφτει η στάθμη του νερού τόσο αποκαλύπτεται το μέγεθος της καταστροφής στη Θεσσαλία, καθώς μπορεί κανείς να αντικρίσει κουφάρια ζώων να έχουν ανακατευτεί με λάσπη και φερτά υλικά ή να βρίσκονται ακόμη και μέσα σε σπίτια, μαζί με κατεστραμμένες συσκευές και έπιπλα!

Την ίδια ώρα, στα χωριά της Καρδίτσας και των Τρικάλων η κατάσταση είναι απελπιστική, καθώς η δυσοσμία είναι αφόρητη και ελλοχεύει μεγάλος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, με την έλλειψη νερού και την ακαταλληλότητά του σε πολλές περιοχές να καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ, ως χθες το πρωί είχαν δηλωθεί νεκρά 49.050 αιγοπρόβατα, 19.295 χοίροι, 4.186 βοοειδή και 40.330 πτηνά. Εως τώρα, έχει γίνει διαχείριση για 21.906 αιγοπρόβατα, 6.800 χοιρινά, 20 βοοειδή και 23.300 πτηνά, με τους εργολάβους να έχουν αρχίσει αγώνα δρόμου για την υγειονομική ταφή και καύση τους.

Παράλληλα, έχουν ήδη αρχίσει οι πρώτες αποστολές ζωοτροφών σε απομακρυσμένες περιοχές της Θεσσαλίας με ελικόπτερα της Πολιτικής Προστασίας και Σινούκ της Αεροπορίας Στρατού. Οι πρώτες αποστολές ζωοτροφών με ελικόπτερα της Πολιτικής Προστασίας έγιναν στο Ομορφοχώρι και στη Νέα Καρυά. Στη συνέχεια, έγιναν παραδόσεις σε περιοχές όπου δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, με ελικόπτερα Σινούκ, με τις πτήσεις να είναι αλλεπάλληλες, καθώς οι περισσότερες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές.

Οι κτηνοτρόφοι σε περιοχές που δεν είναι αποκλεισμένες οι οποίοι έχουν καταφέρει να σώσουν ζώα βρίσκονται σε επικοινωνία με την Περιφέρεια και τους δήμους, και προμηθεύονται με κάθε μέσο ζωοτροφές, αφού οι ανάγκες είναι μεγάλες και είναι δύσκολο να βρεθεί τόπος για να βοσκήσουν τα ζώα τους.


Συνεχίζεται η μάχη με τις λάσπες σε Βόλο – Πήλιο

Πυρετωδώς εργάζονται κάτοικοι και συνεργεία για να αποκατασταθούν οι ζημιές στον Βόλο και στις υπόλοιπες πληγείσες περιοχές της Μαγνησίας. Μέσα στην πόλη του Βόλου η σκόνη που σηκώνει ο αέρας από την ξεραμένη λάσπη κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική, ωστόσο οι κάτοικοι δεν έχουν την πολυτέλεια να κλειστούν στα σπίτια τους και συνεχίζουν να καθαρίζουν τις περιουσίες τους. Νεάπολη, Παλαιό Λιμεναρχείο, Παπαδιαμάντη, Παλαιά, Αγιος Παντελεήμονας, Οινόπνευμα, Καλλιθέα, Νέο Δέλτα είναι οι συνοικίες που εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα σε λάσπη. Το λιμάνι του Βόλου αλλά και οι μαρίνες είναι ακόμα καλυμμένα από μπάζα που μετέφεραν τα νερά.

Στο Πήλιο, που επλήγη σφοδρά από τον «Daniel», η προσπάθεια να αποκατασταθεί έστω και υποτυπωδώς το οδικό δίκτυο συνεχίζεται. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ζαγοράς – Μουρεσίου Παναγιώτη Κουτσάφτη: «Συνεχίζονται οι προσπάθειες να αποκατασταθούν οδικές συνδέσεις κοινοτήτων και οικισμών, όπως το Πουρί, το Χορευτό και όπου απαιτείται. Κλιμάκια μηχανικών της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποίησαν αυτοψίες σε γέφυρες και σε άλλα σημεία του κεντρικού οδικού άξονα από Ξουρίχτι έως Πουρί, προκειμένου να αποτυπωθούν τα προβλήματα από τις καταστροφές και να ιεραρχηθούν, ενώ η γέφυρα Καλοκαιρινός στο Πουρί κρίθηκε πως δεν είναι ασφαλής για διελεύσεις οχημάτων και άμεσα θα δρομολογηθούν ενέργειες για αποκαταστάσεις, όπως και σε άλλα σημεία με πτώσεις βράχων, κατολισθήσεις πρανών και όγκων χωμάτων και βράχων».

Εφιάλτης για πολλές περιοχές της Θεσσαλίας είναι και η λίμνη Κάρλα, η οποία είναι έτοιμη να υπερχειλίσει και να πνίξει πολλούς οικισμούς. Για τον λόγο αυτό ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό, στους αρμόδιους υπουργούς και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας απευθύνοντας έκκληση για άμεση βοήθεια, καθώς υπάρχει κίνδυνος να χαθούν χωριά του δήμου από την υπερχείλιση της Κάρλας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα