«Κανένα εύρημα για δόση κεταμίνης»

Ο ιατροδικαστής κ. Κραββαρίτης απέδωσε τον θάνατο της Τζωρτζίνας σε πνευμονικό οίδημα, συνεπεία πνευμονοπάθειας

Τη δική του εκδοχή για τα αίτια θανάτου της μικρής Τζωρτζίνας Δασκαλάκη έδωσε χθες ο ιατροδικαστής Χρήστος Κραββαρίτης, καταθέτοντας στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, η οποία δικάζεται για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ανθρωποκτονία σε βάρος της κόρης της.

Ο κ. Κραββαρίτης, ο οποίος έχει προταθεί ως μάρτυρας από την πλευρά της υπεράσπισης της κατηγορούμενης μητέρας, απέδωσε τον θάνατο του κοριτσιού «σε οξύ πνευμονικό οίδημα, συνεπεία πνευμονοπάθειας και λήψης κατασταλτικών φαρμάκων», και όχι σε δηλητηρίασή του από κεταμίνη, την οποία κατά την κατηγορία χορήγησε στο παιδί η κατηγορούμενη σήμερα μητέρα του.

Μάλιστα, ο εν λόγω μάρτυρας «έβαλε» κατά του συναδέλφου του, Σωτήρη Μπουζιάνη, ο οποίος είχε αποδώσει τον θάνατο του κοριτσιού σε δηλητηρίαση από κεταμίνη η οποία της είχε χορηγηθεί ενώ βρισκόταν στη ζωή. «Η φράση του “θανατηφόρα δηλητηρίαση” δεν ανταποκρίνεται στην ιατροδικαστική έκθεση. Δεν υπάρχουν ευρήματα συμβατά με δηλητηρίαση. Για μένα, πιο δόκιμο θα ήταν να έγραφε “οξύ πνευμονικό οίδημα συνεπεία πνευμονοπάθειας και λήψης κατασταλτικών φαρμάκων”» ανέφερε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας, για να αμφισβητήσει στη συνέχεια ακόμη και τη μεθοδολογία που χρησιμοποίησε ο κ. Μπουζιάνης για να συντάξει το ιατροδικαστικό του πόρισμα: «Σε αυτή την ιατροδικαστική έκθεση είδα πράγματα που δεν συνηθίζονται. Ο συνάδελφός μου έκανε μια εξέταση με την οποία πετάει το μπαλάκι στους άλλους. Δεν έκανε δική του εκτίμηση, αλλά έκανε ένα copy paste της ιστοπαθολογικής έκθεσης. Εβαλε σε κάθε όργανο ό,τι λέει ο παθολογοανατόμος, δεν εξέφρασε δίκη του άποψη» τόνισε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας ο κ. Κραββαρίτης αμφισβήτησε και την τοξικολογική ανάλυση που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η ανάλυση βγάζει ένα αποτέλεσμα για τη θανατηφόρα δόση από ένα εκ των εκατοντάδων παραδειγμάτων στη βιβλιογραφία και όχι για το συγκεκριμένο περιστατικό. Δεν μπορείς να συγκρίνεις τον 8χρονο με τον 60άρη. Ο κάθε οργανισμός έχει δικά του στοιχεία που διαφοροποιούν τη δράση των ουσιών σε κάθε άνθρωπο».

Νωρίτερα, στο ακροατήριο είχε καταθέσει ένας ακόμη μάρτυρας που προτάθηκε από την υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου. Πρόκειται για τον παθολογοανατόμο Ανδρέα Καραμέρη, ο οποίος επίσης μίλησε για «εικόνα πνευμονικού οιδήματος» και για «πνευμονοπάθεια» στη μικρή Τζωρτζίνα, και υποστήριξε πως η καρδιά του κοριτσιού ήταν πολύ ελαφριά, «μόλις 47γραμμάρια», κάτι που, όπως είπε, δεν έχει ξαναδεί. «Θα έπρεπε η καρδιά να είναι 110-115 γραμμάρια σε αυτή την ηλικία. Μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση. Το μικρό βάρος της καρδιάς δείχνει και μια απόκλιση να επιτελέσει το λειτουργικό της έργο. Είναι και μικρότερο το κλάσμα εξώθησης» είπε ο παθολογοανατόμος και υποστήριξε πως στο παιδί «είχε εντοπιστεί και εγκεφαλικό οίδημα ήπιου βαθμού».

Οπως ήταν αναμενόμενο, το δικαστήριο υπέβαλε σωρεία ερωτήσεων στον μάρτυρα για τα αίτια θανάτου του κοριτσιού, αλλά σαφή απάντηση δεν πήρε. «Δεν θα σας πω από τι πέθανε, σας μιλώ ως παθολογοανατόμος. Πηγή της λοίμωξης είναι ο πνεύμονας. Βλέπω διαταραχή της φυσιολογίας της καρδιάς. Αλλά κανείς δεν μπορεί να πει ότι αυτή η εκφύλιση μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο» είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας, απαντώντας στις ερωτήσεις της έδρας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα