Ξύπνησαν αργά και τρέχουν για οχυρωματικά!

Αν και οι μετεωρολόγοι προειδοποιούσαν από την περασμένη εβδομάδα για νέα επιδείνωση του καιρού με εκτεταμένες βροχοπτώσεις, ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας πήρε μπροστά μόλις το τελευταίο τριήμερο…

Με οχυρωματικά έργα προσπαθούν τα τελευταία 24ωρα η Περιφέρεια και οι δήμοι στη Θεσσαλία να αντιμετωπίσουν την κακοκαιρία «Elias», η οποία αναμένεται να επιβαρύνει με μεγάλο όγκο νερών τις ήδη πληγείσες περιοχές. Αν και οι μετεωρολόγοι μιλούσαν από την περασμένη εβδομάδα για νέα επιδείνωση του καιρού τις τελευταίες ημέρες του Σεπτεμβρίου με εκτεταμένες βροχοπτώσεις, ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας «ξύπνησε» μόλις το τελευταίο τριήμερο με οχυρωματικά έργα.

Συνεργεία της Περιφέρειας και δήμων πραγματοποιούσαν καθαρισμούς σε ποτάμια, ρέματα και φρεάτια, ενώ εργάζονταν στην αποκατάσταση των αναχωμάτων στον Φαρσαλίτη ποταμό και σε περιοχές του Παλαμά, στον καθαρισμό φερτών υλικών στον ποταμό Καλέντζη της Καρδίτσας και στην περιοχή Χίλια Δέντρα. Τα σχολεία στη Θεσσαλία και σε περιοχές της Φθιώτιδας παραμένουν κλειστά από χθες μέχρι και αύριο, ενώ θα γίνεται τηλεκπαίδευση όπου είναι δυνατόν. Εξάλλου, κατά περίπτωση, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, αναμένεται να μη λειτουργήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες σε περιοχές της Θεσσαλίας που θα βρεθούν στο επίκεντρο της νέας κακοκαιρίας, η οποία περιλαμβάνει εκτεταμένες βροχοπτώσεις σε Θεσσαλία, κεντρική Στερεά και βόρεια Πελοπόννησο.

Ο πρωθυπουργός

Χθες ενημερώθηκε για την επιδείνωση των καιρικών φαινομένων ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με κυβερνητικούς αξιωματούχους και με το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου ήδη βρίσκεται ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας. Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε επιφυλακή, με την Πυροσβεστική να έχει στείλει στη Θεσσαλία 650 πυροσβέστες και 140 οχήματα, η Αστυνομία 1.639 αστυνομικούς και 766 οχήματα, ενώ σε ετοιμότητα είναι και οι Ενοπλες Δυνάμεις με προσωπικό, λέμβους και μηχανήματα.

Χθες, βροχές και σποραδικές καταιγίδες εκδηλώθηκαν στη δυτική Μακεδονία, ενώ τα φαινόμενα θα επεκταθούν σταδιακά στη δυτική, στην κεντρική και τη νότια χώρα, συνοδευόμενα κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις. Μία από τις περιοχές που επλήγησαν χθες από έντονη χαλαζόπτωση και ισχυρή βροχόπτωση είναι τα Μαζέικα Αχαΐας. Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο, δεχόμενες τους μεγαλύτερους όγκους νερού, θα είναι στη Θεσσαλία κυρίως οι νομοί Τρικάλων και Καρδίτσας, στη Στερεά οι νομοί Ευρυτανίας, Φωκίδας και Φθιώτιδας, και στην Πελοπόννησο κυρίως οι νομοί Αχαΐας και Κορινθίας.

Σήμερα, Τρίτη, η ατμοσφαιρική διαταραχή της ανώτερης ατμόσφαιρας, η αποκαλούμενη «ψυχρή λίμνη», που ευθύνεται για την κακοκαιρία, θα βρίσκεται στο νότιο Ιόνιο και, σε συνδυασμό με επιφανειακό βαρομετρικό χαμηλό, θα προκαλέσει άστατο καιρό στη δυτική, στην κεντρική και τη νότια Ελλάδα. Σε αυτές τις περιοχές θα εκδηλώνονται κατά περιόδους βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση που εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (σημαντική). Στην πληγείσα από την κακοκαιρία «Daniel» Θεσσαλία, τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης (σε χιλιοστά) αναμένονται σήμερα στις περιοχές του Πηλίου και της Οθρυος, καθώς και στα δυτικά τμήματα της Περιφέρειας. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, αύριο, Τετάρτη, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί με περισσότερα και εντονότερα φαινόμενα στη Θεσσαλία, ενώ αναμένεται να επηρεαστούν σημαντικά η Αττική, η Κρήτη, οι Κυκλάδες, η Εύβοια και οι Σποράδες.

Από την πλευρά του, ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποιεί ότι η κακοκαιρία «Elias» θα προκαλέσει 300 έως 500 τόνους βροχής ανά στρέμμα στη Θεσσαλία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες πλημμύρες στις ήδη πληγείσες περιοχές.

Εκλεισε η εθνική

Η κακοκαιρία «Elias» άρχισε ήδη να δείχνει τα «δόντια» της από χθες, καθώς στο Αίγιο προκλήθηκε κατολίσθηση και έκλεισε η εθνική οδός. Η κατολίσθηση προκλήθηκε από τη δυνατή βροχή που έπεφτε το απόγευμα στο σημείο. Λόγω του συμβάντος, δεκάδες αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν, με αποτέλεσμα στο σημείο να δημιουργηθεί μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα. Το συμβάν έγινε στο 162ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Πάτρας – Αθήνας, στο ύψος του Αιγίου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα