Μάτι: Μπάχαλο με τις ευθύνες

Δύο από τους πρωταγωνιστές εκείνης της ημέρας κατέθεσαν χθες ότι το Λιμενικό καθυστέρησε να ανταποκριθεί παρά τις επίμονες εκκλήσεις. Αιχμές και για Αστυνομία και Στρατό

Για πλήρη αδιαφορία και αδράνεια του Λιμενικού Σώματος στις εκκλήσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για διάσωση πολιτών στο Μάτι έκαναν χθες λόγο στις απολογίες τους στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά με τους 104 νεκρούς ακόμα δύο κατηγορούμενοι της υπόθεσης.

Ειδικότερα, ο τότε διευθυντής του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (ΚΕΠΠ) Φίλιππος Παντελάκης και ο τότε επικεφαλής του 199 της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χρήστος Γκολφίνος, δίνοντας τη δική τους εκδοχή για όσα συνέβησαν στις 23 Ιουλίου του 2018 στην ανατολική Αττική, επέρριψαν βαρύτατες ευθύνες όχι μόνο στο Λιμενικό, αλλά και στην Αστυνομία και στον Στρατό.

Στην απολογία του ο κ. Παντελεάκος, επικαλούμενος τις καταγεγραμμένες συνομιλίες εκείνης της ημέρας μεταξύ των υπηρεσιών, υποστήριξε ότι το Λιμενικό Σώμα, ενώ είχε ενημερωθεί για εγκλωβισμένους πολίτες σε ξενοδοχείο στο Μάτι, όχι μόνο αδρανούσε, αλλά και παραπληροφορούσε.

Συνομιλίες

Οπως προέκυψε από τους διαλόγους που διάβασε στο δικαστήριο ο κ. Παντελεάκος, ο θάλαμος επιχειρήσεων του Λιμενικού, με τον οποίο επανειλημμένα είχε επικοινωνήσει το ΚΕΠΠ, τους μετέφερε μία άλλη εικόνα από την πραγματική, καθώς τους διαβεβαίωνε ότι έχουν αναλάβει δράση τα πληρώματα σε Ραφήνα και Λαύριο και ότι σπεύδουν στο σημείο σκάφη. «Θεωρούσαμε ότι θα έχουν αποκριθεί και το βράδυ στις 21.15 διαπιστώνουμε ότι δεν είχαν ανταποκριθεί, παρά στο ελάχιστο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παντελεάκος για να επιρρίψει στη συνέχεια ευθύνες και στην Αστυνομία, λέγοντας πως τις κρίσιμες στιγμές κατά την έναρξη της φωτιάς διέθεσε πολύ μικρή δύναμη και δεν ενημέρωνε επαρκώς για την κατάσταση που επικρατούσε.

Ακολούθως, ο ίδιος αναφέρθηκε σε ευθύνες του Στρατού και, επικαλούμενος και πάλι καταγεγραμμένες συνομιλίες, υποστήριξε πως το ΓΕΕΘΑ δεν ήταν ούτε καν σε θέση να στείλει 13 λεωφορεία των 50 ατόμων ώστε να εκκενωθούν οι κατασκηνώσεις στο Ζούμπερι, όπου υπήρχαν 700 άτομα, στρατιωτικοί με τις οικογένειές τους. «Λίγο πριν από τις 21.00 το ΓΕΕΘΑ ακύρωσε το αίτημα για τα λεωφορεία. Την ίδια ώρα μάθαμε από πληροφορία ότι στις εγκαταστάσεις στον Αγιο Ανδρέα ήταν ακόμα 60 άτομα. Μας είχαν διαβεβαιώσει ότι είχε γίνει εκκένωση» είπε χαρακτηριστικά ο κατηγορούμενος, ζητώντας συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς.

Νωρίτερα, ο κ. Γκολφίνος, στη δική του απολογία στο δικαστήριο, άφησε κι εκείνος αιχμές για αδράνεια του Λιμενικού Σώματος. «Ζητήσαμε να κινητοποιηθεί ο θάλαμος του Λιμενικού. Δεν μπορώ να καταλάβω, τόσος καπνός υπήρχε, το Λιμενικό δεν είχε πάρει είδηση;» είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος επιχείρησε να δώσει και μια απάντηση στις καταγγελίες πολιτών, ότι δηλαδή εκείνη την ημέρα καλούσαν στο 199 και δεν απαντούσε κανένας. «Εκείνη την ημέρα πράγματι έπαιρναν οι πολίτες τηλέφωνο, όμως λόγω της υποδομής του τηλεφωνικού κέντρου, όταν, μία γραμμή ήταν απασχολημένη δεν έθετε την κλήση σε αναμονή, αλλά φαινόταν ότι χτυπά και δεν απαντούν. Τώρα έμαθα ότι βγάζει πλέον αναμονή» υποστήριξε ο κατηγορούμενος και φανερά συγκινημένος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα