«Οσο μιλάνε χωρίς να δίνουν λύσεις μάς δυναμώνουν»

Ο Σωκράτης Αλειφτήρας, εκπρόσωπος Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, μιλάει στη «δημοκρατία»

Οι αγρότες της Θεσσαλίας πνέουν μένεα κατά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, για τον οποίο θεωρούν ότι όχι μόνο δεν δίνει λύσεις στα προβλήματά τους, αλλά επιπλέον η συμπεριφορά του απέναντί τους είναι και προκλητική.  «Εχουμε αποστείλει επίσημο αίτημα για συνάντηση στον κ. Αυγενάκη από τις 7 Δεκεμβρίου 2023 και ακόμη δεν μας έχει απαντήσει» αποκαλύπτει στη «δημοκρατία» ο Σωκράτης Αλειφτήρας, εκπρόσωπος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας.

«Οσο βγαίνουν και μιλάνε τόσο μας δυναμώνουν. Στην αρχή ο κ. Αυγενάκης μάς είπε ότι τα μπλόκα είναι πολιτικά υποκινούμενα, ενώ γνωρίζει πως πολύ μεγάλη μερίδα των αγροτών στις κινητοποιήσεις ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία. Ηρθε μετά ο κ. Σκυλακάκης για να μας πει ότι δεν έχουν γίνει διακοπές ρεύματος σε αγρότες και μετά παραδέχτηκε ότι έγιναν από λάθος. Τι σημαίνει λάθος; Μέχρι και ο Μητσοτάκης έλεγε πέρυσι ότι τα μπλόκα είναι και λίγο εθιμοτυπικά, λες κι εμείς έχουμε όρεξη να αφήσουμε τα χωράφια για να τρέχουμε σε κινητοποιήσεις» προσθέτει και υπενθυμίζει πως ειδικά οι ανακοινώσεις που έκανε τη Δευτέρα ο κ. Σκυλακάκης για τη ρύθμιση των λογαριασμών του ρεύματος, «αυτές είχαν ξαναγίνει στις 10 Νοέμβριου, όμως η τροπολογία κατατέθηκε μόλις την Τρίτη».

Σε ό,τι αφορά την πορεία αποκατάστασης της Θεσσαλίας, η εικόνα που μεταφέρει είναι απογοητευτική. Χαρακτηριστικά στον Παλαμά Καρδίτσας, που είναι από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, όπως λέει, «μόλις το 10% των δικαιούχων οι οποίοι είχαν πρόβλημα στέγασης λαμβάνει επιδότηση ενοικίου». Ακόμα χειρότερα, υπήρχαν περιπτώσεις που εκατοντάδες νεκρά ζώα έμειναν αμάζευτα επί 40 ημέρες στα Φάρσαλα, με τον κτηνοτρόφο «να γίνεται μπαλάκι μεταξύ Περιφέρειας και υπουργείου» τονίζει ο κ. Αλειφτήρας.

Επιπλέον, μπορεί μεν ο ΕΛΓΑ να έχει δώσει προκαταβολές ύψους 150.000.000 ευρώ για το φυτικό κεφάλαιο, όμως αυτές, όπως λέει, «είναι σταγόνα στον ωκεανό. Ενώ στο σκέλος της κρατικής αρωγής την προκαταβολή ύψους 2.000 ευρώ έχουν πάρει ελάχιστοι». Επίσης, σε τραγική κατάσταση παραμένουν οι αγρότες γύρω από τη λίμνη Κάρλα. Αν και έχουν περάσει πέντε μήνες, 180.000 στρέμματα παραμένουν κάτω από το νερό και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά, καθώς περιμένει στα τέλη Φεβρουαρίου την έκθεση Ολλανδών ειδικών προκειμένου να σχεδιάσει την απάντληση των υδάτων.

Σε ερώτηση που του απευθύναμε για το ενδεχόμενο συνάντησης με τον πρωθυπουργό, η απάντηση ήταν χαρακτηριστική των όσων έχουν βιώσει οι αγρότες τα προηγούμενα χρόνια: «Δεν θα έρθουμε στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Ηρώδου Αττικού για να βγούμε φωτογραφίες, να μας πει ότι μας συμπονά και να μας παραπέμψει στους αρμόδιους υπουργούς. Θα του αποστείλουμε επικαιροποιημένα τα αιτήματά μας άμεσα και θα συναντηθούμε μαζί του μόνο όταν θα έχει απαντήσεις». Για τον ίδιο είναι πολύ σημαντική η διαφοροποίηση της ανθρωπογεωγραφίας των μπλόκων φέτος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. «Η πλειονότητα των αγροτών που έχει βγει στον δρόμο είναι από 25 έως 35 ετών. Οι άνθρωποι αυτοί απαιτούν σοβαρές λύσεις» καταλήγει.


Τα αιτήματα των αγροτών: Από 100% αποζημιώσεις έως επίδομα ενοικίου

Οπως είναι φυσιολογικό, τα αιτήματα των αγροτών του θεσσαλικού κάμπου κυριαρχούν στην επικαιρότητα, καθώς η καταστροφή από την κακοκαιρία «Daniel» ήταν σχεδόν ολοκληρωτική. Ωστόσο, μπλόκα έχουν στηθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας, κάτι που υπενθυμίζει ότι ο αγροτικός κόσμος έχει ούτως ή άλλως σημαντικά προβλήματα, κάποια από τα οποία γεννήθηκαν αποκλειστικά από την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης.

Τα αιτήματα των αγροτών αφορούν:

• Ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβληθεί (άμεσα τώρα και όχι τον Ιούνιο), π.χ. για το βαμβάκι ή το καλαμπόκι να είναι στα 300 ευρώ/στρμ. Για τους κτηνοτρόφους 350 ευρώ ανά ζώο. Αντίστοιχα και στις υπόλοιπες καλλιέργειες και μελισσοσμήνη οι αποζημιώσεις να υπολογιστούν με βάση το κόστος παραγωγής, την αναμενόμενη παραγωγή και ζημιά ανά παραγωγό, που είναι πολύ πάνω από την ασφαλιζόμενη αξία του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έπαθαν ζημιά και δεν αποζημιώνονται. Επίσης να μην ισχύσουν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες από τη νέα ΚΑΠ.

• Να αποζημιωθεί στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων αγροτών.

• Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των πληγέντων στο 100% με την άμεση χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια και αγροτική επιχείρηση.

• Αμεσα να δοθεί το επίδομα ενοικίου σε όσους δεν μένουν στα σπίτια τους. Να μην πληρώνουν συμμετοχή και να παίρνουν δωρεάν όλοι τα φάρμακά τους, χωρίς την προϋπόθεση να έχουν πάρει το έκτακτο βοήθημα. Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί.

• Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, αντίστοιχα και στους κτηνοτρόφους, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ.

• Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και τους μελισσοκόμους να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη. Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια.

• Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ενοίκια, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος – τράπεζες – εκκαθαριστές χωρίς προσαυξήσεις. Να επιδοτηθεί η κάλυψη της θέρμανσης σε όλους τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών.

• Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλες τις γεωργικές εκτάσεις και να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα και το αρδευτικό δίκτυο όπου έχει καταστραφεί.

• Να γίνουν με κρατική ευθύνη μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές όπου εκδηλώνονται πλημμύρες.

• Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh.


Εριστικός πάλι ο Αυγενάκης, δεν ανέχεται «υποδείξεις»

Το μοιραίο πρόσωπο είναι ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο Λευτέρης Αυγενάκης ουκ ολίγες φορές έριξε λάδι στη φωτιά με τις δηλώσεις και τη συμπεριφορά του. Κάτι τέτοιο έκανε και χθες το πρωί, σε αντιπαράθεση στο Open με αγρότες, όπου με ιταμό ύφος είπε «Μην κάνετε και υποδείξεις. Αρκετά! Μέχρι εδώ. Πάμε» στους κ. Σιδερόπουλο και Βάγγο, όταν αυτοί διαμαρτυρήθηκαν για το «μπαλάκι» των ευθυνών μεταξύ των υπουργείων. Θα έλεγε κανείς, επίσης, πως, αν ο κ. Αυγενάκης είχε… καταδεχθεί να συναντηθεί με τους αγρότες στις αρχές Δεκεμβρίου, όταν και του ζητούσαν επιτακτικά να συζητήσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, το μέγεθος των κινητοποιήσεων ίσως ήταν μικρότερο.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα