Τέμπη: Σε απολογία 23 για τη σύμβαση «717»

Θα περάσουν το κατώφλι της Ελληνίδας εντεταλμένης Ευρωπαίας ανακρίτριας ανήμερα τη μαύρη επέτειο του δυστυχήματος

Ακριβώς ένα χρόνο μετά την τραγωδία των Τεμπών, που στοίχισε τη ζωή σε 57 άτομα, 23 μη πολιτικά πρόσωπα καλούνται να περάσουν το «κατώφλι» της Ελληνίδας εντεταλμένης Ευρωπαίας ανακρίτριας Χριστίνας Σαλάππα, προκειμένου να απολογηθούν για σειρά κακουργηματικών κατηγοριών που αφορούν την περιβόητη σύμβαση «717» για την αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο. Τα παραπάνω πρόσωπα καλούνται σε απολογία από την κυρία Σαλάππα στις 28 Φεβρουαρίου, ημερομηνία που συμπίπτει με το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα. Ωστόσο, οι κατηγορούμενοι έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν από την ανακρίτρια προθεσμία να προετοιμάσουν τις απολογίες τους, δεδομένου ότι οι κατηγορίες που τους έχουν αποδοθεί είναι βαρύτατες και κατά περίπτωση αφορούν απιστία, ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον παράνομο προσπορισμό οφέλους, ηθική αυτουργία στην απάτη και τις ψευδείς βεβαιώσεις, κ.ά. Το αδίκημα, πάντως, που βρίσκεται στον «πυρήνα» των κατηγοριών σε βάρος των 23 μη πολιτικών προσώπων είναι αυτό της απάτης σχετικά με κοινοτικές επιχορηγήσεις, οι οποίες προορίζονταν για την ολοκλήρωση του έργου, κάτι που αν είχε συμβεί ενδεχομένως να απέτρεπε το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη. Μάλιστα, όπως είναι γνωστό, για την επίμαχη σύμβαση η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει διαβιβάσει στη Βουλή δικογραφία για την αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών των πρώην υπουργών Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη.

Συγκεκριμένα, σε απολογία από την Ελληνίδα εντεταλμένη Ευρωπαία εισαγγελέα καλούνται 14 δημόσιοι υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ για απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις. Δύο εξ αυτών κατηγορούνται επιπλέον για ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον. Ακόμη, απολογία καλούνται να δώσουν τέσσερις δημόσιοι υπάλληλοι της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομών Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ) για απιστία κονδυλίων, καθώς και πέντε νόμιμοι εκπρόσωποι και υπάλληλοι της Αναδόχου Κοινοπραξίας για ηθική αυτουργία σε απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον.

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στο πλαίσιο της έρευνάς της, η σύμβαση «717» υπεγράφη το 2014, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2016. Ακολούθησε το 2019 η υπογραφή συμπληρωματικής σύμβασης σχετικά με το ίδιο έργο και με αυτή τροποποιήθηκε το αρχικό αντικείμενο της σύμβασης «717». Συγκεκριμένα, με τη συμπληρωματική σύμβαση προβλέφθηκε η κατασκευή ενός εντελώς νέου συστήματος σηματοδότησης με νέες μονάδες τηλεμετρίας, ώστε να είναι δυνατή η επικοινωνία και η μετάδοση δεδομένων μεταξύ των σιδηροδρομικών σταθμών, καθώς και από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς στα κέντρα ελέγχου. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δύο συμβάσεις συγχρηματοδοτήθηκαν από το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράμματος «Εκσυγχρονισμός Σηματοδότησης – Τηλεδιοίκησης και εγκατάσταση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ελέγχου Αμαξοστοιχιών (ETCS)», με τη συνεισφορά της Ε.Ε. να ανέρχεται σε ποσοστό 85%. Ωστόσο, από την έρευνα που διενεργήθηκε προέκυψαν σοβαρές πλημμέλειες, καθώς, όπως μεταξύ άλλων διαπιστώθηκε, χορηγήθηκαν συνολικά επτά παράνομες παρατάσεις της αρχικής σύμβασης, σύμφωνα με τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΓΟΣΕ. Για τον λόγο αυτό, μετά την πάροδο περισσοτέρων από εννέα ετών από την υπογραφή της σύμβασης «717» το έργο δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα