115 οικογένειες από τον Βλοχό ζητούν μετεγκατάσταση

Ανοιχτή επιστολή στον Μητσοτάκη. Οι κάτοικοι του κατεστραμμένου χωριού της Καρδίτσας θέλουν άμεσα βοήθεια από το κράτος

Να ξεσπιτωθούν από το χωριό τους προκειμένου να αποφύγουν νέα καταστροφή από θεομηνία στο μέλλον προτιμούν 115 οικογένειες από τον Βλοχό Καρδίτσας, που μετατράπηκε σε βούρκο μετά τη σαρωτική επέλαση της κακοκαιρίας «Daniel». Οι απεγνωσμένοι κάτοικοι του χωριού, οι περισσότεροι από τους οποίους διαθέτουν τη μόνιμη κατοικία τους στον Βλοχό, ζητούν με ανοικτή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τη μετεγκατάστασή τους σε ασφαλέστερη περιοχή του Δήμου Παλαμά. Οι 96 από τις 115 οικογένειες, που αποτελούνται από 450 άνδρες, γυναίκες και παιδιά, μένουν μόνιμα στο χωριό σε σπίτια τα οποία κτίστηκαν σχεδόν στο σύνολό τους κατά τη δεκαετία του ’60 και υπέστησαν ολοσχερή καταστροφή.

«Η αποκατάστασή τους, με όποιες επιχορηγήσεις διατεθούν, θα είναι μάταιη, καθώς ακριβώς λόγω της παλαιότητάς τους και της παραμονής τους στα νερά για διάστημα άνω των 20 ημερών, οι τοιχοποιίες, οι στέγες και, κυρίως, η συνολική στατική επάρκειά τους έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές, τις οποίες καμία εργασία δεν δύναται να αποκαταστήσει, ώστε να τις καταστήσει ασφαλείς» επισημαίνουν στην επιστολή τους οι 115 οικογένειες. Οπως τονίζουν, «είναι γνωστό ότι στην περιοχή μας κατά τη διάρκεια των εποχικών εναλλαγών, πλην καλοκαιριού, και σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων, ο όγκος των νερών υπερβαίνει τη χωρητικότητα των τριών ποταμών που περικλείουν το χωριό, με συνέπεια την υπερχείλισή τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κάλυψη μεγάλων εκτάσεων αγροτικής γης και, κυρίως, θέτει τον οικισμό σε σοβαρό κίνδυνο πλημμύρας».

Το χωριό είχε υποστεί ολική πλημμυρική καταστροφή το 1953, η οποία θα είχε επαναληφθεί το 1994, αλλά αποσοβήθηκε χάρη στις προσπάθειες των κατοίκων και τη βοήθεια της τύχης. «Ο Βλοχός βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της Θεσσαλίας και στο επίκεντρο κατάκλισης τριών ποταμών, οι οποίοι αδυνατούν να απορροφήσουν και να διοχετεύσουν τα νερά ομαλά, κατά τη φυσική τους ροή. Επιθυμούμε εδώ να τονίσουμε ότι η καταιγίδα “Daniel” και η επακόλουθη καταστροφή απλά επικαιροποίησαν και επανέφεραν στο προσκήνιο την αγωνία που βιώνει το χωριό μας κάθε χρόνο. Δεν τρέφουμε αυταπάτες, η μεταβολή του παγκόσμιου κλίματος είναι εδώ και η βαρβαρότητα της καταστροφής θα χτυπήσει σύντομα την πόρτα μας και πάλι. Το γνωρίζουμε» προσθέτουν.

Θεομηνία

Στην επιστολή διερωτώνται: «Πώς μπορούμε να επενδύσουμε σ’ έναν τόπο που εκ των προτέρων γνωρίζουμε ότι είναι απολύτως ευάλωτος στις θεομηνίες, ακόμα και μικρής έντασης; Πώς μπορούμε να χτίσουμε πάλι τις ζωές και τις περιουσίες μας σ’ ένα μέρος όπου αποδεδειγμένα οι πλημμύρες θα προκαλέσουν ολικές καταστροφές, ενδεχομένως και θανάτους; Ποια οικονομική δραστηριότητα και πρόοδο μπορούμε να αναπτύξουμε, όταν κάθε φθινόπωρο, χειμώνα, άνοιξη θα επικρέμαται η απειλή της καταστροφής;» Οι 450 κάτοικοι θεωρούν πως η απομάκρυνση του οικισμού από την παρούσα θέση σε άλλη, ασφαλέστερη περιοχή, η οποία έχει ήδη υποδειχθεί από τον Δήμο Παλαμά, είναι η μοναδική και οριστική λύση του προβλήματος.

Κλείνοντας την επιστολή και απευθυνόμενοι προσωπικά στον πρωθυπουργό, αναφέρουν: «Σας απευθύνουμε έκκληση να λάβετε τη γενναία απόφαση και να επιτρέψετε την αιτούμενη μερική μετεγκατάσταση των 115 οικογενειών. Δώστε μας την ευκαιρία να ζήσουμε και να ευημερήσουμε στον τόπο μας με τις συνθήκες που μας αξίζουν. Γνωρίζουμε ότι μπορείτε να το κάνετε. Θα είναι τραγικό εξαιτίας της μη ομοφωνίας να “καταδικαστούμε” να ζήσουμε σ’ ένα καθεστώς ζόφου, φόβου και ανασφάλειας».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα